Una din cele mai populare intervenții estetice, solicitate de ambele sexe, liposucția abdominală este încă o sursă de mituri pentru unii dintre pacienții care o solicită. Departe de a putea fi considerată o metodă de slăbire, liposucția sau lipoaspirația este o intervenție chirurgicală care înlătură depozitele de țesut adipos (grăsime) localizate în diferite zone ale corpului. Acest tip de operație are ca scop remodelarea corporală, de unde și termenul de ”liposculptură”, și nu scăderea în greutate, explică Dr. Cristian Niţescu, medic primar chirurgie plastică – microchirurgie reconstructivă.
În ce condiții și cui se recomandă o liposucție?
Prin acest tip de intervenție de are în vedere eliminarea țesutului adipos inestetic de pe abdomen, coapse, genunchi intern sau brațe, astfel că poate fi făcută atât de femei, cât și de bărbați. Eliminarea acestui tip de țesut nu înseamnă însă că liposucția este o metodă de slăbire, aceasta nu are implicații directe asupra greutății, ci doar poate corecta la nivel estetic. În plus, liposucția are rol curativ în cazul unor ginecomastii sau pseudoginecomastii (n.r. acumulare de țesut adipos la nivelul glandei mamare la bărbați), în cazul unor lipoame (n.r. formațiuni tumorale benigne alcătuite din țesut adipos organizat) sau în cazul altor patologii lipodistrofice (n.r. cu acumulări adipoase sau distorsiuni ale unor zone cu țesut adipos).
Cine nu poate fi un candidat pentru astfel de intervenție?
Există restricții în primul rând în rândul pacienţilor cu obezitate, cu depozite adipoase mari. Pentru această categorie de pacienți se recomandă mai întâi o dietă şi un program de exerciţii fizice și abia după pierderea în greutate, se va apela la lipoaspiraţia grăsimii rămase. Există contraindicații pentru persoanele care suferă de boli autoimune, afecţiuni caracterizate de deficit de coagulare şi predispoziţie spre sângerări. Totodată, există restricții în cazul pacientelor însărcinate, iar pentru femeile care alăptează se recomandă intervenția abia la câteva luni de la întreruperea alăptării, pentru ca organismul să aibă şansa să se recupereze după toate modificările de greutate, dar și cele apărute la nivel hormonal.
Ce restricții există înainte și după intervenție?
Pregătirea în vederea intervenției începe cu un consult de specialitate, o evaluare a zonelor ce fac subiectul operației de liposucție. Înainte de intervenție, e nevoie să se cunoască istoricul medical al pacientului și unui set minim de analize de sânge, pentru a preîntâmpina eventualele probleme de vindecare, de sângerare sau anemie. După intervenție, pacientul rămâne internat 24 de ore, timp în care poate resimți durere asemănătoare febrei musculare. După externare urmează șapte zile de repaus total și o nouă evaluare pentru a îndepărta firele de sutură plasate la nivelul inciziilor minime de pe zonele anatomice lipoaspirate.
Cât durează recuperarea și în ce constă?
După lipoaspirație, este necesară contenția elastică permanentă timp de trei săptămâni, adică, în funcție de zona în care s-a intervenit, poate fi vorba despre o vestă compresivă cu mâneci în cazul lipoaspirației brațelor, o o burtieră în cazul lipoaspirației abdominale sau la o pereche de pantaloni elastici în cazul lipoaspirației de la nivelul membrelor inferioare. În următoarele trei săptămâni se va purta 12 ore pe zi.
Pacienții se pot îngrășa după liposucție?
Având în vedere că operația de lipoaspirație sau liposucție nu este o intervenție chirurgicală ce se adresează în principal slăbitului, ci mai degrabă remodelării arhitecturii corporale, schimbările făcute pot fi afectate de stilul de viață. Așadar, în lipsa unui stil de viață echilibrat și a unei diete corespunzătoare, se poate reveni la starea inițială, însă zonele lipoaspirate nu vor mai fi atât de vizibil afectate, ci țesutul adipos se va distribui spre alte zone anatomice.