spot_img

Terapia TECAR în ginecologie

Autor: Dr. Elena Ucenic Medic primar obstetrică-ginecologie

Există momente în cariera medicului pasionat de activitatea din sala de operaţii, în care deşi din punct de vedere tehnic operaţia a fost perfectă, totuşi pacientul este nemulţumit şi acuză dureri inexplicabile.

Există momente în care, ca pacient, indiferent de res­pectul şi încrederea pe care le acorzi medicului, ai impresia că totuşi suferinţa ta nu este înţeleasă şi îţi doreşti să îţi ofere alternative eficiente de terapie.

Acestea sunt situații care îți rămân în minte și te îndeamnă să cauți soluții, altele decât cele convenționale în sfera specialității pe care o practici și care nu au efectul dorit.

Standurile de prezentare de la conferințele medicale te îmbie cu diverse oferte, noutăți pe care le evaluăm atât din ipostaza de medic, cât și din cea de pacient, pentru că uneori bifăm ambele roluri.

În multe situații, constați cu surprindere că informația medicală de care ai nevoie e stocată undeva printre cifrele și înșiruirile de diagnostice prezentate pe pliant și ar putea fi exact ceea ce ai nevoie.

Așa mi s-a întâmplat mie cu Winback Intimity.

Winback Intimity este un bioaccelerator ce utilizează curenți de înaltă frecvență, pentru a înlătura durerea și a accelera procesul de vindecare. Deși toată prezentarea de pe broșură a fost interesantă, ceea ce mi-a atras atenția a fost procentul menționat de 81% de ameliorare imediată și de durată a durerii.

Parcă prea bun ca să fie și adevărat.

De aceea, am decis că trebuie să îl testez.

Folosirea aparatului a fost o provocare, ceva la granița dintre fizioterapie/recuperare și ginecologie/urologie, nu din punct de vedere tehnic, unde instrucțiunile sunt clare și aparatul este simplu de folosit, ci din perspectiva timpului investit pentru a înțelege potențialul metodei în terapia afecțiunilor ginecologice.

Cine ar trebui să folosească această metodă de terapie?

La Paris unde am făcut cursul de inițiere, majoritatea cursanților erau kinetoterapeuți și moașe, dar am fost și 2 medici interesați de terapie: un ginecolog și un chirurg.

Pentru că în Franța medicii cunosc deja metoda și beneficiile ei, o prescriu pacienților, deci au nevoie de colaboratori care să o pună în aplicare, fiind și decontată de casa de asigurări.

După mai bine de un an de utilizare a terapiei, pot spune următoarele:

  • cele mai spectaculoase rezultate sunt cele legate de terapia durerii postoperatorii, unde procentul de 81% de ameliorare a durerii e real, iar satisfacția pacientului și a medicului deopotrivă sunt imediate, mai ales în cazul lăuzelor care au trecut printr-o naștere extenuantă,
  • sindroamele algice cronice au o ameliorare progresivă în timp și necesită mai multe ședințe săptămânale,
  • asocierea terapiei TECAR în tratamentul incontinenței urinare ar trebui să fie un standard terapeutic, pentru că de multe ori scutește pacienta de intervenții inutile,
  • terapia atrofiei vaginale în menopauză și îmbunătățirea relației de cuplu într-o perioadă atât de delicată a vieții femeii, este una din principalele cereri din partea pacientelor,
  • indicația terapiei ar trebui făcută de un ginecolog/urolog care cunoaște potențialul metodei,
  • procedurile pot fi efectuate atât de kinetoterapeut, cât și de medic sau asistenta medicală în egală măsură, în funcție de disponibilitate și de competență,
  • contraindicațiile sunt puține și clare: nu este indicat persoanelor care nu și-au încheiat procesul de creștere, gravidelor, purtătorilor de stimulator cardiac, celor cu boli neoplazice, sau celor cu infecții locale vaginale.

Utilizarea relativ restrânsă până acum a terapiei TECAR în România este legată în special de lipsa informațiilor necesare prescrierii acestui gen de tratament și de lipsa unei colaborări eficiente între ginecolog/urolog și fizioterapeut, pentru că de cele mai multe ori cererea acestui gen de tratament vine din partea pacientului.

Educația pacienților prin punerea la dispoziție a informațiilor legate de propria anatomie, fiziologie, aspecte de bază ale sexualității, sunt elemente utile și binevenite la orice vârstă, pentru că fiecare vârstă are provocările ei.

 De multe ori, rutina zilnică ne determină să rămânem în aceleași tipare de gândire și de comportament. Putem însă să privim mai departe, să beneficiem de tot ceea ce acești ani de dezvoltare au adus mai bun – accesul la noi informații, la noi tehnologii și mai ales la noile abordări. Iar aceste noi abordări fac referire la colaborarea multi-disciplinară, capitol la care mai avem multe de făcut.

Winback Intimity este ocazia cu care putem aprecia și înțelege importanța cooperării între ginecolog/urolog și kinetoterapeut/fizioterapeut. Pe lângă rezultatele medicale dovedite, satisfacția și starea de bine a pacientului care este marele câștigător, sunt recompensele care ne motivează pe noi: medici, kinetoterapeuți, fizioterapeuți.

Fără colaborare și împărtășirea experiențelor acumulate nu poate exista progres, de aceea pentru detalii legate de terapia TECAR în ginecologie mă puteți contacta la Pan Medical Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Abonamente Medica
icmed
Karl Storz

Medinst