spot_img

Revista 2024

Camera implantabilă pentru chimioterapie: când ai nevoie de acces venos de lungă durată

De multe ori, în timpul tratamentului pentru cancer, echipa medicală care te îngrijește va trebui să aibă acces la venele tale, fie pentru tratamentul cu citostatice, fie pentru diverse perfuzii intravenoase, transfuzii de sânge sau tratamente injectabile cu antibiotice. În plus, va fi nevoie frecvent să ți recolteze sânge pentru analize.

Pentru ca aceste proceduri să fie cât mai confortabile pentru tine, medicul oncolog îți va recomanda implantarea unui dispozitiv special care se numește cameră implantabilă (port-a-cath) și care permite administrarea repetată și pe o perioadă lungă de timp a citostaticelor.

De ce se folosește o cameră implantabilă pentru chimioterapie?

 În general, citostaticele sunt medicamente toxice și iritante pentru piele, țesuturi și vene. Introducerea frecventă și repetată a unui astfel de medicament puternic într-o venă mică poate irita vasul, având ca rezultat distrugerea și sclerozarea venei și în final, blocarea acesteia. În plus, administrarea citostaticelor într-o venă mică poate favoriza scurgerea medicamentului pe lângă vas, cu deterioarea țesuturilor învecinate.

Ca urmare, se recomandă administrarea tratamentului chimioterapic într-o venă de calibru important, astfel încât medicamentele să se dilueze imediat într-un volum mare de sânge, iar efectul toxic asupra vasului să nu se mai producă.

Cum se montează camera implantabilă pentru chimioterapie?

 Intervenția se efectuează în sala de operație, sub anestezie locală sau sedare ușoară.

Camera de implantare este formată dintr-un rezervor (port) de mici dimensiuni confecționat din titan și un tub fin, (cateter). Printr-o incizie de 2 cm se inseră sub piele, sub claviculă, portul care comunică direct prin cateter cu o venă centrală mare. Capătul cateterului de la nivelul venei este situat chiar deasupra inimii.

Intervenția chirurgicală durează mai puțin de o oră și vei putea pleca acasă în aceeași zi. Portul poate fi folosit încă din a doua zi după montare.

Cum se folosește camera implantabilă?

Camera implantabilă este situată complet sub piele, astfel încât ceea ce vei observa este doar o mică ridicătură la nivelul toracelui, însă nu vei vedea capătul cateterului în afara corpului. Când se administrează tratamentul, pielea este dezinfectată și se folosește un ac special care este introdus prin piele în acest dispozitiv.

Porturile pot rămâne pe loc săptămâni, luni sau ani, atâta timp cât supravegherea oncologică este indicată, nemaifiind necesară o altă puncționare venoasă. Camera se poate scoate după terminarea ședințelor de chimioterapie, printr-o simplă incizie făcută sub anestezie locală.

Deoarece dispozitivul este confecționat dintr-un material nobil – titan, este perfect tolerat de organism. În plus, prezența lui nu contraindică efectuarea unor investigații imagistice, ca de ex. CT, RMN, PET, etc.

Camera implantabilă pentru chimioterapie: un dispozitiv modern cu impact major pentru pacient.

  •  Implantarea se realizează o singură dată pentru întreaga durată de tratament
  • Procedura este minim invazivă și se efectuează cu anestezie locală
  •  Accesul la vasele de sânge este ușor
  •  Efectul toxic al citostaticelor asupra venelor este mult redus
  •  Tratamentul se poate efectua atât în spital, cât și la domiciliul pacientului
  •  Citostaticele pot fi administrate continuu sau intermitent
  • Durata de utilizare este îndelungată
  • Riscul de infecții este scăzut
  • Riscul de tromboza venoasă este redus
  • Dispozitivul este estetic și permite expunerea la apă

Sursa: www.reginamaria.ro/articole-medicale

Text:

Dr. Ileana Andreescu

  • Senior Medical Marketing Manager

Consultant :

Dr. Bogdan Barta

  • Medic specialist chirurg

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner