spot_img

Revista 2024

Alopecia

Alopecia, căderea părului sau calviția, este o afecțiune dermatologică a foliculilor pilosi. Este întâlnită atât la femei, cât și la bărbați și poate fi asociată cu existența anumitor factorii ereditari, cu modificările hormonale specifice vârstei sau altor condiții fiziologice (de exemplu, sarcină) sau medicale, cu prezența unor boli sau cu unele tratamente.

Zilnic, se pot pierde aproximativ 50-100 de fire de păr, ca urmare a ciclului normal de creștere al foliculului pilos. Când pierderea părului este mai mare (peste 150 de fire de păr), este importantă vizita la medicul dermatolog pentru aflarea cauzei și prescrierea tratamentului adecvat.

Cauzele și factorii de risc. Pierderea normală a părului de pe scalp nu determină rărirea vizibilă a firelor de păr, deoarece firele de par care cad sunt înlocuite de altele noi. Acest proces este perturbat când ciclul de creștere a părului este întrerupt sau când foliculii piloși sunt distruși ori sunt înlocuiți de tesutul cicatricial.

Pierderea părului este asociată cu unul sau mai mulți dintre următorii factori:

  • Istoricul familial (ereditatea).
  • Modificările hormonale și prezența unor afecțiuni. l Administrarea de medicamente sau suplimente.
  • Radioterapia la nivelul capului.
  • Situațiile care implică stres puternic.
  • Boli immune.
  • Expunerea la substanțe chimice toxice.
  • Coafatul excesiv și unele tratamente capilare.
  • Administrarea unor tratamente precum cele pentru diabet zaharat sau pentru lupus.
  • Stresul.
  • Medicamentele cum ar fi cele folosite pentru tratarea bolii de inimă, depresiei, tulburărilor hormonale și altor afecțiuni.

Simptome. În functie de cauza, căderea părului se poate manifesta diferit. De exemplu, poate să apară brusc sau treptat sau poate afecta doar scalpul sau întreg corpul. Pierderea părului poate fi temporara sau permanentă.

Printre semnele și simptomele pierderii părului se numără: l Rărirea treptată a părului la nivelul creștetului. l Apariția unor zone rotunde sau sub forma unor pete. l Un șoc fizic sau emoțional puternic poate să determine căderea părului. l Căderea părului de pe corp. Prezența unor boli și urmarea unor tratamente cum este chimioterapia pot să cauzeze pierderea părului de pe întreg corpul. De obicei, părul la crește la loc. l Apariția unor cruste pe scalp.

Tipuri de alopecie. Alopecia androgenică este o afecțiune determinată genetic și este prezentă atât la bărbați, cât și la femei. Se manifestă printr-o rarefiere a părului în zona fronto-parietală. La bărbați poate să apară încă din adolescență sau de la 20 de ani. La femei, se poate asocia cu sindromul ovarelor polichistice și survine, de obicei, după 40 de ani, manifestarea principală fiind subțierea firului de păr pe întreg scalpul. Se consideră că apare mai frecvent la bărbați, dar și femeile la menopauză sunt frecvent afectate.

Alopecia areată este o afecțiune cu caracter autoimun. Este o alopecie cricumscrisă, ceea ce înseamnă că se manifestă prin prezența unor plăci pe scalp lipsite total de păr. Alopecia areată are o patogenie complexă, iar evoluția bolii este imprevizibilă: se poate remite spontan sau se poate generaliza, cu pierderea completă a părului. Este mai frecventă la femei.

Alopecia cicatriceală se caracterizează prin distrugerea folicului pilos și prin formarea de țesut cicatriceal.

Effluvium Telogen este o formă frecventă de alopecie difuză, care se manifestă la câteva luni după ce organismul a fost supus unui stres major, cum este cel apărut după o boală sau o infecție chirurgicală majoră. Poate să apară și după o modificare bruscă a nivelului hormonilor, de pildă, după naștere.

Tinea capitis (infecția fungică a scalpului) este o formă de alopecie cauzată de anumite tipuri de ciuperci de pe scalp.

Alopecia de tracțiune este cauzată de tehnici de coafare care supun firul de păr căldurii extreme, cârlionțării sau unor chimicale puternice.

Pentru un diagnostic corect, medicul te va examina și își va recomanda unele teste: analizele de sânge, testul de tragere a părului, biopsia de scalp și examinarea histological, tricoscopia (videodermoscopia părului și a scalpului) constă în examinarea părului și a scalpului cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, o lupă specială.

Tratament. Medicul poate recomanda aplicarea de tratamente locale, folosirea de șampoane speciale, în funcție de tipul de păr, schimbarea stilului de viață, adoptarea unei diete echilibrate, care să includă vitaminele și oligoelementele necesare, printre altele, și creșterii părului.

Este nevoie și de adoptarea unor măsuri precum: evitarea traumatizării părului și a vopsirii frecvente.

Tratamentele pentru căderea părului includ administrarea de medicamente și tratamentul chirurgical.

Surse de documentare:

https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/alopecia-caderea-parului

• https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926

• https://www.health.harvard.edu/a_to_z/hair-loss-a-to-z

• https://www.aad.org/why-hair-falls-out

• https://www.injertocapilar-alopecia.es/fr/alopecie/classification-de-lalopecie-par-perte-des-cheveux.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner