Infecția vaginală micotică este o infecție comună care afectează vulva și vaginul. În majoritatea cazurilor infecția micotică este dată de Candida Albicans. Mai sunt și alte specii care pot da vulvo-vaginite micotice însă într-un procent mult mai redus, dintre acestea amintesc: Candida Tropicalis, Candida Parapsilosis, Torulopsis Glabrata. În ceea ce privește încadrarea infecției printre cele cu transmitere sexuală părerile sunt împărțite, neputându-se demonstra până în momentul de față cert această legătură.
De aceea în cazul femeilor cu candidoză vaginală neobiectivată clinic (doar paraclinic-examen de secreție vaginală sau cultură) nu se indică tratarea partenerului. Menționez că în mod normal aceste ciuperci sunt saprofite și necesită un dezechilibru între organism și ciupercă pentru a deveni patogenă (provoacă un proces patologic în cazul nostru infecția micotică).
Factori favorizanți ai infecției candidozice
- sarcina (datorită influențelor hormonale și a modificărilor conținutului de glicogen din epiteliul vaginal fac ca această infecție să fie mult mai frecventă pe parcursul sarcinii)
- contraceptivele orale (anticonceptionalele scad turnover-ul celular de la nivelul epiteliului vaginal)
- antibioticele (produc un dezechilibru la nivel vaginal, distrugându-se lactobacilii Doderlein)
- alte cauze de scădere a florei saprofite (bacilii Doderlein)
- citostaticele (medicamente utilizate în tratarea diferitelor forme de cancer)
- tratamentele imunosupresive (scad imunitatea organismului și astfel capacitatea de a se apăra împotriva infecțiilor)
- diabetul zaharat
- igiena deficitară locală
- sudorația și căldura excesivă, lenjerie intimă din materiale sintetice
Semne și simptome
- această infecție poate fi complet asimptomatică sau cu o simptomatologie redusă (mai ales în cazurile de infecție cronică)
- leucoree alb brânzoasă abundentă nemirositoare
- prurit intens la nivel vlulvar și vaginal
- senzație de usturime și arsură vulvo-vaginală
- usturime la nivel vulvar în timpul micțiunii
- dispareunie
- vulva și vaginul sunt congestionate și edematiate
- consultul este dureros
- pot apare ulcerații (puțin adânci)
- accentuarea simptomatologiei premenstrual și atenuarea ei postmenstrual (datorită turnover-ului celular diferit în diferite perioade ale ciclului menstrual)
Diagnosticul se stabilește pe baza simptomatologiei clinice și unor examinări paraclinice (izolarea tulpinilor pe medii de cultură și/sau a examenului de secreție vaginală).
Tratament
Tratamentul constă în administrarea de antimicotice sub diferite forme de prezentare (ovule, unguente pentru uz extern și antimicotice orale). De asemenea alegerea unui tratament ține seama de dorința pacientei, de costul medicamentului și de durata tratamentului (există antimicotice care se pot administra în doză unică în caz de simptomatologie mai redusă).
Deși nu s-a dovedit că ar avea o influență negativă asupra sarcinii, se preferă tratarea candidozelor în sarcină cu antimicotice pentru uz local.
Mai jos va redau câteva antimicotice utilizate în tratarea candidozelor vaginale:
- Fenticonazol 600mg sau 1000mg ovule în doză unică seara (la nevoie se poate repeta tratamentul la 3 zile)
- Clotrimazol 100 mg ovule, un ovul pe zi timp de 6-12 zile
- Clotrimazol crema 1% intravaginal 5g timp de 7-14 zile
- Miconazol 250mg sau 150mg comprimate vaginale, un comprimat pe zi timp de 7-14 zile (se poate administra și în timpul menstruației)
- Ketoconazol 400mg, un ovul vaginal pe zi seara timp de 3-5 zile
- Nifuratel 200 mg, ovule intravaginal 1-2 ovule.