spot_img

Tratamente recomandate în litiaza calcică și urică

Lithoren – compoziție recomandată de Ghidul European de Urolitiază

logo lithoren

Litiaza de oxalat de calciu reprezintă circa 80% din totalul cazurilor de urolitiază. Cea mai frecventă tulburare metabolică întâlnită la acești pacienți e reprezentată de hipercalciurie. Aceasta e definită ca o concentrație a calciului în urina din 24 de ore mai mare de 250 mg la femei și de 300 mg la bărbați.

Riscul de apariție a calculilor există și la concentrații mai scăzute. În cazul în care măsurile dietetice aplicate pacienților hipercalciurici nu au efectul scontat iar tulburările compoziției urinii din 24 de ore persistă, aceștia pot fi candidați pentru un tratament farmacologic.

Aportul de citrat de potasiu crește pH-ul urinar prin creșterea excreției de bicarbonat. Citratul e metabolizat la nivelul ficatului în bicarbonat, creșterea concentrației serice a bicarbonatului scade reabsorbția citratului urinar la nivelul tubului contort proximal.

Calculii de acid uric se regăsesc la 5-10% dintre pacienți. Acidul uric e rezultatul final al metabolismului purinelor. Acidul uric e un acid organic slab care e de 11 ori mai solubil la pH 6,5 decât la pH 5. Deși volumul de urină poate influența uricozuria, pH-ul urinii rămâne cel mai important determinant al solubilității acidului uric.

Datorită faptului că pH-ul urinar joacă rolul principal în litogeneza urică, tratamentul alcalinizant e esențial pentru chemoliza în aceste cazuri. Alcalinizarea urinii prin tratament per os se poate face cu bicarbonat de sodiu sau citrat de potasiu.

În cazul bicarbonatului doza recomandată e de 650-1000 mg de trei-patru ori pe zi. Marele dezavantaj e reprezentat însă de aportul de sodiu. După cum se știe un aport de sodiu crescut duce la creșterea calciuriei. De asemenea, excesul de sodiu poate agrava unele afecțiuni cardiovasculare precum hipertensiunea arterială sau insuficiența cardiacă.

Tratamentul cu citrat de potasiu e de preferat pentru pacienții cu litiază urică. Acesta scade excreția de calciu scăzând riscul apariției litiazei de oxalat de calciu precum și de acid uric. E necesară însă precauție la cei cu insuficiență renală. Pentru a crește pH-ul urinar în general o doză zilnică de 30-60 mEq pe zi e suficientă. Obiectivul tratamentului alcalinizant e obținerea unui pH urinar de circa 6,5.

logo solartium

Compania Solartium Group a lansat anul acesta primul produs farmaceutic de pe piața din România ce respectă recomandările Asociației Europene de Urolitiază, produs comercializat sub denumirea de Lithoren®.

300xH_780_tema-dny-pochki-zahod

Lithoren® reprezintă o opțiune terapeutică eficace și sigură în tratamentul și prevenția litiazei calcice și urice, susținut de numeroase studii clinice internaționale.

Produsul Lithoren® conține: citrat tribazic de potasiu 25 mEq (975 mg/plic), citrat tribazic de magneziu 5 mEq (60mg/plic) și 25 mg/plic de piridoxina. Lithoren® nu conține sodiu.

Lithoren®, prin compoziția sa de 30mEq de citrați, previne suprasaturația urinei cu complexe insolubile în apă de oxalat de calciu și fosfat de calciu prin formarea complexelor hidrosolubile de citrat de calciu și totodată ionii citrat, încărcați negativ, resping electrostatic ionii carboxilic încărcați negativ și ionii fosforic de pe suprafața cristalelor de CaOx și CaP, inhibând astfel creșterea lor. Acest lucru este critic pentru eliminarea fragmentelor reziduale de calculi în urma tratamentelor de litotripsie.

Ionii de magneziu din compoziția Lithoren® convertesc ionii oxalat în oxalat de magneziu solubil în apă, inhibă creșterea cristalelor de fosfat de calciu și inhibă formarea cristalelor de fosfat de calciu monohidrogenat-(brushite).

Piridoxina (Vitamina B6) din compoziția Lithoren® inhibă producția endogenă de oxalat, prin modularea secreției enzimei hepatice AGT (alanil glioxilat transferaza) cu rol în oxidarea glioxilatului în glicină și împiedică transformarea glioxilatul în oxalat și implicit împiedică hiperoxaluria și respectiv apariția litiazei cu oxalat de calciu. Totodată, Lithoren® solubilizează calculii de acid uric prin normalizarea pH-ului urinar și menținerea acestuia în intervalul 6.2-6.8.

cauzele-pietrelor-la-rinichi---colica-renala

Prin toate aceste mecanisme, Lithoren® este recomandat și în corectarea tulburărilor metabolice frecvent asociate cu urolitiaza (hipocitraturie <320mg/zi, hipomagneziurie <72mg/zi, hiperoxalurie >40mg/zi, hipercalciurie >300mg la barbati si >250mg la femei/zi).

Evaluarea pH-ului urinar este crucială pentru pacienții formatori de calculi, astfel încât, utilizarea benzilor indicatoare de pH cu o înaltă acuratețe reprezintă o modalitate facilă ce permite ajustarea dozei administrate în funcție de pH-ul inițial al pacientului dar și de răspunsul la tratamentul Lithoren®.

Lithoren® se recomandă a fi administrat 1 plic/zi înainte de litotritie și 2 plicuri/zi pe toată durata ședințelor de litotritie, minim 3 luni de zile, cu evaluarea pH-ului urinar ce se poate efectua cu ajutorul celor 14 benzi indicatoare ce se găsesc în cutia Lithoren®.

2 COMENTARII

  1. Mie imi sunt neclare unele lucruri legate de acest aliment medical (ca nu este un medicament):
    1) Sa inteleg ca este doar un adjuvant in litotritie, si nu are rolul de a dizolva/faramita/ajuta la eliminarea „pietrelor”? Litotritia fara acest aliment medical nu ar mai functiona eficient? Ar fi absurd.
    2) Cum poate acest aliment sa ajute atat in cazul unor calculi care se formeaza la un pH crescut (mediu bazic/alcalin) cat si in cazul celor care se formeaza la un pH scazut (mediu acid)? Sa inteleg ca acest aliment „normalizeaza” pH-ul aducandu-l intre anumite limite (sa spunem intre 6,2 si 6,8), indiferent daca pH-ul de dinaintea tratamentului era peste sau sub acele limite?
    3) De ce sunt atat de vagi si neclare instructiunile din prospect cu privire la utilizarea benzilor de testare a pH-ului? Ba ca evaluarea se face la a doua mictiune de dimineata, ba ca pentru rezultate optime se face o a doua evaluare de preferinta in aceeasi zi, seara. Deci care din ele trebuie considerata corecta si luata drept referinta? De ce benzile de testare au 2 zone active, una galbena si una portocalie, si care din cele doua zone trebuie folosita/luata in considerare la test?
    4) In afara de modificarea pH-ului in urma tratamentului (din prospect nu se intelege daca acesata modificare se face in sensul cresterii sau scaderii pH-ului), are acest aliment medical si un rol in preventia formarii diversilor tipuri de calculi, realizat prin reglarea unor tulburari metabolice?
    Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst