spot_img

„Succesul în tratamentul oncologic înseamnă corectitudine”

Am1

Profesor
Ion-Christian Chiricuţă,
Centrul de Radioterapie AMETHYST:

Stimate domnule Prof dr. Christian Chiricuță veniţi după 30 de ani de lucrat în acelaşi domeniu în Germania. Cum aţi perceput realitatea din oncologia românească la întoarcere?

Realitatea în oncologia românească este cea prezentă în ştirile de la televizor sau din presă. Din ultimele date raportate la ora actuală sunt 108.000 de pacienţi oncologici în România. Conform statisticilor cunoscute o treime din ei deci peste 30.000 de pacienţi necesită şi un tratament radiologic adică o radioterapie. Un accelerator poate iradia într-un an doar 700 -800 de pacienţi. Reiese uşor de ce necesităţi există şi cît de limitate sunt posibilităţile de acoperire a acestor necesităţi. La numai 16  acceleratoare prezente în România şi la o populaţie de 18 -20 de milioane necesitatea reală de câte trebuie să existe este de 80 de acceleratoare. Deci 70 de acceleratoare liniare ar mai fi necesare pentru a aduce România la standardul European (4 acceleratoare la 1 milion de locuitori). Numai în Bucureşti este atins acest standard.

Numărul pacienţilor ce necesită o radioterapie în cursul bolii este în creştere continuă odată prin creşterea incidenţei bolii canceroase şi altă prin procesul de îmbătrînire a populaţiei. Eforturile făcute de stat prin anunţuri ce sună foarte bine că: “vor fi create centre noi de radioterapie”  şi “radioterapia este plătită de asigurare integral” sunt lăudabile.  Acest elan va produce invesţii rapide de sume mari de bani în aparatură, dar din păcate se vor poticni în final de lipsa personalului medical ce poate utiliza această aparatură înalt performantă. Educaţia acestui personal medical se face în timp (2 ani cel puţin la tehnicieni, 3 ani la fizicieni şi peste 5 ani la medici) şi în locuri (clinici sau secţii) în care o asemenea mijlocire de cunoştinţe este asigurată şi controlată conform unor standarde înalte. Cursurile de scurtă durata oferite de firmele ce produc această aparatură sunt insuficiente şi crează situaţii ce ulterior au consecinţe dramatice asupra pacienţilor trataţi de acest personal în realitate “needucat în radioterapia actuală” după cum se poate vedea din exemplul de mai jos.

Am2
Plan de radioterapie la un pacient cu o tumoră a treimii craniale a esofagului iradiată pe un volum insuficient şi cu o doză insuficientă realizat într-un centru cu aparatură de ultima generaţie şi conform recomandărilor societăţii americane de oncologie.

Exemplul cel mai elocvent cum într-un centru de radioterapie cu aparatură de vîrf foloseşte o tehnică de iradiere din epoca cobaltului şi anume tehnică box (4 cîmpuri). Această tehnică face imposibilă aplicarea dozei necesare pentru a obţine un control tumoral. Din cei 66 Gy necesari au fost aplicaţi numai 50 Gy în 25 fracţiuni. Măduva spinării a obţinut deja 37 Gy din 40 posibili. O reiradiere cu doză necesară unui control tumoral adică cel puţin 66 Gy la 2 luni de la finalizarea primei radioterapii este imposibilă.

Aceşti medici activi azi în multe centre “au căzut nepregătiţi într-o epoca “modernă” şi nu pot face faţă cerinţelor. Cine răspunde de soarta pacientului mai sus prezentat: un protocol nefericit al unei societăţi recunoscute (NCCN), un medic ce vine din era cobalt-ului şi acum are pe mînă un accelerator de ultimă generaţie. Unde rămîne conştiinţa medicului ? De ce nu trimite acest pacient la un centru ce oferă tratamentul necesar?

Exodul de medici cu specialitatea radioterapie şi oncologie este o realitate cu consecinţe dramatice asupra asigurării unui suport adecvat pacientului oncologic. În anul 2007 a fost raportat un număr de 100 de medici de radioterapie în reţeaua de stat, azi sunt numai 50-60 în toată ţară la stat şi privat. Necesităţile radioterapiei la o populaţie de 18 -20 de milioane ar fi 80 de acceleratoare liniare ce trebuie să fie înzestrate cu cîte 3 medici de specialitate per fiecare accelerator. Deci 240 până la 300 de medici de specialitate sunt necesari considerând şi pe cei ce ies la pensie în următorii ani.

