spot_img

Revista 2024

8 din10 persoane accepta ca este responsabilitatea lor sa-si gestioneze propria sanatate si sunt dispusi sa faca acest lucru

80% dintre europeni accepta ca este responsabilitatea lor sa-si gestioneze propria sanatate si sunt dispusi sa faca acest lucru, potrivit unui studiu efectuat la nivelul anului 2020 in 10 tari europene[1].

Impulsionati de un interes tot mai mare pentru bunastarea personala si cu un acces din ce in ce mai usor la informatie, ca urmare a progresului inregistrat de tehnologiile digitale, cetatenii europeni sunt dornici sa preia controlul asupra propriei sanatati, recunoscand multiplele beneficii ale ingrijirii de sine, de la mentinerea sau imbunatatirea sanatatii si a calitatii vietii, pana la o mai buna preventie si gestionarea mai usoara a afectiunilor minore.

58% dintre europeni au acces la o farmacie nu mai departe de 5 minute[2], ceea ce subliniaza nu doar accesibilitatea ingrijirii personale si potentialul acesteia de a contribui la reducerea poverii la nivelul sistemului de sanatate, ci si nevoia de a investi mai mult in alfabetizarea in domeniul sanatatii pentru a stimula ingrijirea personala si automedicatia responsabile.

„In contextul pandemiei COVID-19, a fost incurajator sa vedem importanta crescuta pe care multi oameni o acorda acum ingrijirii propriei sanatati. Am dori sa valorificam aceasta constientizare sporita facand mai mult pentru a imbunatati cunostintele in domeniul sanatatii si pentru a le da oamenilor puterea sa-si gestioneze sanatatea zi de zi cu incredere”, declara Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Alaturi de alte organizatii active in domeniu la nivel international, RASCI marcheaza in perioada 15-21 noiembrie Saptamana Ingrijirii Personale, printr-un demers care sa sublinieze importanta informarii corecte si a responsabilizarii oamenilor cu privire la gestionarea propriei stari de sanatate. Saptamana Ingrijirii Personale, o initiativa desfasurata la nivel european, combina initiativele locale cu prezenta digitala si dialogul politic cu sfaturi practice, oferind o platforma comuna pentru profesionisti care isi propun sa contribuie la dezvoltarea unui viitor al sanatatii sustenabil.

Ingrijirea personala implica recunoasterea simptomelor unei afectiuni, precum si abilitatea de a recunoaste daca este necesara implicarea unui profesionist in domeniul sanatatii pentru adresarea acestora. Totodata, ingrijirea personala include si automedicatia rationala, respectiv utilizarea responsabila a medicamentelor, fie ca se elibereaza cu prescriptie medicala sau fara,  a suplimentelor alimentare si a dispozitivelor medicale.

„In vremuri de incertitudine si „stiri false”, este responsabilitatea noastra sa oferim indrumari si claritate pacientilor si consumatorilor. Daca dorim sa depasim dezinformarea si sa contribuim la imbunatatirea educatiei pentru sanatate, trebuie sa oferim oamenilor informatii accesibile, folosind canalul potrivit, la momentul potrivit, astfel incat acestia sa poata lua decizii in cunostinta de cauza”, adauga Diana Mereu.

RASCI, ca entitate reprezentativa pentru segmentul de medicamente fara prescriptie medicala, suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, sustine administrarea responsabila si avizata a acestor categorii de produse prin informarea corecta si educarea consumatorilor din Romania.

Despre medicamente cu eliberare fara prescriptie medicala (fara reteta)

Medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala, cunoscute si ca OTC-uri (de la denumirea din engleza “over-the-counter”) sau, medicamente fara reteta, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare si nu necesita o reteta medicala, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afectiuni. Acestea se pot elibera direct din farmacie, fara a fi necesara o prescriptie medicala si fara supravegherea medicului, cu conditia ca recomandarile din prospect sau de pe eticheta sa fie citite cu atentie si respectate.

http://aleginformat.ro/despre-medicamente-fara-reteta/

Despre suplimente alimentare

Suplimentele alimentare sunt preparate ce contin vitamine, saruri minerale sau alte substante cu efect nutritional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grasi, extracte vegetale sau animale), indicate atunci cand, din anumite motive, aceste substante lipsesc sau nu se regasesc intr-o cantitate suficienta in dieta zilnica. Etichetarea, prezentarea si reclama suplimentelor alimentare nu trebuie sa atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau sa faca referire la astfel de proprietati. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie sa inlocuiasca o alimentatie echilibrata.

http://aleginformat.ro/despre-suplimente-alimentare/

Despre dispozitive medicale

Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activitati precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afectiuni, leziuni sau handicapuri, cat si pentru modificarea, inlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice si controlul conceptiei. Pot fi utilizate si pentru ingrijire personala, fara sa necesite consultul unui medic, aceasta categorie incluzand spray-uri nazale, pastile de gat, pasta de dinti pentru dinti sensibili, plasturi, etc.

http://aleginformat.ro/despre-dispozitive-medicale/

Despre RASCI

RASCI (Asociatia Romana a Producatorilor de medicamente fara prescriptie, suplimente alimentare si dispozitive medicale), www.rasci.ro reuneste producatori, importatori si distribuitori de medicamente eliberate fara prescriptie medicala (OTC), suplimente alimentare si dispozitive medicale pentru ingrijire personala, activi pe piata din Romania: Bayer Consumer Health, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, Johnson & Johnson, Sanofi, Reckitt Benckiser, Fildas, Antibiotice, WÖRWAG Pharma, Aboca, Perrigo, Ipsen, Alvogen, Angelini, ND MedHealth si Dr. Reddy’s.

Asociatia urmareste in toate actiunile sale informarea, educarea si responsabilizarea consumatorilor si pacientilor romani, implicit prin campania educationala initiata si derulata de asociatie „Despre sanatate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/. Prin activitatea sa curenta, asociatia incurajeaza cele mai ridicate standarde de etica in afaceri si sustine transformarea intr-un mediu concurential echitabil, incepand chiar cu membrii sai care au aderat la Codul Etic al asociatiei. Scopul principal al RASCI este sa asigure claritatea si obiectivitatea informatiei atat la nivelul populatiei, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cat si la nivelul profesionistilor din domeniul sanatatii, cei care zilnic dau sfaturi si indicatii de utilizare ale acestora.

RASCI este afiliata la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizatie europeana non-profit care este vocea sectorului de ingrijire personala in Europa si care reuneste mai mult de 2.000 de companii si asociatii profesionale.

[1] 2 Studiu ”Beneficiile ingrijirii personale in Europa din punctul de vedere al sanatatii si economiei”, realizat de GSK Consumer Healthcare & Vintura  in perioada mai-septembrie 2020: https://assets.gskstatic.com/corporate/Health-Economic-Study/GSK_report_summary-FINAL.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner