Peste 70% dintre persoanele cu vârste peste 65 de ani fac cataracta, cristalinul își pierde treptat transparența și pacientul vederea. Tratamentul este chirurgical și presupune înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial. Operația este simplă, nedureroasă, cu riscuri minime și fără complicații, atât timp cât pacientul respectă indicațiile medicului.
De-a lungul timpului, am observat că foarte mulți pacienți fie nu cunosc această afecțiune, fie din diverse alte motive, nu se tratează. Dacă trece prea mult timp, cataracta duce la orbire. Operația trebuie făcută la timp, atunci când dispare confortul vizual, altfel pot apărea complicații și operația poate fi mai grea, iar recuperarea vizuală va fi mai dificilă. Este păcat să se întâmple acest lucru! După vârsta
de 60 de ani, trebuie mers anual la un control oftalmologic, pentru ca bolile aduse de bătrânețe, printre care și cataracta, să fie descoperite și tratate la timp.
În cazul cataractei, cristalinul natural începe să își piardă transparența și astfel vederea începe să scadă progresiv, apare vederea încețoșată, neclară, intoleranța la lumină (naturală sau artificială), disconfortul vizual cauzat de lumina farurilor din trafic, vederea dublă. Tulburările de vedere cauzează dificultăți în desfășurarea activităților zilnice, iar pacienții simt tot mai des nevoia de a-și schimba ochelarii, pentru că au impresia că li se schimbă dioptriile. Fracturile pot fi o altă complicație a cataractei, deoarece pacientul cu cataractă nu apreciază corect distanțele și este expus accidentelor.
Operația de cataractă dureaza aproximativ 7 minute, nu necesită internare, se face cu anestezie localăși se efectuează în zile diferite la cei doi ochi. După operație, pacientul pleacă acasă pe picioarele sale, dar pansat la ochiul operat. Alegerea cristalinului artificial se face în funcție de afecțiunile asociate de care suferă pacientul (degenerescenta maculara, retinopatie diabetică, glaucom, miopie mare, presbiopie, astigmatism etc.) și de rezultatele vizuale pe care și le dorește pacientul. În România, avem orice tip de cristalin care există în acest moment pe piața internațională, astfel pacienții se pot opera aici, în țară, și pot avea cele mai bune rezultate. Mai mult, aparatura și tehnicile operatorii sunt de ultimă generație.
Pe site-ul www.cataracta.ro găsiți informații despre cataractă, simptome, tipurile de cristaline artificiale, tehnicile operatorii, perioada de dinainte și după operație.
Dr. Andrei Filip, Medic Primar, Specialist Oftalmolog,Doctor in Stiinte Medicale
Clinica de oftalmologie Ama Optimex,
www.amaoptimex.ro/ www.cataracta.ro