• banner catena
 • Creșterea dioptriilor ochelarilor poate fi controlată

  De ce tot cresc dioptriile ochelarilor, de la un consult la altul? Această întrebare este pusă frecvent atât de părinții copiilor cât și de pacienții adulți cărora le crește puterea ochelarilor.

  Creșterea dioptriilor ochelarilor poate fi dată uneori, de boli oculare care pot fi controlate. Deasemenea la copii, frecvent în procesul de creștere, apare o creștere a dioptriilor.

  Chiar și un ochelar incorect poate fi una din cauzele creșterii excesive a dioptriilor.

  kidoptik-600x380

  Ochelarii de distanță a căror putere crește continuu

  Pentru cei care poartă ochelari pentru distanță este foarte important să fie diferențiată miopia  reală de pseudomiopie, adică spasm acomodativ. Exemplul tipic este pacientul care lucrează multe ore la calculator și constată că seara vederea se deteriorează – de exemplu nu mai vede bine numerele de la mașinile din trafic. Acest fenomen apare frecvent datorită spasmului  mușchiului ciliar, care controlează lentila intraoculară. De foarte multe ori pacienții nici nu au o miopie reală. Aceștia schimbă mai multe perechi de ochelari incorecți și ajung la medic când uneori, este prea târziu. Apare și astenopia acomodativă cu dureri de cap sau dureri cervicale. Vederea devine dublă uneori, nu mai putem focusa corect, ochii pot fugi spre tâmplă sau spre nas. Copii refuză să învețe, sunt neatenți și agitați. Din fericire există  posibilități terapeutice pentru astfel de cazuri, rezultatele fiind cu atât mai bune cu cât ne prezentăm mai devreme la medic.

  Ochii folosiți excesiv pentru scris și citit, mai ales la calculator, tabletă, telefon pot suferi pe termen lung. Pot apărea diverse boli, precum degenerescență maculară, astenopia acomodativă, spasmul acomodativ, xeroftalmia însoțită uneori de suprainfecții. Pacientul pe lângă scăderea vederii mai poate avea ochii roșii, lăcrimează, simte nisip în ochi, usturimi oculare, strânge din ochi sau clipește des.

  Frecvent copiii se freacă la ochi și se infectează datorită mâinilor murdare. Conjunctivitele și orgeletul sau ulciorul și infecțiile oculare pot ascunde o dioptrie incorect compensată, adică un ochelar greșit.

  Munca la birou, cu multe ore în fața calculatorului, care duce la scăderea acuității vizuale, trebuie să se desfășoare după reguli stricte, indicate de către medicul oftalmolog.

  Diverse boli se pot manifesta cu creșterea continuă a dioptriilor, precum keratoconus, miopia malignă degenerativă, diabet, cataractă, keratoglobus, ectazii corneene. În aceste cazuri, controlul oftalmologic trebuie făcut de medici cu experiență, care au la dispoziție aparate performante și nu trebuie să ne rezumăm la pseudocontroale  în  diverse  magazine  de optică.

  Copiii cu miopie este necesar să adopte un stil de viață adecvat, o dietă care să susțină  dezvoltarea normală, iar lucrul la aproape să se facă după reguli stricte. Pentru a preveni complicații grave precum dezlipirea de retină este bine să se evite șocurile în zona capului, cât și manevrele tip Valsalva.

  poza 2 600x450

  Ochelarii incorecți pot solicita suplimentar ochii.Aceasta înseamnă deficiente în următoarele aspecte :

  • dioptrie neadecvată
  • rama ochelarului greșit aleasă
  • lentila de proastă calitate
  • montaj eronat  al lentilei
  • poziție inadecvată a ramei
  • portul greșit al ochelarilor.

  Greșeala făcută frecvent este purtarea greșită a ochelarilor pentru miopia simplă. Pacienții având doar dioptrii sferice, începând cu minus 0.25 și până la minus 3 sau minus 4 pot vedea bine la aproape de cele mai multe ori.

  Pacienții cu hipermetropie se pot confrunta deasemenea cu creșterea dioptriilor  ochelarilor atât la vârsta de copil, cât și după 40 de ani.

  Deci există o multitudine de factori care trebuie luați în calcul dacă se dorește ținerea sub control a evoluției dioptriilor ochelarilor.

  Ochelarii pentru aproape și hipermetropie cu dioptrii crescânde

  După 40 de ani, vederea la aproape poate avea de suferit. Puterea de focusare a ochiului scade din cauza rigidizării lentilei intraoculare, a cristalinului și slăbirii mușchiului pe care o acționează. Cu cât procesul de degenerare generală a organismului este mai rapid, cu atât putem asista la o deteriorare a vederii de aproape mai rapidă.

  Sunt persoane care au avut ochelari în copilărie, dar ca adulți nu a mai fost nevoie să poarte corecția optică aeriană. În aceste cazuri poate fi vorba de dioptrii de hipermetropie, care au rămas ascunse atât timp cât organismul tânăr a reușit să le compenseze. Însă, după o anumită vârstă ochii iși slăbesc puterea adaptativă de acomodație și vederea începe să fie tulbure când citim, scriem sau privim la calculator.

  IMG_600x450

  În funcție de problemele fiecărui pacient trebuie stabilit un program de urmat pentru a ajuta organismul să facă față procesului de degenerare. Aceasta poate însemna adoptarea unor măsuri de dietă, igienă a efortului ocular și exerciții oculare.

  Diverse boli generale ale organismului pot afecta vederea.Vorbim de diabet, boli reumatismale, boli dermatologice, boli cardiovasculare sau renale. Deasemenea statusul inflamator general al organismului are influențe și la nivelul ochilor. Diverse medicamente pot infuența și statusul vizual.

  În concluzie creșterea puterii ochelarilor, nu este o simplă problemă care ține doar de dioptrii ce trebuie controlați mai mulți factori, precum boli locale oculare sau generale ale organismului, stilul de viață, calitatea ochelarului și a lentilelor.

  În acest caz ieftin și rapid, nu este echivalent cu bine și sigur.

  Mai multe informații se gasesc pe www.kidoptik.ro

   Toate aceste probleme au fost rezolvate cu succes în cadrul clinicii KIDOPTIK

   Tel. contact : 0757.368.910

   Email : office@kidoptik.ro

  Tsirmpas DIMITRIOS, medic specialist oftalmolog
  T. Mihaela DOINA, medic specialist oftalmolog

  Related Posts