Accidentul vascular cerebral (AVC) se soldeaza cu tulburari grave prin oprirea circulatiei sanguine spre creier, neuronii fiind lipsiti de oxigenare si substante nutritive.
Prin debut si evolutie AVC accidentul vascular cerebral este o urgenta neurologica si uneori neurochirurgicala.
Instalarea AVC poate fi o chestiune de minute iar identificarea leziunii (localizare si tip de leziune – ischemica sau hemoragica) se impune pentru a initia un tratament etiologic in contratimp.
In accidentul vascular hemoragic se va opri sangerarea si se va urmari scaderea presiunii intracraniene. In functie de extinderea AVC-ului , prin amploare si gravitate, se poate produce exitus-ul pacientului la scurt timp de la debut.
In cazul accidentului vascular ischemic se reduce afluxul de sange bogat in oxigen si substante nutritive.
Semnele AVC pot apare brusc: amorteli, slabiciune, incapacitate de a mobiliza bratele, picioarele, tulburari de vedere, de vorbire, de mers. Aceste semne atrag atentia medicului specialist ceea ce impune un set amplu de investigatii profesionale.
Prin stabilirea diagnosticului se aplica un algoritm terapeutic adaptat cazului. Stresul termic – canicula, poate agrava ireversibil bolile cerebrovasculare printr-un mecanism dublu:
- Primul mecanism, transpiratia excesiva care produce deshidratare (in functie de durata si intensitatea expunerii la caldura) si pierderea de electroliti esentiali (potasiu, sodiu, calciu, magneziu) prin cresterea vascozitatii sanguine urmata de tromboza, ischemie in teritoriul afectat.
- Al doilea mecansim, caldura excesiva creste tensiunea arteriala sistemica, cu ruperea vaselor intracerebrale.
Atitudinea cea mai simpla si cea mai utila pacientului neurologic (cu antecedente cerebro-vasculare) este evitarea stresului termic. In cazul in care pacientul nu poate evita expunerea la caldura, se administreaza lichide (apa plata, sucuri, iaurt, etc.) pentru restabilirea unei mase circulante cu un debit cardiac corespunzator unei fiziologii normale. Pacientul se va directiona intr-un spatiu umbros, racoros.
Pacientii cu ischemii tranzitorii neuorologice sau pacientii cu accidente ischemice deja instalate vor beneficia de un control de specialitate.
In cazul pacientilor cu ischemie cerebrala se va asigura profilaxia aterogenezei.
Conduita de lunga durata fata de pacientii cu afectiuni cerebrale ischemice ar trebui sa aiba in vedre si oprirea aterogenezei (care este factorul determinant in evolutia acestei boli).
Noi avem in vedere administrarea de Infralipid U (Elidor) cate 3-4 cpr./zi pe durata stabilita de medicii specialisti, care normalizeaza nivelul de lipide din circulatia sanguina.
Fiind un produs din plante, nu s-au remarcat efecte secundare fata de preparatele de sinteza chimica (afectarea ficatului sau ale altor organe).
Pentru asigurarea unei circulatii cerebrale compatibile cu o activitate normala, mai ales la persoanele de peste 50 de ani si la cei cu antecedente heredocolaterale pozitive recomandam administrarea de Neuroforte (Elidor) cate 2-4 cpr/zi – orele 10 si 14 si Ergonic (Elidor) tot 2-4 cpr/zi – orele 10 si 14.
Acest tratament a avut un efect favorabil la pacientii cu tulburari de memorie (de scurta durata) ca si la pacientii la care s-a instalat afazia in stadiul postoperator (hematom subdural). Evolutie favorabila a fost evidenta ( nu s-au observat recaderi)
In deficitul de potasiu si magneziu ca si pentru cardioprotectie Kali Mag (Elidor) reprezinta solutia optimala 2-4 cpr./zi.