În emisiunea de la DIGI 24 sub titlul “România furată –Afacerea radioterapia” au fost arătate şi discutate extrem de multe realităţi ale situaţiei  din România. A reieşit că multe realităţi nu sunt percepute sau nu doresc să fie percepute.

Realitatea “furturilor în România” ce o trăim şi o percepem zi de zi în emisiunile de televiziune începînd  cu “furtul de doctorate”, “furtul de păduri”, “furtul de apă”, “furtul la primăriile oraşelor”, “furtul medicilor şi a personalului medical din România de către spitale şi reţele din străinătate” va duce la golirea ţării la toate nivelele. Unele din ele sunt de nerefacut ca pădurile, apă şi medicii pierduţi pentru sistem.

Amethyst Radiotherapy şi-a început activitatea în luna septembrie a anului 2012. Cum a fost primit centrul pe piaţă românească şi cum au evoluat lucrurile de-a lungul timpului? Câţi pacienţi au fost trataţi până în prezent?

 Este greu de spus că există “o piaţă românească” de radioterapie şi nu trebuie spus sub formă asta. Există o cerinţă extrem de mare din partea pacienţilor iar ce au la dispoziţie este extrem de limitat. Timpii de aşteptare pînă la începerea tratamentului reflectă cel mai bine situaţia reală. Timpi de aşteptare mai mari de 7 -14 zile nu trebuie să existe. O „urgenţă“ în radioterapie trebuie tratată în 1-2 zile de la prezentare.

Recent a venit un tânăr cu o tumoră pulmonară neglijată de “reţea” un an de zile prezentându-se cu aşa numitul Sindrom de Cava Superioară la care am început un tratament combinat radiochimioterapic.

 Noi avem în tratament zilnic în jur de 110 – 120 de pacienţi ce urmează o radioterapie şi un număr de 15 -20 de pacienţi ce urmează o chimioterapie de sensibilizare sau de inducţie sau de întreţinere. Deci clinica noastră este vizitată zilnic de peste 250 de pacienţi. Aceast număr mare de pacienţi ce trebuie “călăuziţi” la diferitele activităţi în clinică legate de control, examinări şi tratamente nu pot fi plătiţi numai din acei 640 de RON ce-i primim pentru fiecare şedinţa de radioterapie. Din întreg lanţul de activităţi necesare în pregătirea iradierii: alcătuirea unui dosar medical cu toată istoria bolii şi a tratamentelor urmate până la venirea în clinică noastră (trebuie alcătuit de un medic specialist şi poate dura până la o oră), obţinerea informaţiei anatomice a localizării tumorii primare şi a ariilor ganglionare invadate de celule tumorale (o examinare CT în poziţia iradierii),  delimitarea şi stabilirea volumelor de iradiat (tumoră primară şi ariile ganglionare invadate), stabilirea şi delimitarea organelor sensibile la iradiere şi ce trebuie protejate de doze mari (plămânul sănătos, măduva spinării, miocardul, esofagul) este un proces ce poate dura pînă la o ora de muncă pentru un medic specialist. Muncă fizicianului expert ce efectuează planul de iradiere şi face şi controlul calităţii al acestiu plan ce trebuie să corespundă unor standarde durează pînă la cîteva ore. La un pacient lucrează o echipa de pînă la 10 – 15 membri ai unei secţii de radioterapie. Munca aceasta are o valoare ce nu este acoperită de banii primiţi pentru iradierea zilnică, adică 640 RON.

Care este noutatea pe care o aduce în Bucureşti şi în România Centrul de Radioterapie Amethyst?

Noutatea ce o aduce Centrul AMETHYST este un serviciu superior de cel ce l-ar avea un pacient român în străi­nătate şi anume în afară de serviciul propriu zis ce este extrem de complex după cum se vede în imaginea de mai jos noi oferim la toţi pacienţii un tratament cu cea mai modernă tehnică de radioterapie (radioterapie cu intensitate modulate –IMRT) cu tehnică tip VMAT (volume modulated arc therapy). Acest tratament corect efectuat utilizând volume ţintă optimale oferă un control tumoral mai bun cu efecte secundare reduse.

Lanţul de activităţi depuse pentru efectuarea unui tratament radiochimioterapic în cadrul instututului nostru sunt redate în grafica de mai jos.

Am5

Există centre Amethyst şi la nivel European?

 În străinate nu am date precise nefiind în atenţia mea.

Cum pot fi crescute considerabil şansele de succes ale tratamentului pentru cancer?

 Succesul în tratamentul oncologic înseamnă corectitudine în respectarea protocoalelor existente elaborate de diferite societăţi internaţional de specialitate că : ASTRO (Societatea Americană de Radioterapie) sau ESTRO (Societatea Europeană de Radioterapie) şi NCCN (reţeaua naţională americană de oncologie)  şi se bazează pe o educaţie solidă a personalului medical. Succesul în tratamentul oncologic este asigurat şi este posibil numai dacă şi pacientul se prezintă într-o fază incipientă a bolii canceroase. Din păcate în România şi nu numai la noi se prezintă pacienţii într-o faza avansată, când o vindecare este greu de realizat. În general de la prezentarea la medicul de familie şi pînă la începerea tratamentului efectiv oncologic trec în majoritatea cazurilor mai multe luni de zile lucru ce limitează în final şansa succesului, (tumoră se poate dubla ca mărime în acest interval de timp).

Am6

Ce ne puteţi spune despre conceptul “Tumor Board” ?

Comisia oncologică (Tumor Board).

Comisia oncologică este un concept medical capabil să unească un întreg sistem şi să acorde mai multă încredere atât în actul medical, cât şi în planurile de tratament, eliminând, în acelaşi timp, bariere de comunicare şi colaborare. Astăzi nici un pacient nu ar trebui să înceapă orice tratament oncologic fără să fie discutat cazul lui într-o asemenea comisie oncologică. Comisia oncologică este responsabilă şi de succesul obţinut dar şi responsabilă pentru insuccesul realizat.

În figura de mai jos este reprodusă recomandarea tratamentului unui cancer de rect ce a fost corect stadializat, sunt recomandările NCCN pentru această localizare tumorală.

Am7

 Se poate observa că în cazul unui cancer rectal stadializat că şi cT3 cN1 M0 se recomandă iniţierea unei radiochimioterapii preoperatori ce este urmată la 4 – 6 săptămîni de actul operator. Noi suntem adeseori confruntaţi cu situaţia în care pentru un asemenea stadiu a fost la început operat sub motivaţia “urgenţei intervenţiei”. Şansa recidivei locale este mult mărită în cazul al doilea, dar şi o evoluţie nefavorabilă.

Friedland şi colaboratorii au publicat în 2011 în British Journal of Cancer rezultatul unui studiu despre impactul tumor board-ului asupra supravieţuirii pacienţilor cu tumori în sfera ORL. A reieşit că chiar pacienţii în stadiul avansat stadiul IV au profitat de deciziile comisiei oncologice.

În imaginea de mai jos este exemplificat cum pacienţii în acelaşi stadiu al bolii în acest caz o tumoră în sfera ORL trataţi la o instituţie în care funcţionează un “tumor board” au o şansă de supravieţuire mai bună decît dacă sunt trataţi într-o instituţie fără tumor board.

Am8

În anul 2014 Clinică Amethyst-Radiotherapy a sprijinit campania socială “Învinge cancerul! Luptăm împreună!” care s-a adresat pacienţilor cu afecţiuni oncologice diagnosticate recent şi care aveau recomandare de tratament prin radioterapie. Care au fost rezultatele campaniei? Pentru viitor vedeţi o implicare a centrului şi în alte programe?

 Campania “Învinge cancerul! Luptăm împreună”

 Iniţiată împreună cu Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), campania socială ”Învinge cancerul! Luptăm împreună!” s-a adresat tuturor pacienţilor oncologici care au primit recomandare de la medicul specialist pentru tratament cu radioterapie. În situaţia în care costurile radioterapiei încă nu erau susţinute de casa de asigurări aşa cum sunt în prezent, AMETHYST a dorit să ofere pacienţilor cu posibilităţi financiare reduse posibilitatea de a obţine un tratament de înaltă calitate. Au profitat de Campania noastră un număr de 39 de pacienţi.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst