spot_img

Ziua Mondiala a Ficatului: 9 din 10 cazuri de ficat gras pot fi prevenite

  • Stilul de viata si testarea periodica a functiei hepatice, cele mai eficiente modalitati de preventie a ficatului gras
  • Aproape jumatate dintre persoanele spitalizate cu COVID-19 au avut si afectare hepatica, conform Societatii Nationale Romane de Boli Infectioase.

De Ziua Mondiala a Ficatului, celebrata anual pe 19 aprilie, Sanofi – prin divizia Consumer HealthCare si comunitatea medicala din Romania atrag atentia asupra unuia dintre cele mai mari, importante si complexe organe – ficatul. Acesta indeplineste peste 500 de functii si participa la aproape toate procesele metabolice.

La nivel mondial, se estimeaza ca 1 din 4 oameni sufera de ficat gras[1], o afectiune care impiedica ficatul sa mai functioneze corect si care, din pacate, este depistata doar atunci cand ajunge in stadii foarte avansate. Vestea buna este ca 9 din 10 cazuri pot fi prevenite[2].

Prof. Dr. Liana Gheorghe

Seful Sectiei 3 Gastroenterologie si Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni:

„Cei mai multi dintre pacientii cu ficat gras ajung la medic cu forme deja severe si complicatii, dat fiind ca nu exista simptome specifice. Tocmai de aceea este vital sa acordam o importanta mai mare sanatatii ficatului. In primul rand, se recomanda mai multa grija legata de stilul de viata – alimentatie sanatoasa, cu evitarea excesului de calorii si diminuarea consumului de alimente bogate in grasimi, dulciuri si bauturi indulcite, evitarea sedentarismului, controlul greutatii, evitarea excesului de alcool, renuntarea la fumat. O a doua masura foarte importanta este realizarea de teste de screening anuale specifice ficatului, inclusiv ecografie abdominala. Aceste masuri sunt recomandate tuturor, dar in special celor mai expusi riscului, respectiv persoanele peste 35 de ani, mai ales cele care au si diabet zaharat de tip 2, obezitate, hipertensiune arteriala sau orice alta boala metabolica.

O alta categorie de persoane expuse riscului de afectare a ficatului o reprezinta cele care au avut COVID-19, mai ales cu forme medii si severe. Conform Societatii Nationale Romane de Boli Infectioase, aproape jumatate dintre cazurile de persoane spitalizate cu COVID-19 au si afectare hepatica.

Afectarea hepatica din COVID-19 nu are semne clinice specifice, fiind sesizata prin prezenta sindromului de citoliza hepatica. Acest sindrom a fost raportat in proportii similare, indiferent daca pacientul avea sau nu boli hepatice preexistente. Afectarea a fost identificata mai frecvent la barbati, la pacientii varstnici si la pacienti cu indice de masa corporala mare (IMC >30), predominand la pacientii cu forma severa sau critica de COVID-19[3].

Prof. Dr. Liana Gheorghe

Seful Sectiei 3 Gastroenterologie si Hepatologie a Institutului Clinic Fundeni:

Este bine cunoscut faptul ca in timpul pandemiei de COVID-19 pacientii cu afectare hepatica au intampinat multe probleme, neputand sa respecte controalele destinate urmaririi evolutiei afectiunilor hepatice. Patologia complexa, caracterizata prin asocierea unor afectiuni metabolice ca diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, displipidemia etc., a creat probleme suplimentare in gestionarea afectiunilor. Persoane care nu stiau sa aiba afectiuni hepatice anterior pandemiei COVID-19 au devenit pacienti cu diverse afectiuni metabolice, necesitand monitorizarea  conditiei hepatice prin analize specifice si, la  nevoie, tratament medicamentos corect si eficient, sub supraveghere medicala.

Dr. Iulia Rosian

General Manager Consumer HealthCare Sanofi Romania & Moldova:

Rolul activ al fiecaruia dintre noi in ceea ce priveste protejarea sanatatii ficatului este esential si trebuie asumat cu responsabilitate. Tine de noi sa fim bine informati, sa avem un stil de viata echilibrat si sa integram in rutina anuala de analize medicale testele specifice ficatului. Iar daca apar probleme, sa ne adresam specialistilor pentru tratament corect.

Despre Sanofi

Suntem una dintre cele mai importante companii globale din domeniul sanatatii si ne ghidam dupa un singur scop, acela de a fi de neoprit in cautarea miracolelor stiintei pentru a imbunatati vietile oamenilor (We chase the miracles of science to improve people’s lives). Echipa noastra, prezenta in peste 100 de tari, este dedicata transformarii practicii medicale, pentru a face imposibilul posibil. Oferim optiuni de tratament care ar putea schimba viata si vaccinuri salvatoare pentru milioane de oameni din intreaga lume, punand in acelasi timp sustenabilitatea si responsabilitatea sociala in centrul ambitiilor noastre.

Compania Sanofi este listata la EURONEXT: SAN si NASDAQ: SNY

Relatia cu presa

Raluca Coman | 0744.688.529 | raluca.coman@sanofi.com

Irina Patru-Florea | 0752.111.725 | irina.patru@freecomm.ro

[1] Araújo, A. R., Rosso, N., Bedogni, G., Tiribelli, C., & Bellentani, S. (2018). Global epidemiology of non-alcoholic fatty liver disease/non-alcoholic steatohepatitis: What we need in the future. Liver international : official journal of the International Association for the Study of the Liver, 38 Suppl 1, 47–51. https://doi.org/10.1111/liv.13643

[2] https://britishlivertrust.org.uk/three-steps-to-love-your-liver/

[3] Scrisoare metodologica privind managementul citolizei hepatice la pacientii cu COVID-19 – Societatea Nationala Romana de Boli Infectioase

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Abonamente Medica
icmed
Karl Storz

Medinst