spot_img

Revista 2024

10 tendinte tehnologice in domeniul sanatatii pentru 2024

Iata 10 tendinte tehnologice in domeniul sanatatii care arata cum inovatia, inteligenta artificiala sau ingrijirea virtuala pot face diferenta, servind medicilor, pacientilor si societatii in general.

  1. Automatizarea si optimizarea fluxurilor de lucru cu ajutorul inteligentei artificiale

Pe masura ce organizatiile din domeniul sanatatii se confrunta cu un deficit persistent de personal, acestea isi adapteaza strategiile de resurse umane pentru a atrage si a pastra angajatii  – oferind mai multa flexibilitate si un echilibru mai bun intre viata profesionala si cea privata. De asemenea, acestea apeleaza din ce in ce mai mult la automatizare si inteligenta artificiala ca modalitate de accelerare a sarcinilor de rutina si a masuratorilor pentru a usura povara asupra profesionistilor din domeniul sanatatii.

De exemplu, integrarea AI in sistemele CT poate automatiza sarcinile cele mai consumatoare de timp ale radiografilor, astfel incat medicii sa poata petrece mai mult timp concentrandu-se asupra pacientului. Reconstructia bazata pe inteligenta artificiala este apoi utilizata pentru a oferi calitatea inalta a imaginii de care radiologii au nevoie pentru a stabili un diagnostic precis. De asemenea, AI poate elimina complexitatea ecografiilor cardiace prin cuantificarea si modelarea 3D completa a inimii si alte masuratori automate. Acest lucru ii ajuta la analiza imaginilor in mod corect, permitand in acelasi timp medicilor sa ofere o ingrijire cardiaca mai buna si mai eficienta.

In toamna anului trecut, in Moldova a fost lansat primul proiect pilot din Romania care are in centru o aplicatie bazata pe AI, o solutie oferita de Philips, ce este folosita de medicii Spitalului Judetean de Urgenta „Sfantul Ioan cel Nou” Suceava pentru a trata si monitoriza pacientii cu accident vascular ischemic acut. Aplicatia se numeste  StrokeViewer si a fost realizata in colaborare cu producator de tehnologie medicala Nicolab, din Olanda, a deservit 20 de cazuri de la instalarea din iulie 2023 si aduce mari beneficii si in momentul de fata.

  1. Colaborarea virtuala si lipsa de personal

O tendinta tehnologica in domeniul sanatatii care merge mana in mana cu automatizarea este utilizarea colaborarii virtuale pentru a atenua impactul lipsei de personal, mai ales in zonele indepartate si rurale, unde personalul specializat tinde sa fie deosebit de putin. In zonele rurale ale Romaniei problema lipsei specialistilor medicali este una acuta, fiind criza chiar si de medici de familie. 1 din 50 de romani nu are acces la servicii medicale primare, adica nu primeste consultatii, trimiteri la analize si nici retete compensate. Sunt date oficiale care mai arata ca la nivel national sunt aproape 330 de localitati, sate si comune, care nu au niciun medic de familie.In acest sens, accesul la alti specialisti medicali este si mai dificil.

Un exemplu concret al adaptarii continue in domeniul medical este implementarea centrelor de comanda a operatiunilor de radiologie. Aceste centre, bazate pe cloud si functionand pe modelul hub-and-spoke (model de transport caracterizat de una sau mai multe locatii centrale, fiecare conectata la niste locatii secundare), faciliteaza furnizarea de ingrijire virtuala intre tehnologii imagistici experti si colegii lor mai putin specializati de la distanta. Acest lucru se intampla in timpul procedurilor de scanare, cand pacientul se afla pe masa de examinare. Colaborarea virtuala in timp real in domeniul ecografiilor poate extinde capacitatea de ingrijire specializata, permitand medicilor sa comunice de la distanta cu echipa lor si cu pacientii, indiferent de locatie – fie ca sunt intr-un spital, intr-o clinica sau intr-un birou satelit la distanta. In ambele situatii, colaborarea virtuala contribuie la cresterea disponibilitatii expertizei, asigurand un standard consistent de ingrijire in cadrul sistemului de sanatate.

Pe masura ce forta de munca din domeniul sanatatii continua sa imbatraneasca, astfel de modele de colaborare virtuala creeaza noi oportunitati de cariera pentru profesionistii din domeniul sanatatii inaintati in varsta. Acestia isi pot indruma si ghida colegii mai tineri de la distanta, pastrand cunostinte si expertiza valoroase care altfel s-ar putea pierde, deoarece tot mai multi medici aleg sa se pensioneze mai devreme si tot mai multe asistente medicale declara ca intentioneaza sa paraseasca sistemul de sanatate.

  1. Diagnostice integrate care sa sprijine colaborarea multidisciplinara

Odata cu explozia de date de diagnosticare colectate din diverse surse – de la imagistica, la patologie digitala si genomica – reunirea tuturor acestor date intr-un mod semnificativ a devenit esentiala pentru ca medicii sa ofere un diagnostic precis si un plan de tratament adaptat pacientului. Cu toate acestea, in prezent, datele acestea sunt, de cele mai multe ori, imprastiate in diferite sisteme, ingreunand procesul de analiza si luare a deciziilor medicale.

Progresele in domeniul diagnosticarii integrate vor permite diferitilor specialisti din domeniul sanatatii sa faca schimb mai usor de date despre pacienti, ajutandu-i sa lucreze impreuna mai eficient. Pentru pacientii oncologici, de exemplu, acest lucru inseamna ca boala  lor poate fi diagnosticata si tratata cu mai multa precizie intr-un stadiu incipient, cand au sanse mai mari de rezultate favorabile ale tratamentului. De asemenea, diferiti specialisti obtin mai multe informatii despre cat de coerente sunt constatarile lor, ceea ce creeaza o bucla continua de feedback care poate contribui la optimizarea in continuare a proceselor de diagnosticare.

  1. Imbunatatirea interoperabilitatii pentru o mai buna monitorizare si coordonare a ingrijirii

Interoperabilitatea a fost o provocare permanenta in domeniul ingrijirii medicale, care provine din natura complexa si fragmentata a majoritatii infrastructurilor informatice si de date din domeniul sanatatii. Liderii din domeniul sanatatii din raportul Philips Future Health Index 2023 au recunoscut-o ca unul dintre cei patru factori esentiali pentru a dezvolta modalitati noi de furnizare a ingrijirii medicale.

Pentru ca aceasta tendinta sa respecte promisiunea unei mai bune coordonari a ingrijirii, furnizorii de tehnologie in domeniul sanatatii vor trebui sa opteze pentru un sistem deschis, cu o sercuritate solida a datelor. In ceea ce priveste monitorizarea pacientilor, datele disponibile de la furnizorii de dispozitive medicale au fost, in mod traditional, izolate, lasand clinicienilor sarcina laborioasa de a face referire la mai multe surse pentru a obtine o imagine clinica completa a pacientului.

  1. Detectarea si interventia timpurie a riscurilor pe baza analizei predictive

Analiza predictiva a aparut ca una dintre tendintele tehnologice promitatoare in domeniul sanatatii din ultimii ani. Prin obtinerea de informatii operationale si clinice din datele in timp real, analiza predictiva poate ajuta furnizorii de servicii medicale sa imbunatateasca eficienta si sa actioneze preventiv. Raportul Philips Future Health Index 2023 a aratat cum 39% dintre liderii din domeniul sanatatii planuiesc sa investeasca in inteligenta artificiala pentru a prezice rezultatele, in crestere de la 30% in 2021.

Analiza predictiva ajuta furnizorii de servicii medicale sa prevada si sa gestioneze fluxul de pacienti, permitandu-le sa desfasoare resursele acolo unde este nevoie cel mai mult de ele. Aceste capacitati s-au dovedit vitale in perioade de criza (cum ar fi pandemia COVID-19) si devin acum un pilon al operatiunilor spitalicesti bazate pe date. Prin monitorizarea continua a echipamentelor medicale, cum ar fi scanerele RMN, analiza predictiva poate ajuta, de asemenea, la identificarea momentului in care anumite piese hardware ar putea necesita intretinere sau inlocuire. Ca urmare, 30% dintre cazurile de service pot fi rezolvate inainte de a se produce o intrerupere a activitatii echipamentelor – prevenind astfel intreruperi evitabile ale operatiunilor medicale.

In mod similar, in domeniul clinic, analiza predictiva poate sprijini detectarea timpurie a riscurilor pentru sanatatea pacientilor pe baza semnelor vitale si a altor date despre pacienti. Aceste capacitati pot fi de nepretuit in ingrijirea acuta, unde viata unui pacient poate depinde de o interventie in timp util. Analiza predictiva poate ajuta, de asemenea, la supravegherea atenta a pacientilor la domiciliu, prin monitorizare de la distanta. Prin detectarea timpurie a riscurilor, analiza predictiva poate permite trecerea de la ingrijirea reactiva la cea preventiva – avand ca rezultat final rezultate mai bune pentru pacienti.

