Boala Lyme este produsă de bacteria Borrelia bacterium şi poate fi transmisă la om prin muşcătura unei căpuşe infectate. Căpușele sunt insecte care se găsesc cu precădere în subteran și pădurile din zona cu climă temperată şi se infectează atunci când se hrănesc cu sângele mamiferelor mici (cum ar fi rozătoarele) și al anumitor păsări care transporta bacteria în sângele lor. În zonele cu risc, până la 40% dintre căpușe pot fi infectate.
Persoanele implicate în activități recreative sau profesionale în aer liber (sport, vânătoare, pescuit, camping, culesul ciupercilor și fructelor de pădure, silvicultură, agricultură, pregătire militară) au risc crescut de a fi mușcate de căpușe.
Testul rapid pentru Boala Lyme este de un real folos în diagnosticarea bolii, atunci când este folosit corect. Ca şi în cazul altor infecţii, testul măsoară anticorpii produşi de celulele sanguine ca răspuns la infecţie. Este nevoie de câteva săptămâni (de la două până la şase) de la muşcătura de căpuşă pentru ca organismul să producă suficienţi anticorpi care să poată fi detectaţi. Boala Lyme este o tulburare multisistem, care poate afecta mai multe ţesuturi. Simptomele pot fi împărțite în funcție de cele două stadii ale bolii, precoce și târziu. Când o persoană este mușcată de o căpușă infectată, în primul stadiu apare o erupție sau leziune roșie (numită eritem migrator) care se răspândește sub formă de inel de la locul mușcăturii. În aproximativ 60–90% din cazuri, acest lucru se întâmplă în 2-3 zile de la mușcătura de căpușă. Alte semne tipice includ febra, cefaleea şi oboseala. Când aceste aspecte sunt absente, atipice sau neidentificate, sunt necesare şi alte metode pentru a preciza diagnosticul.
Cele mai multe cazuri de boala Lyme pot fi tratate cu succes cu antibiotice adecvate (amoxicilină, cefalosporină etc.), administrate timp de câteva săptămâni. Şi pacienții cu boala Lyme în stadiu tardiv pot beneficia de tratamentul cu antibiotice dar, în acest caz, dacă deteriorarea ţesuturilor s-a produs deja, recuperarea completă poate fi dificilă sau chiar imposibilă. Netratată, infecția afectează sistemul nervos (10% din cazuri), articulațiile, pielea și inima.
În prezent nu există un vaccin autorizat pentru boala Lyme. Aceasta poate fi prevenită prin evitarea mușcăturilor de căpușă sau prin îndepărtarea promptă a căpușelor atașate de piele. Măsurile de protecţie includ purtarea de haine adecvate (pantaloni şi şosete lungi şi tricouri cu mânecă lungă), folosirea produselor repelente, verificarea atentă a întregului corp și îndepărtarea căpușelor atașate înainte de transmiterea infecției. Când vă verificați corpul, o atenție deosebită ar trebui acordată la pliurile pielii, deoarece căpușele caută părțile mai umede ale corpului, cum ar fi zona inghinală, axile, zona taliei, zona de sub sâni și în spatele genunchilor. La copiii mici, capul și zona gâtului trebuie de asemenea verificate cu atenție, deoarece, în cazul lor, mușcăturile de căpușe sunt relativ mai frecvent în aceste părţi ale corpului. Pentru îndepărtarea corectă a căpuşelor atașate trebuie să vă prezentaţi la medic.
Recunoașteţi din timp simptomele muşcăturii de căpuşe, testaţi-vă şi adresaţi-vă medicului de familie sau medicului specialist pentru tratament şi alte recomadări.
Sursa: www.ecdc.europa.eu