Prin ambliopie (ochi lenes) intelegem o vedere scazuta la unul, sau mai rar, la ambii ochi. Aceasta vedere deficitara nu trebuie sa fie produsa de o boala oculara organica .
Ambliopia apare atunci cand unul dintre ochi nu este folosit suficient, fie pentru ca este deviat (in strabism), fie pentru ca are o dioptrie mai mare fata de ochiul congener (in anizometropie).
In caz de strabism, creierul primeste de la cei doi ochi 2 imagini care nu se suprapun; pentru a evita vederea dubla (diplopia) este ignorata imaginea de la ochiul strabic, creierul folosindu-se de imaginea de la celalalt ochi; vederea ochiului deviat scade progresiv, daca nu se iau masuri de corectie.
In situatia in care exista diferenta de dioptrii intre cei 2 ochi, imaginile care vor ajunge la nivelul creierului vor fi diferite (una clara de la ochiul cu dioptrie mai mica, si una neclara de la ochiul cu dioptrie mai mare). Suprapunerea acestor imagini la nivel central este suparatoare, asa incat creierul suprima imaginea neclara, instalandu-se astfel ambliopia.
Exista si situatii de ambliopie bilaterala, atunci cand ambii ochi au vicii mari de refractie (hipermetropie >5D, miopie > 10D, astigmatism > 3D).
Vorbim despre ambliopia de deprivare atunci cand exista un obstacol pe axul vizual (cataracta congenitala, leocoame corneene, ptoza palpebrala etc.). Ambliopia organica reprezinta vederea scazuta atunci cand exista leziuni congenitale sau dobandite la nivelul retinei sau nervului optic.
In functie de cat de scazuta este acuitatea vizuala ambliopia poate sa fie usoara, medie sau severa.
Vederea binoculara normala se dezvolta in perioada prescolara, astfel ca orice dezechilibru care apare in functionarea celor 2 ochi pana la aceasta varsta poate sa influenteze negativ evolutia vederii. Cu cat dezechilibrul apare mai devreme, cu atat efectele sunt mai severe. Cu cat se trateaza mai tarziu, recuperarea este mai dificila.
In primul rand este necesara corectarea oricarui viciu de refractie existent, prin purtarea unei corectii optice adecvate (ochelari sau lentile de contact). Apoi trebuie sa se inceapa procesul de dezambliopizare cat mai curand, acesta constand in stimularea vizuala a ochiului “lenes”, prin ocluzia (acoperirea) ochiului sanatos.
Ritmul de ocluzie (numarul de ore/zi) si durata acestui tratament variaza in functie de gradul ambliopiei si de varsta copilului. Cu cat varsta copilului este mai mica, cu atat rezultatele dezambliopizarii sunt mai bune (la copilul mic, ocluzia totala poate duce la recuperarea vederii in cateva saptamani). Dupa 7 ani, ocluzia partiala (cateva ore pe zi) se poate prelungi peste un an, iar rezultatele sunt mai slabe. Dupa 9 ani, recuperarea vederii devine aproape imposibila, desi sunt cazuri in care dezambliopizarea a dat rezultate.
In unele situatii, se pot lua in considerare interventii chirurgicale de eliberare a axului vizual (in caz de cataracta congenitala, ptoza etc) sau de corectare a deviatiei strabice mari(pentru alinierea axelor celor 2 ochi). Aceste interventii nu exclud purtarea corectiei optice adecvate, ocluzia si controalele periodice postoperatorii.
Cand este bine ca parintii sa mearga cu copilul la medicul oftalmolog?
De obicei, atunci cand exista o deviatie strabica vizibila la copilul mic sau cand in familie exista antecedente de afectiuni oculare, parintii solicita de la cateva luni consultul oftalmologic. Cu ajutorul aparatului PlusoptiX există posibilitatea depistării precoce a tulburărilor de vedere la copil, chiar de la vârsta de 6 luni. Măsurarea este lipsită de disconfort atât pentru copil, cât şi pentru părinte şi examinator. PlusoptiX A09 masoara simultan (binocular) in cateva milisecunde refractia ambilor ochi de la o distanta de aproximativ 1 m, oferind valori exacte ale valorilor dioptrice (sfera, cilindru, ax) ale celor 2 ochi; unghiului de fixatie (strabism); diametrului pupilar.
In cazul anizometropiei, parintii nu observa nimic neobisnuit la copil. In multe situatii, copilul descopera intamplator la varsta scolara ca vede slab cu unul dintre ochi. La acest moment, lucrurile sunt deja intarziate, intrucat recuperarea vederii pe ochiul ambliop e bine sa se faca inainte de 7 ani. Cu cat mai devreme se incepe procesul de dezambliopizare, cu atat recuperarea vizuala este mai buna.
De aceea, este foarte important ca fiecare copil sa fie examinat oftalmologic pana la varsta de 2-3 ani, chiar daca nu sunt semne care sa ingrijoreze. Depistarea precoce a defectelor de vedere si tratarea adecvata a acestora pot sa asigure copilului o dezvoltare normala a vederii.