Dacă nu a fost consultată de un medic, faceți o programare cât mai curând. Trebuie să aflați cât mai multe despre starea persoanei dragi. Astfel, poate beneficia de tratamentul adecvat.
Medicul dumneavoastră va dori să evite orice disconfort pentru persoana dragă. Așa că probabil va recomanda cel mai puțin invaziv tratament disponibil. La început poate implica schimbarea stilului de viață, exerciții de fizioterapie și dispozitive medicale. Dacă acestea nu au efect, medicul îi poate recomanda persoanei dragi un consult la medicul specialist. În ultimă instanță, specialistul poate recomanda tratamentul medicamentos sau intervenția chirurgicală. Totuși, vă asigurăm că împreună cu profesioniștii puteți ajuta persoana dragă să facă față incontinenței.
Dumneavoastră și persoana dragă vă puteți simți jenați atunci când o ajutați în situațiile apărute ca urmare a incontinenței. Este normal. În definitiv, este o problemă personală. Dar puteți face multe pentru aceasta. Așa că ar fi bine dacă puteți să depășiți stânjeneala; o va ajuta să se relaxeze. Și dacă aflați tot ce puteți afla despre starea sa, veți înțelege situația prin care trece. Și îi veți putea oferi exact ajutorul de care are nevoie.
În funcție de starea persoanei dragi, medicul de familie sau specialistul poate recomanda unul sau mai multe dintre următoarele:
Medicul poate fixa un cateter (un tub care se introduce în uretră) cu o pungă mobilă pentru colectarea urinei. Aceasta poate fi doar o măsură temporară, mai ales atunci când incontinența apare în urma unei intervenții chirurgicale în urma căreia persoana dragă se recuperează. Poate fi nevoie să îi schimbați și să îi spălați pungile colectoare ale cateterului, o sarcină ușor de învățat. Este important să înțelegeți că un cateter nu reprezintă o soluție pentru incontinență, ci pentru o prostată mărită sau o soluție temporară pentru perioada de după o intervenție chirurgicală la prostată.
Cele mai folosite dispozitive pentru slăbiciunea vezicii urinare sunt absorbantele și chiloții pentru incontinență. Concepute să protejeze împotriva scurgerilor urinare și mirosurilor, acestea sunt oferite într-o gamă largă de mărimi și niveluri de absorbție.
Ultima soluție: tratament medicamentos și/sau intervenție chirurgicală
Există medicamente care reduc hiperactivitatea vezicii urinare. Pentru a afla mai multe despre tratamentele medicamentoase care pot ameliora incontinența imperioasă a persoanei dragi, solicitați-i medicului de familie o trimitere la un specialist, de exemplu, la un medic urolog.
Intervenția chirurgicală poate trata incontinența, dar este rar folosită.
www.tena.ro