În ciuda eforturilor de conștientizare, a metodelor moderne de screening și de prevenţie prin vaccinare, România se află încă pe primul loc ca mortalitate prin cancer de col uterin între țările Uniunii Europene. Jumătate dintre femeile diagnosticate cu acest tip de cancer pierd lupta cu această boală.
Prof. dr. Elvira Brătilă se confruntă zi de zi cu acest flagel ce afectează cel mai frecvent femei tinere, care se prezintă de obicei în stadii avansate, necesitând chirurgie complexă și tratamente cu viză oncologică, radioterapie sau chimioterapie.
Prof. dr. Elvira Brătilă realizează încă din 2006 chirurgia conservatoare a cancerului de col uterin, la nivelul acelui an efectuând intervenţia pe cale vaginală cu limfadenectomie laparoscopică. Din 2014, chirurgul realizează intervenţia total laparoscopic, iar din 2017, odată cu introducerea chirurgiei robotice, dă startul aceastei noi tehnici, cu beneficii de necontestat pentru chirurg și paciente, fiind primul chirurg care a realizat limfadenectomia pelvică, urmată de trachelectomie – excizia colului cu țesutul înconjurător-pe cale minim invazivă exclusiv.
Fiind primul medic ginecolog din România care a realizat chirurgie robotică de sferă ginecologică, medicul privește tranziţia de la abordarea clasică la cea minim invazivă ca pe un mare pas înainte, atât pentru chirurg, dar mai ales pentru recuperarea pacientelor post-intervenţii ginecologice. Abordarea robotică redă cel mai bine conceptul minim invaziv, pentru că ajută chirurgul să își maximizeze abilităţile chirurgicale și să depășească limitele umane în actul chirurgical.
Prof. dr. Elvira Brătilă: “Dacă medicina progresează în cunoaștere și tehnologie, trebuie să fim în pas sau chiar cu un pas înaintea vremurilor. Standarul astăzi înseamnă abord minim invaziv. Când m-am așezat prima data la consola robotului da Vinci, am simţit mai mult ca oricând că această nouă tehnologie era acel pas înainte mult așteptat care va aduce progres domeniului nostru, dar și un beneficiu major pentru calitatea vieţii pacientelor care beneficiază de această cale terapeutică inovativă.”
Cancerul de col netratat corect și la timp poate afecta capacitatea de procreere a femeilor tinere. În stadiile de cancer de col precoce, dacă pacienta dorește să aibă copii, se pot face tratamente conservatoare astfel încât să își păstreze funcția menstruală și capacitatea de procreere. De regulă, se excizează colul uterin, cu țesuturile înconjurătoare, acolo unde cancerul diseminează frecvent, împreună cu ganglionii limfatici. Tehnica ganglionului santinelă este cea mai modernă metodă de detecţie a invaziei celulelor canceroase către organele vecine și are ca principal scop localizarea locului de drenaj al tumorii respective. Excizia ganglionului santinelă și analiza histopatologică se realizează în cadrul aceleeași intervenții, iar rezultatul va indica dacă tumora a invadat țesutul sau nu. Dacă răspunsul este negativ, se poate lua decizia de a proceda la operația conservatoare, respectiv limfadenectomia pelvică, urmată de trachelectomie – excizia colului cu țesutul înconjurător. Dacă rezultatul este pozitiv, se va efectua histerectomia radicală cu limfadenectomie pelvică.
Principalul avantaj al chirurgiei robotice este acela că permite identificarea mult mai exactă a ganglionului santinelă, care poate să fie invadat și acest lucru îţi spune dacă poţi sau nu să continui cu intervenţia conservatoare. În al doilea rând, chirurgul poate realiza chiar un tailoring elegant și exact al rezecţiei parametriale (ţesuturile din jurul colului), aspect foarte important pentru că vorbim de intervenţii conservatoare pentru paciente ce vor să beneficieze de uter pentru o viitoare sarcină.
Beneficiul major al chirurgiei minim invazive este dat de recuperarea imediată a pacientelor post-intervenţie. Pentru paciente, aceste beneficii înseamnă: durere postoperatorie scăzută, minimizarea riscurilor de hemoragie post-intervenție chirurgicală, lipsa traumei produse asupra peretelui abdominal, rată scăzută de complicații, timp de spitalizare redus și reintegrare rapidă în activitatea socială.
Prof. dr. Elvira Brătilă: “Cancerul de col se poate vindeca dacă este descoperit în stadii incipiente. Există un întreg arsenal terapeutic pe care îl cunoaștem și îl putem folosi eficient în lupta pentru viaţă . Ceea ce este important de punctat este necesitatea procesului de informare-educare a tinerilor, realizat constant, pentru a conștientiza necesitatea prevenţiei acestui tip de cancer, prin vaccinare și screening periodic.“