Este anotimpul ambroziei, cea mai alergenica planta din Romania! Polenul purtat de vant provoaca asa numitele polinoze (rinita alergica, conjunctivita alergica, astm, leziuni urticariene de contact) la sfarsitul verii – inceputul toamnei, fiind unul dintre factorii agravanti ai astmului bronsic.
Planta infloreste in lunile august-septembrie. Din cauza incalzirii globale este insa posibil sa te confrunti cu o alergie la ambrozie chiar de la mijlocul lunii iulie.
Simptomele pot fi confundate cu o raceala
Alergia la ambrozie seamana cu o raceala banala. Dar faptul ca simptomele nu cedeaza la medicatia specifica unei raceli ar trebui sa te puna pe ganduri. Iata care sunt simptomele alergiei la ambrozie:
- rinoree apoasa (nas infundat, nas care curge)
- tuse uscata
- stranuturi repetate
- lacrimarea ochilor
- senzatii de mancarime la nivel ocular, nazal si faringian
- nervozitate
- stari de anxietate
- insomnii
- dureri de cap
Atentie! Netratat acest tip de alergie poate declansa chiar si crize de astm brosnic. Prezinta-te la medic daca simptomatologia se agraveaza.
Rinita alergica si complicatiile ei vin la pachet
Dar, cum simptomatologia este asemanatoare cu cea a unei banale raceli, trebuie sa tii cont ca alergia nu da, in general, febra. In plus, fata de o raceala normala, simptomatologia alergiei este foarte agresiva. Mai mult, toate aceste simptome sunt asociate in general cu rinita alergica!
In majoritatea cazurilor, rinitele alergice evolueaza cu simptomele suparatoare enumerate mai sus, ramanand doar la acest stadiu. In stadii mai avansate, poate sa apara si sinuzita, care provoaca durere si disconfort. Inflamația si infecția pot favoriza apariția sangerarilor nazale, din cauza fragilizarii invelisului intern al nasului. Copiii mici pot avea risc de aparitie a otitelor drept complicație a sinuzitelor, acuzand durere de ureche si scaderea auzului.
La copii. Alergie sau doar o raceala?
Daca ți se pare ca copilul este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile. Alergiile, nu.
Iata o metoda simpla in urma careia iți poți face o idee despre afecțiunea cu care te confrunți
Incearca sa raspunzi urmatoarelor intrebari:
► Nasul copilasului este aproape intotdeauna infundat sau curge?
► Se sterge tot timpul la nas sau isi apasa nasul (doctorii numesc aceasta salutul alergic)?
► Mucusul care i se scurge din nas este clar si subțire (si nu galben-verzui si consistent)?
► Pare ca stranuta mult?
► Ochii ii sunt rosii, aposi si il mananca?
► Pielea de sub ochi este inchisa la culoare, purpurie sau albastruie (doctorii numesc aceasta stralucire alergica?)
► Respira pe gura?
► Pielea este iritata sau are o urticarie rosiatica si care il mananca?
Daca ai raspuns “da” la una sau mai multe dintre aceste intrebari, atunci exista o sansa mare ca copilul sa fie alergic la ceva din mediul inconjurator.
Recomandare cu studii clinice inclusiv pentru copii
Pentru rinita alergica, 3F Plantamed recomanda
Narivent spray nazal cu glicirizina si manitol care reduce congestia nazala si alte simptome semnificative la copiii cu rinita alergica.
si
Rinopanteina unguent cu vitamina A si D-Panthenol care lubrifiaza si hidrateaza mucoasa nazala si reface integritatea structurala si funcționala a acesteia.
Recomandari, compoziție si administrare, puteți gasi pe: www.plantamed.ro