  1. Utilizarea tehnologiei pentru a aborda disparitatile in sanatate

Miliarde de oameni din intreaga lume inca nu pot avea acces la serviciile de sanatate de care au nevoie si chiar si in tarile cu sisteme de sanatate bine finantate, disparitatile in materie de sanatate sunt in crestere. Necesitatea unor servicii de sanatate mai echitabile si mai durabile nu a fost niciodata mai urgenta.

Presiunea de a aborda disparitatile in materie de sanatate i-a determinat pe lideri sa se orienteze din ce in ce mai mult catre tehnologia din domeniul sanatatii pentru a contribui la eliminarea multora dintre cele mai presante lacune ale ingrijirii medicale, reducand, in acelasi timp, impactul industriei asupra mediului. Parteneriatele care vizeaza promovarea echitatii in domeniul sanatatii vor fi esentiale pentru a valorifica inovatiile tehnologice in moduri care sa fructifice promisiunea pe care transformarea digitala o reprezinta pentru imbunatatirea ingrijirii medicale – in special pentru cei din comunitatile marginalizate si insuficient deservite.

In anul 2023, Philips Romania a incheiat un parteneriat cu Facultatea de Inginerie Medicala din Universitatea Politehnica Bucuresti, pentru a-i sprijini pe studenti. In baza acestui acord, Philips si-a luat angajamentul de a contribui prin activitati si ateliere care sa sustina si sa pregateasca studentii Facultatii de Inginerie Medicala in utilizarea echipamentelor medicale de ultima generatie, sa puna in practica cunostintele teoretice ale acestora, precum si sa cultive interesul si curiozitatea pentru inovatia medicala in beneficiul pacientului.

  1. Tehnologie inteligenta care ajuta la stabilirea si mentinerea unor rutine sanatoase

In urma cu mai bine de 15 ani, tehnologia portabila si personalizabila sub forma ceasurilor inteligente a popularizat rutinele fizice mai sanatoase, iar varietatea larga de dispozitive inteligente de sanatate din ce in ce mai sofisticate de pe piata – acum monitorizeaza chiar si semnele vitale ale purtatorilor  – demonstreaza ca oamenii continua sa doreasca tehnologii de sanatate care sa se integreze perfect in viata lor si care sa fie adaptate la nevoile si preferintele lor in continua evolutie.

In 2024, ne asteptam ca aceasta tendinta a tehnologiei de sanatate sa continue sa se extinda si sa stimuleze comportamente mai sanatoase, de exemplu, ajutand oamenii sa respecte rutinele de ingrijire a sanatatii orale si monitorizand mai atent cresterea si dezvoltarea copiilor. Este o schimbare catre o lume in care oamenii au instrumentele necesare pentru a prezice si evita eventualele probleme de sanatate.

De exemplu, este bine documentat faptul ca sanatatea orala este esentiala pentru sanatatea generala. In timp ce oamenii doresc din ce in ce mai mult sa detina un control mai mare asupra propriei lor bunastari, exista lacune atat in ceea ce priveste cunostintele lor, cat si in ceea ce priveste angajamentul zilnic fata de o buna igiena orala, si au nevoie de ajutor pe parcurs. Periutele de dinti electrice care se sincronizeaza cu aplicatiile alimentate de inteligenta artificiala pot colecta date de periaj si pot oferi recomandari personalizate pentru a imbunatati rutina utilizatorilor.

La fel ca si in cazul ingrijirii stomatologice, sarcina si cresterea copiilor este un domeniu in care tehnologia de sanatate nu poate inlocui un tratament esential in persoana, dar tehnologiile precum aplicatiile mobile pot oferi acces convenabil la informatii utile, plus simpla asigurare ca lucrurile merg bine – pentru ca reducerea stresului face parte din mentinerea sanatatii.

  1. Abordarea impactului IT in domeniul sanatatii asupra mediului

Dupa cum arata tendintele tehnologice din domeniul sanatatii de mai sus, digitalizarea ofera posibilitati extraordinare pentru o furnizare mai eficienta si mai eficace a ingrijirii medicale. De exemplu, prin aplicarea algoritmilor de decizie clinica si a analizei predictive, putem utiliza datele pentru a oferi informatii personalizate si actionabile, cum ar fi alertarea echipelor de ingrijire acuta cu privire la potentiale probleme sau incurajarea unui comportament sanatos prin intermediul coaching-ului bazat pe aplicatii.

Solutiile digitale sunt scalabile si, astfel, sustin o prevenire mai ampla, o mai buna triajare si un cost mai mic al ingrijirii, permitand trecerea de la mediile clinice care necesita multe resurse la mediile cu costuri mai reduse si la domiciliu. Iar pentru cele 3,5 miliarde de persoane din intreaga lume care nu au in prezent acces la ingrijire medicala, tehnologia digitala in domeniul sanatatii poate extinde accesul la modele durabile de ingrijire medicala atat de necesare.

Cu toate acestea, „bunatatea digitala” are un pret. Nu mai putin de 30 % din datele globale sunt generate de ingrijirea medicala. Si, cu 36%, cresterea preconizata a datelor din domeniul sanatatii in perioada 2018-2025 este mai rapida decat orice alt tip de date. Partea buna este ca cercetarile indica faptul ca economiile de resurse deblocate de IT depasesc cresterea amprentei provocata de implementarea tehnologiei respective – de exemplu, trecerea la cloud. Insa, pentru a continua sa realizeze aceste economii, industria medicala trebuie sa se concentreze pe construirea unei infrastructuri digitale durabile, inclusiv solutii cloud fara emisii de carbon, pe utilizarea de hardware circular si pe dezvoltarea de software durabil.

Incurajator este faptul ca observam o tendinta in crestere – care continua in 2024 si in anii urmatori – a companiilor de tehnologie medicala, a sistemelor de sanatate, a furnizorilor si a altor parti interesate, care fac echipa pentru a se asigura ca luam deciziile corecte pentru a reduce impactul IT in domeniul sanatatii asupra mediului pentru un viitor durabil.

  1. Achizitiile verzi care transforma peisajul aprovizionarii in domeniul sanatatii

Ca raspuns la nevoia urgenta de decarbonizare a ingrijirii medicale, asistam la o tendinta clara a companiilor de tehnologie medicala, a sistemelor de sanatate si a altor parti interesate de a promova modalitati durabile de lucru in fiecare parte a lantului valoric al ingrijirii medicale – inclusiv in ceea ce priveste operatiunile, inovarea, serviciile si furnizarea. Una dintre cele mai importante transformari de sustenabilitate are loc in domeniul achizitiilor.

Alimentate in parte de extinderea semnificativa a cerintelor de publicare a informatiilor ESG in intreaga lume, achizitiile ecologice vor schimba din ce in ce mai mult peisajul aprovizionarii in domeniul sanatatii in urmatorii ani. Ne asteptam sa vedem tot mai multe departamente de achizitii adoptand criterii de evaluare a prioritatilor, cum ar fi cele dezvoltate de Philips, atunci cand achizitioneaza echipamente medicale si solutii tehnologice pentru sanatate:

  1. Asigurati-va ca furnizorii raporteaza impactul lor asupra mediului si ca au un plan de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera.
  2. Concentrati-va pe circularitate pentru produsele si solutiile din domeniul tehnologiei medicale
  3. Sa solicite furnizorilor transparenta in ceea ce priveste performanta produselor si EcoDesign pentru produse si echipamente
  4. Solicitati furnizorilor sa demonstreze modul in care ofertele digitale sprijina decarbonizarea si dematerializarea prin optimizarea resurselor si eficienta fluxului de lucru
  5. Solicitati furnizorilor sa raporteze public impactul lor social

10. Colaborarea pentru a reduce impactul ingrijirii medicale asupra planetei

Sistemele de sanatate fac parte dintr-un lant valoric mai larg – care se extinde de la industriile extractive in amonte pana la operatiunile, logistica, faza de utilizare si faza de sfarsit de utilizare in aval – care are un impact asupra biodiversitatii prin transformarea utilizarii terenurilor, poluare, consum si emisii.

Odata cu recunoasterea pe scara larga a efectului pe care mediul inconjurator il are asupra sanatatii umane, observam o tendinta continua a sistemelor de sanatate de a adopta in mod activ strategii de reducere a amprentei ecologice.

Cu toate acestea, este posibil ca riscurile mai largi legate de natura sa fie trecute cu vederea, deoarece organizatiile considera ca riscurile climatice au un impact financiar mai mare decat, de exemplu, defrisarile sau prelevarea de apa. Aceasta din urma are consecinte directe asupra sanatatii populatiei. Prin urmare, ne asteptam sa vedem o tendinta tot mai mare de adoptare a „contabilitatii capitalului natural” pentru a sprijini un proces decizional mai bun in ceea ce priveste gestionarea utilizarii resurselor si tot mai multe companii sa se angajeze sa atinga obiective bazate pe stiinta pentru natura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner