Nedelcu Irinel
Calviția este forma avansată a alopeciei androgenetice, al cărei termen generic este cel de chelie.
Prin alopecie înțelegem căderea densității sau absența foliculilor piloși într-o zonă în care, fiziologic, aceștia ar trebui să existe.
Deși la specia umană părul nu are o funcție esențială, importanța sa din punct de vedere social face ca medicina să acorde o importanță aparte tulburărilor apărute în creșterea și dezvoltarea firelor de păr.
Din dermatologie se desprinde tricologia, ramura care studiază și abordează exclusiv fiziologia și patologia firului de păr.
Alopeciile sunt clasificate din punct de vedere clinic și histopatologic în alopecii necicatriciale și alopecii cicatriciale.
Alopecia androgenetică este cea mai frecventă formă de alopecie, care afectează în diverse grade jumătate din populația masculină, dar și populația feminină, în proporție de 10-20%.
La bărbat alopecia androgenetică este forma de alopecie necicatricială condiționată genetic și determinată în primul rând de activitatea exagerată a enzimei 5 alfa reductază, care transformă testosteronul circulant în 5 alfa dihidrotestosteron.
Acesta, în exces, scurtează ciclul de creștere a părului de la ani până la luni. În timp se epuizează capacitatea de regenerare a foliculiilor piloși apărând aspectul tipic de fire în regresie, mai subțiri și mai decolorate. În afara acestui mecanism mai sunt descrise tulburări de tipul creșterii rezistenței la insulină, alterarea stimulării celulelor stem pilare, degenerarea fibroasă a foliculului pilos. În lipsa tratamentului adecvat apare rărirea părului și chiar dezvoltarea calviției. În cazul acestei alopecii tratamentul este clar, necesitând blocante ale 5 a reductazei, rămânând ca medicul să diagnosticheze afecțiunile asociate care agravează evoluția și modifică răspunsul la tratament. Considerăm că în prezent nu există un tratament universal valabil, dimpotrivă, acesta trebuie personalizat fiecărui pacient.
Până la dezvoltarea tehnicii de producere a foliculilor piloși „ de cultură”, cu obținerea unor foliculi normali și viabili, singura metodă existentă pentru recuperarea podoabei capilare este implantul de păr propriu.
În calviția extinsă, de peste gradul 5 Norwood, apare imperios nevoia de a obține un numar suficient de foliculi piloși pentru a acoperi zona alopecica extinsă.
Programarea operației se face doar după stabilirea stării de sănătate a pacientului în general, precum și a zonelor de recoltare și implantare.
În prezent consider necesar pentru obținerea unui efect estetic bun și a unui aspect natural folosirea pentru implant de păr a unităților foliculare. Acestea reprezintă modul natural de creștere a părului și pot include 1-2 mai rar 3 sau mai multe fire de par (Foto1) care apar in aceeași unitate pilosebacee (unitatea „fir de păr-glandă sebacee”) și care asigură un aspect natural părului implantat, chiar în situația în care pacientul optează pentru o tunsură scurtă. Prin aceasta metodă, părul implantat nu poate fi deosebit de cel pre-existent.
În elaborarea protocolului operator în cazul calviției avansate sunt necesare următoarele etape:
- Evaluarea suprafeței de implantat și necesarul de unități foliculare. Se face prin măsurarea ariei de acoperit și stabilirea, împreună cu pacientul, a densității de unități / cm2 ( se poate face prin metoda fotografiei, sau direct prin trasarea zonei de implantat cu un creion dermatograf)
- Recuperarea în măsura posibilităților, a foliculilor de păr viabili. Aceștia pot fi evidențiați prin tricoscopie.Tratarea acestor foliculi poate diminua necesarul de grefe implantate și poate limita extinderea alopeciei.
- Aprecierea metodelor de folosit pentru a obține un rezultat cât mai bun, bineințeles în măsura acordului pacientului. La nevoie, în cazul calviției extinse, dacă zona de recoltare nu oferă un număr suficient de grefe sau pacientul își dorește o densitate mai mare, se poate începe cu reducția de scalp a zonei alopecice, direct sau folosind în prealabil expander.
- Recoltarea unităților foliculare ce vor fi implantate se poate face prin extragere din lambou cutanat (tehnica STRIP), prin extragerea foliculară directă (tehnica FUE), sau prin extracția foliculară de pe alte zone ale corpului ( tehnica BODY FUE). Grefele obținute prin Body FUE se implantează printre cele obținute din zona donoare de pe scalp, întrucât au un aspect diferit, dar oferă un ajutor important în creșterea densității părului implantat.
În cazuri în care pacientul își dorește să se tundă scurt se poate implanta chiar mica cicatrice liniară ramasă după extragerea strip ( foto 2), și eventual cicatricea post reducție a scalpului.
În general, implantarea pe piele cicatricială are ca rezultat o creștere a 50-70% din unitățile implantate, în comparație cu implantarea pe piele sănătoasă, în care creșterea este peste 95%.
Implantul de păr propriu, singur sau asociat diverselor metode de reducție a zonei alopecice a scalpului, folosit în mod corect, poate rezolva cu succes și calviții extinse, tip Norwood 7.
În calvițiile extinse consider oportun începerea cu una sau două recoltări prin metoda strip, metoda care are marele avantaj că recoltează un numar de peste 2000 unități foliculare/ intervenție( în cazul unor pacienți cu densități de peste 120 foliculi / cm2 chiar peste 3000 unități) fără să altereze densitatea unităților foliculare din jur. În intervențiile următoare acestea pot fi recoltate prin metoda FUE, cu cca 2000 unități/ intervenție. Cu această abordare, chiar în lipsa unei reducții de scalp, se obțin rezultate spectaculoase. Dacă se obțin 8000 de unități foliculare acestea pot acoperi o suprafață de 200 cm2 la o densitate de 40 unități/ cm2, densitate considerată foarte bună în tehnica implantului de păr.
Bineințeles chiar și această densitate poate fi îmbunătățită prin tehnici body FUE, iar aspectul vizual mult îmbunătățit prin micropigmentarea scalpului. foto 3