spot_img

Revista 2024

Arma naturală împotriva căpuşelor

Arma naturală împotriva căpuşelor -uleiurile eseţiale.

Există peste 800 de specii în întreaga lume, dar numai două familii de căpuşe, Ixodidae (căpuşele tari) şi Argasidae (căpuşele moi) sunt cunoscute ca fiind răspunzătoare de transmiterea bolilor la animale sau oameni. Aceşti paraziţi externi preferă să se ascundă în iarba înaltă sau pe plantele din zonele împădurite. În momentul în care s-au ataşat de un corp, căpuşele vor începe să se hrănească timp de câteva ore sau chiar zile. De cele mai multe ori, muşcătura de căpuşă nu creează probleme de sănătate, dar este important să se elimine căpuşa imediat ce o găsiţi. În unele cazuri, muşcătura de căpuşă poate reprezenta o ameninţare gravă pentru sănătatea umană. Căpuşele pot transmite boli cum ar fi Borelioza (boala Lyme), Tularemia şi Ehrlichioza.

Pentru a reduce probabilitatea de a fi muşcat de o căpuşă trebuie să purtaţi îmbrăcăminte corespunzătoare atunci când ieşiţi în pădure, la iarbă verde sau în parcuri. Este ideal să purtaţi îmbrăcăminte de culoare deschisă, tricouri cu mânecă lungă, pantaloni lungi şi părul strâns şi acoperit.

Deoarece căpuşelor nu le place mirosul, uleiurile esenţiale sunt foarte utile pentru îndepărtarea lor. Uleiurile esenţiale care ne oferă un real spijin sunt:

ulei-esential-lavanda-74-600Uleiul esenţial de lavandă – poate fi folosit ca repelent atât pentru oameni cât şi pentru animale. Când facem excursii în natură sau mergem la iarbă verde, ne putem proteja împotriva muşcăturilor de căpuşe purtând o încălţăminte închisă, în care am pus o dischetă cu câteva picături de lavandă. Putem purta aceste dischete în buzunar sau în rucsac, iar dacă mergem cu cortul, putem pune 5-8 picături în sacul de dormit sau pe pătură. Aroma de lavandă va goni nu numai căpuşele, ci şi puricii sau ţânţarii. Un ulei aromat preparat cu 6-10 picături de ulei esenţial în 30 ml de ulei presat la rece poate fi masat pe piele sau adăugat în apa de baie.

Uleiul esenţial de geranium – este cel mai des folosit la îndepărtarea căpuşelor, dar şi al puricilor.

Uleiul esenţial de eucalipt – nu doar îndepărtează căpuşele, dar le şi omoară. Un studiu din 2004, publicat în revista suedeză „Journal of Medical Entomologie”, oferă dovezi că extractul de eucalipt reduce muşcăturile de căpuşe şi infecţiile. Atenţie! Eucaliptul poate provoca reacţii alergice.

Un studiu publicat în numărul din 2007 al „Journal of Economic Entomology” arată că uleiul esenţial de cedru este cel mai bun pentru uciderea căpuşelor larvare.

Cu ajutorul uleiurilor esenţiale, vă puteţi prepara singuri un spray împotriva căpuşelor, pe care îl puteţi pulveriza pe piele, haine şi încălţăminte. Nu pulverizaţi pe faţă!

Într-o sticlă de 100 ml, cu buşon tip spray, puneţi 20 ml de vodcă, peste care adăugaţi următoarele uleiuri esenţiale: 15 picături ulei esenţial geranium, 20 picături ulei esenţial cedru, 10 picături ulei esenţial eucalipt.

Completaţi cu apă şi agitaţi bine înainte de utilizare!

Articolul precedent
Articolul următor

1 COMENTARIU

  1. Buna
    Eu totusi cred ca trebuie folosit si solutiii pentru capuse mai bune.
    Am incercat cu leventel dar nu a tinut.
    Va rog de la bayer, sunt mai bune. Eu le-am cumparat de pe gardenfarm.ro si au fost ok

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner