În septembrie 2018, un bărbat de 56 de ani din Hong Kong a fost diagnosticat cu hepatita E, acesta fiind primul caz în care boala a fost transmisă de la un șobolan.
Până la acel moment nu au existat dovezi potrivit cărora acest virus se poate transmite și la oameni, era cunoscut faptul că hepatita E poate fi răspândită prin apa contaminată.
Medicii au descoperit cazul de hepatită E după ce mai multe teste imagistice au relevat o funcţionare anormală a ficatului, în condiţiile în care bărbatul suferise o operaţie de transplant de ficat.
Pe de altă parte, în ceea ce priveşte hepatitele B și C, România îşi propune, alături de alte ţări ale lumii, să le eradicheze până în anul 2030.
Patru persoane s-au îmbolnăvit de hepatita E, în România de la începutul acestui an.
1 din 10 îmbolnăviri înregistrate pe continentul nostru sunt cazuri de pacienţi români. La ora actuală, avem 800.000 de persoane cu hepatită cronică B, iar 600.000 au hepatită cronică C.
Recomandările OMS sunt:
- Spălarea foarte atentă a mâinilor şi suprafeţelor înainte şi după procesarea cărnii (mai ales a ficatului de porc), evitarea împărţirii mâncării, utilizarea tacâmurilor
- Spălarea mâinilor după folosirea toaletei
- Spălarea mâinilor cu apă şi săpun cu frecare timp de min. 20 de secunde
- Utilizarea dezinfectantelor alcoolice 70-80% dacă murdăria nu e vizibilă
- Igienă crescută a personalului medical care intră în contact cu fluide cu potenţial infectant, inclusiv purtarea de mănuşi adecvate
- Gătirea corectă a alimentelor la risc,
- Evitarea apei din surse necontrolate
- Femeile însărcinate şi pacienţii imunodeprimaţi sau cu boli hepatice cronice trebuie să fie monitorizaţi
Din 2011, OMS a organizat campanii de awareness în jurul Zilei de Luptă Împotriva Hepatitei cu campanii dedicate, pentru a inţelege mai bine impactul bolilor hepatice virale.
Data de 28 iulie a fost aleasă ca Ziua de Luptă Împotriva Hepatiei, deoarece marchează data de naştere a Dr Baruch Bloomberg, laureat al premiului Nobel, care a descoperit virusul hepatic B şi a dezvoltat teste de diagnosticare şi vaccinul împotriva acestuia.
Pentru 2019, OMS a propus tema “Investiţi în eradicarea hepatitei” pentru a accentua nevoia mobilizării de resurse pentru prevenirea hepatitei, testării şi tratării acesteia şi pentru a atinge eradicarea în 2030. Prevenţia este abordarea cea mai eficientă, atât la nivel populaţional cât şi individual.