Dr. Baltă Mihaela Daniela
Medic primar medicină de familie
Asistent universitar UMF Carol Davila București
Doctor în Științe Medicale
Pe lângă un stil de viață sănătos, pacienții au uneori nevoie și de o terapie adjuvantă hepatoprotectoare, care să nu prezinte efecte adverse, să fie bine tolerată, să poată ameliora simptomatologia, dar și constantele biochimice și care să prezinte încredere datorită studiilor efectuate, experimentale și clinice.
Preparatul natural Liv.52 conține principii active din plante cunoscute în medicina tradițională indiană, care au efecte multiple: tonic general, hepatoprotector, coleretic, colecistochinetic, de stimulare a apetitului, antiemetic, laxativ blând, diuretic, antiedematos şi hipolipemiant.
Preparatul și-a dovedit eficiența și siguranța în hepatita A, ajutând la ameliorarea simptomelor, a constantelor biochimice, scurtarea duratei bolii și a convalescenței. De asemenea, în alte hepatite virale (B,C) asigură protejarea ficatului prin acțiunea antioxidantă și de stimulare a regenerării hepatice. În faze incipiente de ciroză poate să ajute la stabilizarea bolii și să împiedice progresia rapidă către stadii severe. Se constată atât ameliorarea stării generale, a fatigabilității, a dispepsiei, cât și scăderea enzimelor hepatice de citoliză și împiedicarea încărcării grase a ficatului.
Tulburările metabolice generate de consumul cronic de alcool sau de abuzul de medicamente hepatotoxice, ca și intoxicațiile cu metale grele sau cu alți agenți beneficiază, de asemenea, de tratamentul cu Liv.52. Studii în vitro au arătat efectul protector al Liv.52 împotriva stresului oxidativ indus de toxice cum ar fi hidroperoxidul de terț-butil sau tetraclorura de carbon. Pacienții aflați în tratament cu medicamente cu potențial toxic hepatic au tolerat mult mai bine terapia administrată, complianța bolnavilor fiind astfel crescută, iar enzimele de citoliză se mențin la valori mai bine controlate. Liv.52 facilitează eliminarea rapidă a acetaldehidei, metabolit toxic al alcoolului, împiedică creșterea activității gamma glutamil transpeptidazei, inhibă peroxidarea lipidelor, contribuind astfel la protejarea ficatului de leziunile induse de alcool.
Studiile recente au demonstrat efectul benefic al Liv.52 îndeosebi în ficatul steatozic nonalcoolic, deoarece s-a obținut scăderea activității ALAT, creșterea sintezei de albumină, scăderea TNF-α și IL-8, precum şi creșterea activității superoxid dismutazei, catalazei și glutation peroxidazei. Urmărirea enzimelor de citoliză, cât și a markerilor de colestază, în paralel cu monitorizarea în dinamică ecografică arată o evoluție favorabilă prin utilizarea Liv.52 la acești pacienți, chiar reducerea dimensiunilor și încărcării grase a ficatului.
Liv.52 stimulează contracția colecistului, având efect coleretic, colagog și de stimulare a secrețiilor digestive. De aceea, se poate constata adesea ameliorarea simptomelor locale sau generale cauzate de afecțiunile hepatobiliare (inapetență, gust amar, balonări, constipație, malnutriție, slăbire, retenție hidrică, anemie, adinamie, astenie). În plus, în prezența unei diete adecvate, Liv.52 ajută la menținerea unui nivel scăzut de colesterol seric, lipoproteine, fosfolipide și trigliceride. Astfel, Liv.52 își găsește utilizarea în managementul dislipidemiilor, alături de statine, cărora le poate diminua efectul de creștere a transaminazelor.
Preparatul se poate utiliza în deplină siguranță și la copii, fiind hepatoprotectorul preferat la aceștia, în cazul în care se constată semne de suferință hepatică, oboseală, anorexie, în convalescența bolilor infecțioase sau când se administrează medicamente hepatotoxice. Poate să restabilească apetitul, digestia, procesele de asimilație și astfel să favorizeze creșterea în greutate în cazul malnutriției.
Liv.52 este un supliment aprobat de FDA (U.S.Food and Drug Administration), fiind practic lipsit de efecte adverse. Este înregistrat în peste 90 de țări, inclusiv în SUA, iar în Elveția a fost recunoscut ca produs farmaceutic din anul 2002. Eficacitatea lui a fost demonstrată în peste 300 de studii, fiind astăzi practic cel mai prescris hepatoprotector în lume.