Roche lanseaza un test inovator ce permite diagnosticarea mai rapida a virusului hepatitei C
- Elecsys HCV Duo este primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultana si independenta a statusului antigenului si anticorpilor virusului hepatitei C (HCV)
- Testul imunologic Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infectiei active cu HCV, ceea ce face posibila acordarea timpurie a ingrijirii adecvate pacientilor pentru a opri atat evolutia bolii, cat si transmiterea acesteia
Roche lanseaza pe piaţa din Romania un test inovator pentru diagnosticarea mai rapida a infecţiei cu virusul Hepatitei C. Testul Elecsys HCV Duo este primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultana si independenta a statusului antigenului si anticorpilor virusului hepatitei C (HCV) dintr-un singur esantion de plasma sau ser uman. Acest lucru inseamna ca testul poate fi folosit pentru a detecta stadiul incipient al infectiei, precum si atunci cand pacientul se recupereaza de pe urma virusului sau prezinta semnele unei infectii cronice care poate duce la alte boli, cum ar fi cancerul de ficat.
Prin utilizarea dublei detectii a antigenului de baza al HCV si a anticorpilor impotriva HCV, testul Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infectiei active cu virusul hepatitei C, prin comparatie cu testele care detecteaza doar anticorpi, deoarece antigenul de baza apare la inceputul infectiei si este un marker al replicarii virale in curs. Acest lucru poate duce la o interventie timpurie pentru pacienti, la reducerea numarului de vizite la clinica necesare prelevarii de probe pentru analize suplimentare si poate usura o parte din povara testarii asupra sistemelui de sanatate.
„Odata cu imbunatatirea screeningului pentru hepatita, sistemele de sanatate au posibilitatea de a elimina aceasta boala prin imbunatatirea serviciilor de preventie, testare si tratament”, a declarat Thomas Schinecker, Director General al Roche Diagnostics. „Adaugarea testului Elecsys HCV Duo la portofoliul nostru de teste HCV poate ajuta in lupta pentru eliminarea virusului hepatitei C. Lansarea acestui test inovator de diagnosticare ce permite dubla testare a antigenului si anticorpilor, subliniaza angajamentul nostru de a sprijini clinicienii si pacientii lor in reducerea impactului bolilor infectioase, acolo unde este cel mai necesar.“
Prin depistarea si interventia timpurie este posibil sa le ofere pacientilor ingrijiri adecvate mai devreme, sa se opreasca progresia bolii, precum si transmiterea si, eventual, sa se reduca costurile inutile cu asistenta medicala. Abordarea acestor factori este cruciala in eforturile de eradicare a bolii.
Despre testul imunologic Elecsys HCV Duo
Elecsys® HCV Duo este un test imunologic pentru determinarea calitativa in vitro a antigenului de baza (HCV Ag) al virusului hepatitei C (HCV) si a anticorpilor impotriva HCV (anti-HCV) in serul si plasma umana. Testul, impreuna cu alte rezultate de laborator si informatii clinice, poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea si depistarea infectiei cu HCV. Testul poate fi, de asemenea, utilizat ca test de screening pentru a preveni transmiterea HCV la cei care primesc sange, componente sanguine, celule, tesuturi si organe. Subrezultatele (HCV Ag si anti-HCV) au rolul de a ajuta la selectarea algoritmului de testare pentru confirmarea probelor reactive.
Metoda imunochimica cu electrochemiluminescenta „ECLIA” este destinata spre a fi folosita pe analizoarele de imunologie cobas e 801 si cobas e 402.
Despre hepatita C
Hepatita C este o boala inflamatorie a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatitei C (HCV). Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 1,5 milioane de persoane au fost nou infectate cu HCV, in 2019[1]. Aproximativ 58 de milioane de oameni sunt purtatori cronici ai virusului hepatitei C, iar cei mai multi nu stiu ca sunt infectati3. Boala poate duce in cele din urma la ciroza, insuficienta hepatica si carcinom hepatocelular, care impreuna sunt responsabile pentru sute de mii de decese in fiecare an. Desi tendinta de a aborda problema hepatitei virale este in crestere, progresele in ceea ce priveste furnizarea de servicii sunt inca insuficiente. Doar 21% dintre persoanele care traiesc cu infectia cronica cu hepatita C isi cunosc situatia. 9,4 milioane de persoane infectate cronic cu HCV primeau tratament la sfarsitul anului 2019, o crestere de 10 ori fata de 1 milion de persoane care primeau tratament la sfarsitul anului 2015, insa gradul de acoperire cu tratament este de doar 13% din persoanele care au nevoie de tratament3. Cauzele de raspandire a hepatitei includ expunerea percutanata la sange (de exemplu, prin folosirea in comun a acelor, echipamente medicale slab sterilizate, rani provocate de ace de seringa in asistenta medicala, tatuaje /piercinguri neigienice, transfuzii de sange/produse din sange, hemodializa), transplanturi si grefe de organe si tesuturi, contact sexual sau prin transmitere de la o mama infectata la fat[2]. Aceste populatii sunt vizate de protocoalele de testare existente.
Avand in vedere toate acestea, pentru a gasi populatiile afectate, se pune un accent mai mare pe cresterea accesului si utilizarea testelor de depistare pentru a reduce impactul virusului, precum si pentru a asigura o mai buna gestionare a bolii pentru pacientii cu rezultate pozitive la testul HCV[3].
***
Despre Roche
Fondata in 1897 in Basel, Elveţia, drept una dintre primele companii producatoare de medicamente originale la scara industriala, Roche este acum cea mai mare companie de biotehnologie din lume şi lider mondial in diagnosticul in vitro. Compania urmareşte excelenţa in ştiinţa pentru a descoperi şi dezvolta medicamente şi teste de diagnostic cu scopul de a imbunataţi şi salva vieţile oamenilor din intreaga lume. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate şi dorim sa continuam sa transformam felul in care se ofera asistenţa medicala pentru a avea un impact cat mai mare. Compania Genentech, din Statele Unite, este deţinuta in totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este acţionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.
Prezent pe piata romaneasca inca din perioada interbelica, Roche isi redeschide reprezentanta locala in anul 1992, urmand ca in anul 2005 grupul Roche sa infiinteze societatea comerciala S.C. Roche Romania SRL care a preluat activitatea reprezentantei din Bucuresti. Roche ofera produse si servicii care acopera intreg spectrul ingrijirilor de sanatate, pornind de la preventie, tratament si pana la monitorizarea post-tratament, in arii terapeutice majore unde exista nevoi medicale neacoperite inca. Prin intermediul Roche Romania, ambele divizii ale Grupului Roche – divizia de farmaceutice si divizia de diagnostice – sunt prezente pe piata din tara noastra, oferind produse si servicii de inalta specializare. Pentru orice informatii suplimentare, va rugam sa accesati www.roche.ro
Departamentul de Comunicare al Roche Romania: andrei.vlad@roche.com, 0728292664