spot_img

Revista 2024

Legea Fumatului

Legea Fumatului De ce NU trebuie modificată?

Punctul de vedere al Societăţilor Profesionale Medicale în legătură cu iniţiativele de modificare a legii pentru prevenirea şi combaterea efectelor produselor din tutun

Anual, 42.000 de români mor prin boli cauzate de fumat (respectiv peste 80/zi). Fumatul omoară în special prin cancer şi prin boli cardiovasculare, aproximativ 90% dintre cancerele pulmonare fiind cauzate de fumat.

Susţinută de 80% din populaţia ţării, implementarea legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea efectelor produselor din tutun se desfăşoară, începând cu 17 martie 2016, în mod responsabil, fără incidente notabile. În totală discrepanţă cu această realitatea o campanie împotriva acestei Legi a fost declanşată de către o parte a presei. Pe acest fond, un grup de senatori ai Parlamentului României au depus, recent, amendamente având drept scop „relaxarea” prevederilor acestei Legi.

Nefumatorii sunt expusi actiunii fumului de tigara prin fumat pasiv, respectiv prin inhalarea fumului produs de fumatori (fumat „la mana a doua”) si/sau fumat involuntar respectiv prin efectul reziduurilor de tutun depuse pe hainele fumatorilor sau in interiorul locuintelor lor (fumat “la mana a treia”). Pentru o singura tigara fumata intr-o camera sunt necesare 2 ore pentru ca nivelul particulelor de tutun respirabile sa ajunga la nivelul minim de siguranta. Nefumătorul care se află în acceaşi încăpere cu cel care fumeză, inhalează, dupa o ora, cantităţi egale de nitrozamine cu cele existente în 15 ţigări filtrate. Riscul bolilor cardiace creşte cu 25-35% la angajatii nefumatori ai caror colegi sunt fumatori. In 2010 fumatul pasiv a omorat aproximativ 600.000 de oameni in Marea Britanie.

Fumatul inafara locuintei/locului de munca nu protejeaza complet expunerea celorlalti nefumatorilor la fumat pasiv/involuntar. Aproximativ 89% dintre locuintele de nefumatori sunt contaminate cu produse de tutun provenite de la locuintele de fumatori aflate in aceeasi cladire. Efectul reziduurilor de tutun depuse in interiorul unei case persista si dupa 2 luni de la parasirea acesteia de catre fumatori. La copii fumatul pasiv sau involuntar provoaca semnificativ mai frecvent boli bronhopulmonare cronice. Fatul unei femei fumatoare fumeaza inainte de nastere in aceeasi masura ca si mama sa. In consecinta riscul de prematuritate, greutate redusa la nastere, deces la nastere sau moarte subita in perioada de nou nascut este semnificativ mai mare.

În opinia Societăţilor Române de Cardiologie (SRC) şi Pneumologie (SRP), precum şi a Fundaţiei Române a Inimii (FRI) la baza acestei campanii se află ignorareaadevăratei magnitudini a efectelor devastatoare ale fumatului şi a prevederilor Constituţionale referitoare la garantarea dreptului la sănătate.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner