spot_img

Revista 2024

Ce trebuie să știm despre scolioză?

Kinetoterapeut Nicoleta JIANU Asociatia Kinetobebe Recuperare pediatrica www.kinetobebe.ro

Ce este scolioza?

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale prin înclinare laterală asociată cu rotație. Modificările care apar sunt în toate cele trei planuri, astfel în zonele unde este scolioză putem observa:

  • ștergerea curburii fiziologice;
  • înclinare laterală;
  • rotație vertebrală.

La acestea se asociază modificări ale cutiei toracice (coastelor) și ale bazinului. Poate fi o scolioză cu o singură curbură (într-o anumită zonă a coloanei vertebrale) sau pot exista 2 sau chiar 3 curburi dacă se întinde pe toată lungimea spatelui.

La cine apare scolioza și de ce?

O clasificare a scoliozei pe categorii de vârstă este:

  • Infantilă – până în 3 ani;
  • Juvenilă – între 3 și 10 ani;
  •  A adolescentului – între 10-15 ani.

Scolioza idiopatică este cea mai întâlnită deficiență a coloanei vertebrale la copii și adolescenți. Principala cauza a apariției este considerată moștenirea genetică și s-a observat că fetele au o incidență mai mare față de băieți.

Ce putem observa?

Pentru că părinții își urmăresc cu grijă copiii, atunci când stau și se joacă, merg, aleargă, atragem atenția către zonele care pot fi modificate și ce putem observa:

  • O diferență de înălțime la nivelul umerilor (unul va fi mai ridicat față de celălalt);
  • Scapulele (omoplații) au o poziționare diferită (ușor ieșite în afară);
  • La nivelul cutiei toracice (coastele) poate fi o diferență de o parte și de alta a coloanei (într-o parte mai ieșită în relief);
  • Bazinul este asimetric (un șold pare mai sus decât celălalt).

Când copilul este mai mare și colaborează, de asemenea și adolescentul, este important să facem la o anumită perioadă această verificare: punem copilul să stea în picioare cu spatele la noi și din această poziție să observăm: linia umerilor, scapulele, cutia toracică și linia taliei (bazinul).

Ce facem dacă observăm o asimetrie la copilul nostru?

Primul pas este să facem o programare la medicul ortoped. Acesta va consulta copilul și ne va explica dacă există vreo suspiciune sau este un diagnostic de scolioză. Medicul specialist poate recomanda efectuarea unei radiografii. Dacă va exista un diagnostic de scolioză, copilul va începe ședințele de kinetoterapie (fizioterapie/recuperare medicală).

Ce înseamnă kinetoterapia în scolioză?

Programele de terapie sunt individualizate și tehnicile de lucru sunt diferite în funcție de vârsta copilului. Metodele folosite sunt: exerciții clasice de gimnastică medicală, terapia Vojta (metoda de stimulare a sistemului nervos central cu efecte pozitive asupra mișcării corpului), terapia Schroth (metoda care folosește exerciții specifice cu o corecție în toate cele trei planuri), osteopatia (tehnica manuală cu efect asupra tuturor sistemelor corpului ce aduce echilibru în organism).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner