spot_img

Uleiul de pește, peștele și diabetul

Se ştie că diabetul este una dintre principalele provocări la adresa sănătăţii publice din acest mileniu. De asemenea, este recunoscut faptul că diabetul afectează atât naţiunile prospere, cât şi comunităţile sărace şi dezavantajate, consideră IDF (Federaţia Internaţională de Diabet).

Există o relație foarte strânsă între diabet și bolile cardio- vasculare. În prezent, sunt cu 50 % mai mulți oameni bol- navi decât erau acum 10 ani. Odată cu înaintarea în vârstă, diabetul de tip II este mai probabil să apară în cazul unei persoane supraponderale sau care are presiunea sangvină mare, lipidele sangvine crescute și o viață sedentară.

Numărul sporit al bolnavilor de diabet, dar mai cu seamă faptul că numai jumătate din numărul acestora își controlează propria afecțiune, reprezintă o problemă majoră, de elementară educație sanitară. Și aceasta în condițiile în care, actualmente, șansele de a continua o viață activă și sănătoasă, instituind un control riguros al glicemiei, au sporit considerabil. Ca atare, o mai bună prevenire și tratamente mai eficiente sunt necesare urgent. În acest sens, există noi dovezi care indică faptul că acizii grași Omega-3 care se regăsesc în peștii grași și în uleiurile de pește, pot ajuta la combaterea acestui flagel.

Modificarea dietei este o “strategie de avangardă” pentru controlarea diabetului. În mod tradițional, dieta diabeticului accentuează restricția zahărului. Recomandările moderne ale dieteticienilor recunosc că este mult mai importantă cantitatea totală de carbohidrați, decât tipul de carbohidrați. Dietele foarte sărace în carbohidrați tind să fie bogate în grăsimi și astfel sunt asociate cu îngrășare și boli de inimă. Alegerea alimentelor după indexul glicemic, este un ghid controversat și nesigur pentru planificarea hranei. Esențial este consumul moderat de carbohidrați din grâne integrale, legume, fructe și vegetale deoarece aceste alimente au, în general, cel mai scăzut indice glicemic.

Acizii grași Omega-3 conferă beneficii pentru sănătate prin capacitatea lor de a scădea nivelul trigliceridelor și de a reduce aritmiile și presiunea sangvină. În urma unui studiu complex efectuat pe mai mult de 11.000 de persoane ce sufereau de boli de inimă, s-a demonstrat că un consum zilnic a aproape un gram de ulei de pește reduce mortalitatea cardiovasculară cu 30% și moartea cardiacă subită cu 45%.

Acizii grași Omega-3 pot amplifica eficacitatea statinelor, în reducerea nivelurilor de colesterol LDL din sânge. Studierea populațiilor inuite din Alaska și Groenlanda care mănâncă în mod frecvent pești grași sau animale marine bogate în Omega-3, a condus la obținerea unor concluzii interesante. Acești oameni au o incidența foarte scăzută de boli cardiovasculare sau diabet. Japonezii, care de asemeni consumă mari cantități de pește, au mult mai mică rata îmbolnăvirilor de inimă sau diabet compara- tiv cu americanii. Pe măsură ce aceste populații adoptă obiceiurile alimentare vestice și fac mai puțină mișcare, încep să predomine obezitatea și diabetul.

Ar putea fi schimbată invazia diabetului dacă oamenii cu risc nativ pentru boală ar relua consumul mai multor alimente bogate în Omega-3?

Dr. Sven Ebbesson de la Universitatea din Virginia a căutat răspunsul într-un studiu pe 44 de inuiți din Alaska, care manifestau semne timpurii de diabet – toleranță defectuoasă la glucoză și greutate excedentară. Le-a cerut inuiților să consume mai puține alimente bogate în grăsimi saturate și mai multe mâncăruri tradiționale, în special pește și animale marine.

După 4 ani, nici măcar o persoană nu a avansat la diabet de tip II.

Acizii grași Omega-3 pot fi în mod particular binefăcători pentru persoanele supraponderale cu hipertensiune, care urmează o dietă de slăbire. Dr. Trevor Mori și colegii de la Universitatea din Australia de Vest au arătat că oamenii care urmează o dietă de slăbire ce zilnic include pești bogați în grăsimi, și-au îmbunătățit metabolismul glucozei și insulinei. Persoanele cu aceeași dietă, dar fără pește, nu au avut astfel de îmbunătățiri.

În concluzie, se cunoaște de mai mulți ani faptul că acizii grași Omega-3 din lipidele marine îmbunătățesc circulația sangvină și reduc probabilitatea formării cheagurilor sangvine care conduc la atacuri de cord și congestie cerebrală. Dar corpul nostru nu produce acizi grași Omega-3, aşa că necesarul zilnic trebuie asigurat prin dietă sau prin administrarea suplimentelor alimentare.

Asociația Americană a Diabetului și Asociația Americană a Inimii recomandă consumul peștilor grași sau a uleiului de pește, ca o metodă sigură și eficace de a obține beneficiile Omega-3 asupra sănătății inimii. Atenție însă la calitatea peștelui, care nu poate fi purificat, dar și a suplimentelor – ele trebuie să fie naturale, pure, de calitate bună, precum uleiurile de pește LYSI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst