spot_img

Rolul medicului de familie în prevenţia cancerului mamar şi cervical ar trebui să fie crucial!

20150612_100632 Dr. Ioan STOIAN, fondatorul Societăţii de Senologie Integrată din România (SSIR) medic primar obstetrică-ginecologie, în Spitalul Gynecoland-  Clinica Sf. Lucia

Ce se mai face la momentul actual la nivel naţional din partea autorităţilor pentru partea de prevenţie a cancerului de sân şi genital?

Teoretic există programe naţionale de screening mamar şi cervical. Acestea nu  sunt aplicabile, din păcate,  nefiind completă metodologia de lucru.

Prin intermediul Spitalului Gynecoland-Clinica „Sf. Lucia” aţi lansat campania „Lecţii de Sănătate”. Cum a decurs această campanie? Aţi constat o creştere a numărului de paciente?

„Lecţiile de sănătate” lansate în mediul virtual au fost un succes datorită informaţiilor care au conştientizat şi lămurit pacientele în ceea ce priveşte patologia mamară şi cervicală. Cu termeni simpli, pe înţelesul tuturora, au fost descifrate aspecte ale prevenţiei, diagnosticului şi tratamentului afecţiunilor mamare şi cervicale.

Ce rol are medicul de familie în prevenţia cancerului de col uterin şi mamar?

Importanța medicului de familie în prevenţia cancerului mamar şi cervical ar trebui să fie crucială! El este cel care ia contact primul cu pacienta, aflând despre semne, simptome la sân sau în sfera genitală, putând apoi îndruma pacienta la medicul specialist ginecolog. Tot acesta ar trebui să coordoneze programele de screening mamar şi cervical prin trimiterea pacientelor care se încadrează în aceste programe, să efectueze consultul genital şi mamar obligatoriu, însoţite de Paptest şi mamografie, anual, chiar în absenţa simptomatologiei.

De ce aleg românii să se trateze la Viena: din snobism sau pentru că nu au încredere în sistemul sanitar din România? Vedeţi că, într-un viitor apropiat, România să fie importatoare de pacienţi, şi nu exportatoare,  sau  acest vis  va rămâne etern pe agenda speranţelor?

Tratarea de către VIP-uri a afecţiunilor  proprii în alte ţări, ţine de snobism, dar şi de condiţiile precare de acordare a asistenţei medicale în România. Lucrurile s-au schimbat prin apariţia spitalelor private, care pot oferi la acest moment aceleaşi condiţii din străinătate. Prezenţa unor specialişti de calitate în aceste spitale va face ca, într-un timp scurt, pacienţii VIP să nu mai plece din ţară pentru diverse tratamente.

Care au fost cele mai importante aspecte discutate în cadrul Conferinţei de Senologie „Patologia Mamară Benignă şi Malignă”, eveniment organizat de Societatea de Senologie Integrată din România (SSIR) în luna ianuarie?

Conferinţă organizată a fost un succes pentru că a inclus şi un curs de patologie mamară pentru medici de diferite specialităţi, în principal pentru medici de familie. Aceştia şi-au exprimat satisfacţia de a fi prezenţi şi dorinţa de a se mai organiza astfel de evenimente.

20150612_100716

Care sunt noutăţile în domeniul oncologiei în ceea ce priveşte cancerul de sân şi cel de col uterin?

O noutate în patologia oncologică senologică ar fi în România mastectomia profilactică subcutanată bilaterală cu implant simultan (operaţia tip „Angelina Jolie”), iar în ceea ce priveşte cancerul de col, trachelectomie cu limfadenectomie pelvica laparoscopică, în cancerul de col incipient descoperit în sarcina.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst