spot_img

Ziua Mondiala de lupta impotriva Artritelor – PACIENTII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE SI COVID – 19

                                                                                                         Ziua Mondiala de lupta impotriva Artritelor –
PACIENTII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE SI COVID – 19

  • Doar 3% dintre pacienti au intrerupt tratamentul pentru boala reumatica in timpul pandemiei de COVID-19 si tot acelasi procent au intampinat greutati in a contacta medicul curant;
  • Medicii specialisti recomanda ca pacientii sa mentina legatura cu medicul curant si sa isi urmeze tratamentul, pentru a evita complicatiile si pentru a tine sub control boala reumatica.

Cu ocazia Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Artritelor, Liga Romana Contra Reumatismului si Societatea Romana de Reumatologie au prezentat rezultatele studiului PACIENTII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE SI COVID – 19, o cercetare care a implicat 72 de pacienti cu boli reumatice care au venit la vizita la medicul reumatolog in luna octombrie.

Dintre acestia, 56% sunt pacienti cu varsta peste 55 de ani, majoritatea avand diagnostic de poliartrita reumatoida (63%) sau spondilita anchilozanta (19%).

Bolile reumatice si musculo-scheletice afecteaza persoane de toate varstele si includ peste 200 de afectiuni, printre care poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artroza, artropatia psoriazica,  fibromialgia, lupusul si guta. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceste afectiuni sunt principala cauza de dizabilitate la nivel mondial si tin departe de munca aproximativ 1 milion de europeni, si alte milioane de persoane la nivel global, generand costuri substantiale pentru companii si societate.

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetateni) din Uniunea Europeana sufera de boli reumatice si musculo-scheletice  – mai multe persoane decat in orice alt grup de boli. In Romania, peste 600.000 de persoane (3% din populatie) sufera de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectand
intr-o masura importanta populaţia activa, tineri şi chiar copii.

“Afectiunile reumatismale reprezinta una dintre cele mai importante provocari in domeniu sanatatii publice, avand in vedere povara enorma pentru pacienti si pentru sistemele de sanatate. Acestea sunt argumente pentru necesitatea prioritizarii lor in politicile de sanatate publica. In aceste zile se rescrie Strategia de Nationala de Sanatate pentru urmatoare perioada si sunt convinsa ca aceste boli trebuie sa ocupe un capitol separat in aceasta strategie”, a declarat Conf. Dr. Diana-Loreta Paun, Consilier Prezidential, Departamentul Sanatate Publica.

Principalele rezultate ale studiului:

  • 78% dintre respondenti cred ca SARS-CoV-2 se transmite de la persoana la persoana,  87% dintre acestia sustin ca si persoanele asimptomatice pot transmite virusul si 66% se tem de contactul cu alte persoane.
  • 72% spun ca le este teama sa nu se infecteze cu acest virus. Cu toate acestea, doar 22% cred ca boala lor reumatica inflamatorie poate predispune la COVID-19.
  • Privita din cealalta perspectiva, 53% dintre pacienti cred ca boala COVID-19 poate agrava simptomele bolile reumatice si 47% sunt de parere ca boala COVID-19 poate creste riscul de deces in cazul unui pacient cu boli reumatice.
  • In privinta tratamentului curent pentru controlul bolilor reumatice, 41% dintre pacienti nu se tem ca tratamentul imunomodulator poate predispune la infectia cu SARS-CoV-2, insa 47% nu au stiut ce sa raspunda la aceasta intrebare. 81% stiu ca nu ar fi mai bine ca tratamentul pentru boala reumatica inflamatorie sa fie interupt in aceasta perioada si doar 3% afirma ca au luat decizia de a intrerupe tratamentul. Dintre cei care au amanat tratamentul, 50% au facut acest lucru pentru o saptamana, 25% pentru doua saptamani si restul de un sfert pentru mai bine de o luna, din cauza carantinei din spital sau a limitarii internarilor de zi. Peste 80% din pacienti se tem ca in cazul unei amanari de tratament s-ar putea confrunta cu recaderea bolii reumatice sau un puseu.
  • In ciuda temerilor legate de COVID-19, aproape 2 din 3 pacienti spun ca nu se tem sa mearga la spital in aceasta perioada si 87% au incercat sa ia legatura cu medicul curant in timpul pandemiei, in principal pentru a primi reteta medicala, tratamentul sau pentru consultatie.
  • Doar 3% din pacienti au intampinat dificultati in a contacta medicul reumatolog. Cele mai importante canale prin care au reusit sa ia legatura cu acesta sunt telefonul personal sau cel din clinica si email-ul. 85% din pacienti au primit recomandari specifice pentru boala lor in aceasta perioada si 88% dintre cei care au primit recomandari s-au declarat multumiti de acestea.
  • 97% dintre pacienti declara ca folosesc echipament de protectie (in principal masca) si 88% au incredere ca folosirea acestuia poate preveni infectia.
  • 62% dintre pacientii cu Boli Reumatice Inflamatoare sunt stresati din cauza COVID-19 si 50% se tem ca stresul le-ar putea inrautati boala.

Medicii specialisti atrag atentia ca diagnosticarea si tratamentul pacientilor cu boli reumatice trebuie sa continue si in aceasta perioada, pentru a preveni complicatiile si pentru a mentine controlul bolii reumatice.

La inceput, ca reumatologi am fost foarte ingrijorati ca pacientii nostri vor face intr-o mai mare masura aceasta boala si ca vor dezvolta forme severe. Ne-am lamurit in ultima perioada ca lucrurile nu stau asa, ca riscul pacientilor, chiar daca pacientii sunt tratati cu imunodepresoare, nu-i mai mare decat cel general. Acum avem alte ingrijorari – ca nu ne mai vedem atat de des pacientii, conectarea si programarea sunt mai dificile, dar fiecare dintre noi trebuie sa ne facem datoria in ciuda dificultatilor uriase”, a declarat Prof. Dr. Simona Rednic, medic primar in reumatologie.

Si Conf. Dr. Andra Balanescu a declarat ca “telemedicina s-a dovedit a fi un instrument foarte important, prin care am reusit sa tinem legatura cu pacientii si mai ales din punct de vedere administrativ a fost un ajutor enorm”. “Legat de tratamente, am avut placerea si surpriza sa vedem ca unele medicamente folosite pentru pacientii nostri cu boli mediate-imun au devenit vedete si in cazul COVID-19. Colegi care nu auzisera pana acum de terapii biologice au inceput sa ne adreseze intrebari si sa fie foarte interesati de aceste medicamente, pentru ca intr-adevar boala are o particularitate – gravitatea este data in primul rand de reactia imuna a organismului”, a mai spus aceasta.

Societatea Romana de Reumatologie a avut un rol activ in aceasta perioada, publicand ghiduri si recomandari pentru medici si pacienti si solicitand in mod continuu mentinerea accesului neintrerupt la ingrijire medicala si tratament.

“Am realizat ca este nevoie de un set concentrat de masuri care sa permita reducerea riscului de infectare. Am recomandat ori de cate ori este posibl realizarea consultatiilor la distanta si a manevrelor la cabinete sau la spital doar pe baza de programare. Societate de Reumatologie a atras atentia pacientilor si doctorilor ca in absenta unor semne evidente de infectie SARS-CoV-2 tratamentul pacientilor, asa cum a fost stabilit, trebuie sa continue neschimbat, pentru ca este foarte important ca tratamentul sa-si asigure eficacitatea continua, ceea ce presupune si o buna aparare a organismului impotriva infectiilor”, a declarat Prof. Dr. Catalin Codreanu, presedintele Societatii Romane de Reumatologie.

Campania de informare  PACIENTII CU BOLI REUMATICE INFLAMATOARE SI COVID – 19 se  desfasoara in perioada octombrie 2020, fiind sustinuta de companiile AbbVie Romania, Ewopharma si Sandoz Romania.

DESPRE BOLILE REUMATICE

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezinta cea mai frecventa forma de boala cronica, afectand aproximativ 1,7 miliarde de persoane la nivel global. Peste 200 de afectiuni sunt incluse in aceasta categorie de boli, printre care se numara poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, artroza, artropatia psoriazica, fibromialgia, lupusul sau guta. Deşi la nivelul percepţiei sunt considerate afecţiuni ale batranilor, bolile reumatice afecteaza intr-o masura importanta populaţia activa, tineri şi chiar copii, in Romania existand aproximativ 2.000 de copii cu artrita juvenila.

Printre simptomele acestor boli se numara durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinala si depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupatii ce solicita articulatiile, infectiile si varsta inaintata sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Diagnosticul precoce si urmarea tratamentului recomandat de medicul reumatolog sunt esentiale pentru incetinirea procesului de evolutie a acestor afectiuni, dar acestea raman adesea nediagnosticate sau sunt depistate foarte tarziu.

Pentru mai multe informatii consultati:

www.reumatism.ro  /  www.facebook.com/FaraAmanare/  #FaraAmanare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

Karl Storz
Dopple Herz
icmed
Karl Storz

Medinst