Ceaiul de menta este consumat atat ca o bautura revigoranta pe tot parcursul anului, cald sau rece, iar in acelasi timp el este foarte util in ameliorarea simptomelor unor afectiuni.
Menta este folosita de mii de ani pentru gustul sau placut, dar si pentru beneficiile pe care le aduce asupra sanatatii organismului. Menta este originara din Europa si Asia, iar printre alte intrebuintari ale acestei plante se numara aroma pentru gume de mestecat, bomboane si alte alimente.
Exista mai multe specii de menta, insa cele mai des intalnite sunt Mentha spicata, Mentha aquatica si Mentha x piperita, aceasta din urma fiind practic o incrucisare a celorlalte doua specii si fiind cea mai utilizata pentru ceaiul de menta. Mentha spicata este cunoscuta ca “menta comuna” si folosita in mod deosebit in gastronomie.
Modul de preparare al ceaiului de menta
Ceaiul de menta este perfect de consumat in orice moment al zilei, deoarece menta nu contine cafeina. Pentru prepararea unei cesti de ceai de menta sunt suficiente 2 grame de frunze de menta.
Pentru a-ti face un ceai de menta cat mai simplu poti utiliza insa plicuri ce contin frunze de menta maruntite. Acestea trebuie lasate la infuzat intre 3 si 10 minute, iar cu cat infuzia dureaza mai mult cu atat aroma ceaiului va fi mai puternica.
Ceaiul de menta poate fi preparat simplu, doar din frunze de menta sau in combinatie cu alte fructe sau ierburi.
Pentru adulti cantitatea recomandata de ceai de menta este de 2-3 cani pe zi.
Beneficiile ceaiului de menta
Menta este bogata in vitamina A si vitamina C, potasiu, calciu, fier, magneziu si fosfor, astfel ca studiile au subliniat numeroasele sale proprietati benefice. In plus aceasta planta contine antioxidanti care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Desi ceaiul de menta este apreciat in mod deosebit pentru calmarea afectiunilor digestive, totusi el prezinta multe alte beneficii pentru sanatate, printre care:
- Ajuta in cazul gripei si racelii
- Are efect analgezic
- Contribuie la atenuarea crampelor menstruale
- Combate infectiile bacteriene
- Mentine igiena orala
- Contribuie la combaterea herpesului
- Are efecte benefice asupra pielii si parului
- Stimuleaza activitatea creierului
Menta ajuta in ameliorarea simptomelor digestive
Senzatia de greata, balonarea, diareea, flatulenta, spasmele si crampele abdominale – ori de cate ori te confrunti cu una dintre aceste probleme poti apela la ceaiul de menta. Acest beneficiu se datoreaza mentolului, principalul ingredient activ al mentei, care are rolul de relaxare a muschilor stomacului si de imbunatatire a fluxului biliar.
Ameliorarea simptomelor de raceala si gripa
Studiile au dovedit faptul ca menta reuseste sa inhibe activitatea anumitor bacterii, virusuri sau fungi, astfel ca ceaiul de menta se poate dovedi un remediu bun in caz de gripa sau raceala.
Avand proprietati antibacteriene, antivirale si antiinflamatoare, ceaiul de menta combate sinusurile infundate din cauza infectiilor, a racelii, dar si a alergiilor.
Un alt beneficiu al mentolului este acela de fragmentare a mucusului secretat in timpul racelii. Astfel ceaiul de menta are si rol de decongestionant, ameliorand simptome precum tusea, nasul infundat, durerile in gat si facilitand expectoratia.
Ceaiul de menta reduce crampele menstruale
Actionand ca un relaxant muscular, ceaiul de menta poate avea un efect benefic in combaterea crampelor menstruale.
Stimularea activitatii cerebrale
Studiile realizate de cercetatori britanici au aratat faptul ca ceaiul de menta contribuie la imbunatatirea memoriei si a activitatii cognitive, lucru datorat faptului ca hipocampul este stimulat de catre mentol si mirosul acestuia. De asemenea ceaiul de menta sporeste atentia si concentrarea.
Ceaiul de menta prezinta beneficii asupra parului si pielii
Ceaiul de menta imbunatateste circulatia sangelui, astfel ca se poate dovedi a fi de mare ajutor in stimularea cresterii parului. De asemenea, antioxidantii din menta contribuie la sanatatea pielii, deoarece regleaza nivelul de sebum si accelereaza regenerarea tesuturilor.
Si in ceea ce priveste prevenirea si ameliorarea acneei si eruptiilor cutanate ceaiul de menta are efecte benefice.
Avand si proprietati antivirale, menta contribuie si la combaterea herpesului, atunci cand este utilizata sub forma de ulei esential de menta.
Menta este utilizata si in industria cosmetica
Ceaiul de menta este utilizat pentru echilibrarea tenurilor mixte si grase. Acesta se poate utiliza pentru clatirea fetei si te vei bucura de un efect racoritor, avand rol si de a calma roseata fetei.
Pe langa toate beneficiile prezentate mai sus, trebuie sa stii ca ceaiul de menta are si un efect usor analgezic. Specialistii chiar compara actiunea analgezica a ceaiului cu cea a unui compus asemanator aspirinei.
De asemenea, menta ajuta la eliminarea mirosului neplacut al respiratiei si mentine o igiena orala adecvata si contribuie si la stimularea sistemului imunitar.
Menta poate usura, in acelasi timp simptomele provocate de alergiile sezoniere, datorita continutului de acid rozmarinic. Astfel sunt diminuate mancarimea ochilor si mancarimea nazala.
Contraindicatii pentru ceaiul de menta
Bebelusii, copiii, femeile care alapteaza, dar si personale care sufera de sindromul refluxului gastroesofagian nu ar trebui sa consume ceai de menta. In plus, ceaiul de menta este contraindicat evident persoanelor care au alergie la mentol, una dintre reactiile adverse putand fi astmul bronsic.
Femeile insarcinate trebuie sa consume cu moderatie ceai de menta. Acesta ajuta in ameliorarea unor simptome specifice precum crampe stomacale, indigestia, greturi matinale sau oboseala.