spot_img

SRDNBM lansează studiul MENTOR

Societatea Română de Diabet lansează direcţiile de acţiune în lupta împotriva bolilor metabolice şi a diabetului zaharat

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) lansează studiul MENTOR – Metabolic Nutritional and Therapy Outcomes in Romanian Type 2 Diabetic Patients,  ca parte din noua strategie pentru combaterea diabetului zaharat şi a bolilor metabolice. De asemena, SRDNBM vizează completarea curriculei studenţilor la medicină, medicilor rezidenţi şi doctoranzilor, prin introducerea Nutriţiei Clinice în programul de studii, schimbare cu impact asupra abordării nutriţiei pacienţilor. În acest sens, SRDNBM are în pregătire parteneriate ştiinţifice cu Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti şi Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, Timişoara.

„Prin intermediul acestui studiu vrem să vedem exact ce se întâmplă cu pacienţii cu diabet zaharat  tip II în România; care este starea lor iniţial şi cum evoluează în timp sub observaţia medicilor specialişti.Intenţionăm să folosim aceste date pentru educarea populaţiei şi pentru discuţiile generale pe care intenţionăm să le avem cu autorităţile din domeniul sănătăţii. O altă direcţie strategică a SRDNBM va fi să optimizăm pregătirea studenţilor şi a medicilor tineri, prin creşterea ponderei specialităţii de Nutriţie Clinică în programa studenţilor la medicină şi în curricula rezidenţilor. Intenţionăm să aducem Nutriţia Clinică în atenţia populaţiei şi să elaborăm programe de evaluare nutriţională a populaţiei”, a declarat Prof. Dr. Cristian Serafinceanu, Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Cele două proiecte, împreună cu propunerea unor modificări legislative pentru eliminarea crizei profunde a sistemului medical românesc şi facilitarea accesului medicilor la informaţii medicoprofesionale prin sprijinirea activităţilor de cercetare ştiinţifică şi de educaţie din sfera specialităţii fac parte din priorităţile SRDNBM pentru următorii ani.

Studiul MENTOR se va desfăşura pe o perioadă de trei ani, pe un eşantion de 1.300 de persoane din Bucureşti, Moldova (Suceava, Botoşani, Neamţ, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi, Iaşi), Muntenia (Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Teleorman, Tulcea, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa), Oltenia (Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, Argeş, Teleorman, Giurgiu, Dolj), Banat/Crişana (Caraş Severin, Hunedoara, Arad, Bihor, Alba, Satu Mare, Sălaj, Timiş). Coordonatorii regionali ai proiectului sunt Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Craiova, Cluj-Napoca, Timişoara.

Studiul MENTOR îşi propune evaluarea controlului metabolic, evaluarea riscului şi a complicaţiilor diabetului zaharat şi evaluarea nutriţională  În acelaşi timp, SRDNBM şi-a stabilit ca obiective strategice pentru următorii trei ani ameliorarea calităţii îngrijirii medicale pentru persoanele cu diabet zaharat şi/sau cu alte boli de nutriţie şi metabolice; asigurarea accesului pacienților români la medicamente de ultimă generație în tratamentul diabetului zaharat prin consolidarea relațiilor cu autoritățile și cu celelalte societăţi medicale.

De asemenea, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice îşi propune şi stabilirea unor parteneriate strategice cu Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Endocrinologie şi Societatea Română de Nefrologie, pentru colaborarea interdisciplinară în vederea optimizării managementului terapeutic al pacienților cu diabet zaharat de tip II: screeningul și conduita terapeutică pentru prevenirea complicațiilor.

Toate aceste măsuri au fost stabilite în condiţiile în care România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa (11,6%). Numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani care suferă de această afecțiune este de aproximativ 2.000.000 de persoane, potrivit rezultatelor Studiului Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), realizat de SRDNBM, în perioada 2012-2014.

Cifrele arată că în topul regiunilor cu cei mai mulţi diabetici se află Sudul ţării, cu o prevalenţă a diabetului de 13,39%, urmată de regiunea Bucureşti-Ilfov, cu o prevalenţă a diabetului de 12,79%.  Regiunile cu cei mai puţini diabetici sunt Vestul (8,2%) şi Centrul (9,99%) ţării. Pentru populaţia generală, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice are în plan întocmirea unor broșuri educaționale legate de optimizarea stilului de viață (alimentație, exercițiu fizic)
și difuzarea lor către populație, inclusiv în școli și grădinițe, precum şi organizarea unor campanii de informare, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, celebrată pe 14 noiembrie.

***
Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice se află în portofoliul Media Med Publicis, una dintre cele mai dinamice şi reputate agenţii de comunicare şi organizare de evenimente. Din portofoliul Media Med Publicis fac parte: Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti, Forumul Naţional de Prevenţie, Fundaţia Română a Inimii, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie, Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Societatea Română de Nefrologie, Societatea Română de Pneumologie etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst