Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale marcata azi 17 mai 2021 sub sloganul „Masurati-va tensiunea arteriala cu precizie. Controlati-o, traiti mai mult”, are 10 reguli.
Hipertensiunea arteriala este unul dintre principalii factori care contribuie la mortalitatea de cauza cardiovasculara, atat la nivel global, cat si in tara noastra, unde are o prevalenta de 45% in randul adultilor.
Tema din acest an a Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hipertensiunii Arteriale, marcata in fiecare an la 17 mai, este « Masurati-va tensiunea arteriala cu precizie. Controlati-o, traiti mai mult » şi are ca principal obiectiv creşterea nivelului de constientizare la nivel mondial, asupra metodelor precise şi corecte de masurare a tensiunii arteriale.
Doar 30% dintre pacientii tratati pentru hipertensiune arteriala au, in mod constant, valori normalizate, adica sub 140/90 mmHg.
Alegerea acestei teme se bazeaza pe statistici globale, indicand faptul ca la nivel mondial mai putin de 50% dintre adultii cu hipertensiune (TA sistolica ≥140 mm Hg, TA diastolica ≥90 mm Hg sau tratament cu antihipertensive) erau constienti de faptul ca aveau tensiune arteriala mare. In randul anumitor populatii, gradul de constientizare este foarte scazut, ajungand la sub <10%.
Pentru a spori constientizarea asupra metodelor corecte de masurare a hipertensiunii arteriale, exista trei componente importante:
(1) stabilirea unor programe de screening comunitar pentru recunoasterea TA crescute la persoanele cu risc;
(2) promovarea masurarii de rutina a tensiunii arteriale de catre profesionistii din domeniul sanatatii;
(3) educarea pacientilor pentru automasurarea TA la domiciliu.
Hipertensiunea arteriala este responsabila, prin complicatiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare si 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale, care impreuna sunt cele mai importante cauze de morbiditate si mortalitate la nivel mondial. Reducerea valorilor tensiunii arteriale salveaza vieti!
Se estimeaza ca pana in anul 2025, prin imbunataţirea modalitaţilor de masurare a tensiunii arteriale, vom putea observa o reducere cu 25% a cazurilor de hipertensiune arteriala necontrolata.
Societatea Romana de Cardiologie Societatea Romana de Hipertensiune Arteriala
Preşedinte, Prof. Dr. Bogdan A. Popescu Preşedinte, Prof. Dr. Doina Dimulescu
NOTE PENTRU EDITORI:
a) Cum se masoara corect tensiunea arteriala ?
b) Cum se tine sub control tensiunea arteriala ?
CUM SE MASOARA CORECT TENSIUNEA ARTERIALA?
ESH (European Society of Hypertension) a publicat recent un Ghid practic pentru masurarea corecta a tensiunii arteriale, inclusiv pentru automasurarea la domiciliu, care a capatat in ultimii ani importanţa crescanda pentru conştientizarea bolii şi creşterea aderenţei la tratament.
Tensiunea arteriala se poate masura folosind o gama variata de dispozitive: manuale, cum este clasicul tensiometru medical, sau automate. Cele automate pot fi fixe, asemenea celor din spitale şi farmacii, sau portabile, de mici dimensiuni, accesibile pentru a fi procurate şi utilizate la domiciliu. Trebuie sa avem in vedere importanta calibrarii corecte a acestor dispozitive.
Tensiunea arteriala se masoara corect in sezut, la oricare din brate (ideal la ambele, pe rand), cu bratul relaxat. Trebuie sa va asigurati ca sunteti relaxat in momentul masuratorii si ca au trecut minim 15 minute de la un efort fizic mai intens. Rezultatul, cele doua numere obtinute, tensiunea arteriala sistolica si diastolica, nu trebuie sa depaseasca valorile de 130 si 85 de milimetri coloana de mercur.
Cele 10 reguli pentru masurarea corecta a hipertensiunii arteriale
1. Odihniţi-va 5 minute inainte de a va masura tensiunea;
2. Nu consumaţi nicotina sau cafea timp de o ora inainte de masurare;
3. Nu masuraţi tensiunea cand simţiţi nevoia de a urina. Vezica plina poate duce la creşterea tensiunii cu aprox. 10 mmHg;
4. Masuraţi tensiunea pe incheietura mainii neacoperita, in poziţie aşezata, cu spatele drept;
5. La folosirea unui tensiometru pentru incheietura mainii ţineţi manşeta in timpul masuratorii la nivelul inimii. La un tensiometru pentru braţ, manşeta se poziţioneaza automat pe braţ la inalţimea corecta;
6. Nu vorbiţi şi nu va mişcaţi in timpul masurarii. Vorbitul creşte valorile masurate cu aprox. 6 – 7 mmHg;
7. Aşteptaţi cel puţin un minut intre doua masuratori pentru ca presiunea din vase sa revina la starea iniţiala, permiţand repetarea masurarii;
8. Notaţi valorile masurate in carnetul personal de monitorizare a tensiunii arteriale: impreuna cu aceste valori, scrieţi in carnet de fiecare data şi medicamentele administrate, indicand data şi ora;
9. Masuraţi-va cu regularitate tensiunea arteriala. Chiar daca valorile s-au imbunataţit, acestea trebuie controlate in continuare!
10. Masuraţi tensiunea arteriala la aproximativ aceeaşi ora.
***
CUM PUTEM ŢINE SUB CONTROL TENSIUNEA ARTERIALA?
Stilul de viata are o importanta deosebita in prevenirea si tratarea hipertensiunii arteriale: obezitatea, sedentarismul, excesul de sare, alimentatia bogata in alimente procesate si cu un continut ridicat de grasimi, alcoolul si tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.
Modificarile stilului de viata prin care oricine isi poate imbunatati tensiunea arteriala includ:
• Menţinerea sau aducerea greutaţii la un nivel optim, controlul aportului caloric
• Reducerea grasimilor monosaturate din alimentatie;
• Reducerea continutului de sare in dieta;
• Antrenament fizic regulat;
• Scaderea consumului de alcool;
• Eliminarea fumatului.
Mai multe informatii despre bolile cardiovasculare, implicit despre hipertensiunea arteriala, sunt disponibile pe: