Primavara poate fi un adevărat calvar pentru multe persoane care suferă de alergii, ce se manifestă prin simptome supărătoare, devenind astfel extrem de obosite, iritate, nu se pot bucura de viață.
Alergiile de primăvară pot fi respiratorii, digestive sau cutanate
Alergiile respiratorii sunt cauzate de polenul pomilor și florilor și se produc prin inhalarea granulelor de polen.
Simptomele respiratorii cele mai frecvente sunt: strănuturi, nas înfundat sau secreții nazale apoase, lăcrimare, mâncărime a ochilor sau a nasului, conjunctivită, senzații de gâdilitură în gât, care provoacă tuse, până la crize de astm bronșic.
Simptomele alergiei pot fi foarte ușoare, de la un simplu strănut atunci când mirosim o floare, până la șocul anafilactic, o situație gravă, care pune în pericol viața și pentru care trebuie luate măsuri de urgență.
Alergiile cutanate se produc prin contactul direct cu planta alergizantă și determină erupții cutanate, numite dermatite de contact. Plantele alergizante sunt în special cele din familia Asteraceae (aceeași familie cu Floarea-soarelui) și lichenii. Frecvent se întâlnește dermatita la contactul cu frunzele de păstârnac, la cei care lucrează în grădină.
Alergiile digestive de primăvară sunt cauzate în special de căpșuni, mai ales la copiii mici, motiv pentru care se contraindică consumul la copiii sub vârsta de 1 an. Manifestările sunt: erupții la nivelul pielii cu mâncărime, dureri abdominale, vărsături, diaree, greață, însoțite de cefalee.
Terapiile complementare oferă de multe ori sprijin pacienților, prin reducerea semnificativă a simptomatologiei și uneori determină dispariția completă a simptomelor.
Ajutorul gemoterapiei în prevenirea alergiilor și reducerea simptomelor specifice
Coacăzul negru
Este primul gemoterapic care se administrează în orice tip de alergie. Se poate folosi și în momentul apariției simptomelor, dar mai ales preventiv, cu o lună înaintea perioadei de instalare a simptomelor alergice și pe toată perioada prezenței polenului.
Se administrează dimineața, pentru a amplifica efectul cortizolului secretat de organism, pe perioade de 2-3 luni.
Extractul din muguri de Coacăz negru intră și în compoziția unui produs sub formă de spray numit Alectra, ce se administrează sub formă de pufuri în cavitatea bucală, recomandat adulților și copiilor peste 12 ani.Pentru copiii mai mici este recomandat gemoterapicul din muguri de Coacăz negru.
Smochinul
Gemoterapicul din muguri de Smochin este foarte eficient în urticaria solară. Se va asocia cu gemoterapicul din Coacăz negru.
Rozmarinul
Și în gemoterapie are acțiune deosebită asupra ficatului și căilor biliare, recomandat fiind în special în alergiile digestive, de asemenea în asociere cu Coacăzul negru.
În cazul persoanelor aflate sub tratament medicamentos, nu se va întrerupe medicația, aceste preparate naturale putând veni în completare. Adresându-vă unui medic specializat în gemoterapie, acesta poate decide tratamentul optim pentru fiecare în parte.
Medic primar Medicină de familie – Timișoara