spot_img

Revista 2024

Atentie la plamani! O tuse poate ascunde probleme grave de sanatate care pot pune viata in pericol.

Tusea care persista mai multe saptamani si expectoratia sunt probleme de sanatate cu care romanii s-au obisnuit, le considera normale, dar specialistii atrag atentia ca ele pot ascunde probleme grave de sanatate.

Noiembrie este Luna Sanatatii Plamanilor, ocazie cu care Societatea Romana de Pneumologie atrage atentia ca depistarea timpurie a afectiunilor pulmonare inseamna cresterea sperantei de viata.

Alegerea si declararea lunii noiembrie ca „Luna sanatatii plamanilor” nu este deloc intamplatoare, deoarece este si Luna de Luptaimpotriva Cancerului Pulmonar, la care se adauga si alte trei date importante: Ziua Mondiala a Pneumoniei (12 nov.), Ziua Mondiala a BPOC (17 nov.) si Ziua Nationala fara Tutun (18 nov.).

Pastrarea plamanilor sanatosi include evitarea tigarilor, a respirarii aerului poluat sau a expunerii la substante chimice profesionale, mentinerea unui stil de viata activ, vaccinarea antipneumococica, antigripala si anti-COVID, respectarea programarilor medicale si administrarea corecta a medicamentelor.

„Ne dorim ca pacientul sa ajunga din timp la medicul specialist deoarecein spatele unei probleme respiratorii se pot ascunde probleme care pot deveni invalidante sau care pot pune viata in pericol. De aceea, in acest weekend, 18-20 noiembrie, Societatea Romana de Pneumologie reia campaniile de spirometrii gratuite pe care obisnuia sa le faca inainte de pandemie. Mai mult, SRP vine in sprijinul pacientilor romani cu site-ul www.casapneumologilor.ro, cu informatii corecte, validate de medici, dar si cu o harta unde poate fi localizat medicul pneumolog cel mai apropiat de pacient. Totodata, avem si un CALL CENTER 021 9904, unde pacientii pot suna in intervalul orar 9.00-17.30 ca sa se programeze la consultatii la pneumologii romani.” declara prof. dr. Roxana Maria Nemes, presedinta Societatii Romane de Pneumologie.

Bucurestenii sunt asteptati sa isi faca spirometrii gratuite in acest weekend in Sun Plaza. Persoanele depistate cu modificari ale functiei pulmonare vor fi indrumate catre cabinetele de pneumologie, in vederea stabilirii diagnosticului exact si instituirii unui tratament adecvat.

Programul este: 18 nov. 16.00-22.00, 19 nov. 10.00-22.00 si 20 nov. 10.00-16.00.

Spirometria este cel mai frecvent test folosit pentru evaluarea functiei pulmonare, iar in cazul in care diagnosticul de astm, BPOC sau fibroza exista deja, spirometria poate indica felul in care reactioneaza pacientul la tratament.

„Plamani pentru o viata! Acesta este mesajul din acest an al tuturor celor care au grija de pacientii cu BPOC. Afectiunea trebuie depistata cat mai devreme, astfel incat viata pacientilor cu BPOC sa fie cat mai lunga si cat mai lipsita de complicatii.

BPOC inseamna pierdere din functia pulmonara. Plamani pentru o viata: plamani cu depistare precoce pentru BPOC, esential pentru evolutia si prognosticul favorabil al acestor pacienti.” declara prof. univ. dr. Ruxandra Ulmeanu, presedinta Sectiunii de Cancer Pulmonar a SRP.

„Boala pulmonara obstructiva cronica este o afectiune cronica cu un factor de risc major, fumatul, la carein ultimii ani se adauga poluarea, dar la care nu trebuie neglijate nici alte contributii precum tigara electronica si tutunul incalzit. Aceste oferte (tutunul si alte alternative) aduc noi provocari pentru pacientul cu BPOC si presupun noi strategii si noi consecinte.”, declara prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele viitor al Societatii Romane de Pneumologie (2024 – 2026).

„Trebuie sa continuam lupta impotriva fumatului, deoarece tigarile otravesc nu numai oamenii, ci si planeta – apa, solul. Filtrele de tigari (mucurile) contin cele mai toxice substante gasite in apa si este nevoie de aproximativ 10 ani pentru ca un rest de tigara sa se descompuna, fapt ce duce la afectarea ecosistemului.”, declara dr. Monica Marc, presedinta Sectiunii de Tabacologie a SRP.

„Inainte de a vindeca pe cineva, intreaba-l daca este pregatit sa renunte la ceea ce l-a imbolnavit – asa spunea Hipocrate, iar in cazul BPOC, intrebarea este cu atat mai valida.” declara prof. dr. Cristian Oancea, secretarul general al SRP.

„Va asteptam in Sun Plaza pentru spirometrii gratuite, in weekendul 18-20 noiembrie. Am decis sa gazduim aceasta actiune a Societatii Romane de Pneumologie in cadrul Sun Help, proiectul nostru aflat deja la a treia editie. Sun Help este o serie deintalniri gratuite, gandite sa vina in ajutorul comunitatii. La prima editie am facut cursuri despre acordarea primului ajutor la nou-nascuti, iar la a doua am adus specialisti care ne-au invatat ce ar trebui sa facem in caz de cutremur.” declara Irina Studineanu, Deputy Center Manager Sun Plaza.

Obiectivele campaniei SRP din acest an sunt: sensibilizarea populaţiei in ceea ce priveste impactul pneumoniei asupra sanatatii, diseminarea informatiilor privind importanta tratamentului corect si la timp, constientizarea gravitatii acestei boli si asupra ingrijorarii produse de cresterea dramatica a numarului de decese cauzate de pneumonie din cauza COVID-19 si alte cauze, in contextul pandemiei globale, precum si efectele nocive ale produselor din tutun, deoarece studiile arata ca fumatorii au un risc mai mare de a dezvolta forme severe de infectie cu coronavirus.

Despre Societatea Romana de Pneumologie

Societatea Romana de Pneumologie este formata cu scopul promovarii asistentei medicale, educatiei si cercetarii stiintificein domeniul bolilor respiratorii. SRP este continuatoarea organizatiilor neguvernamentale din Romania cu acelasi scop:

„Societatea pentru profilaxia tuberculozei” (1901), „Societatea pentru studiul tuberculozei” (1929), „Liga contra tuberculozei” (1946), „Societatea de Ftiziologie” (1963) si „Societatea de Pneumoftiziologie” (1991).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner