spot_img

Revista 2024

Cum afecteaza obezitatea dezvoltarea musculara si osoasa la copii

In raportul sau global privind situatia copiilor din 2019, UNICEF a avertizat ca obezitatea infantila continua sa creasca,  iar INSP mentiona intr-un studiu despre obezitate la nivel national ca doar 23% dintre copiii si adolescentii de 11,13 si 15 ani efectueaza suficienta activitate fizica. Mai mult decat atat, un studiu recent efectuat pe teritoriul Romaniei arata ca 1 din 4 copii au probleme cu greutatea si prefera gustarile de tip fast-food.

In contextul pandemiei COVID-19, activitatea fizica a scazut considerabil, prin urmare este posibila cresterea cazurilor de obezitate in randul copiilor. O problema careia putini oameni ii dau atentie, insa, este reprezentata de dezvoltarea musculoscheletala deficitara asociata cu obezitatea la copii.

CUM AFECTEZA OBEZITATEA DEZVOLTAREA MUSCULOSCHELETALA

In primul rand, un copil supraponderal este mai putin probabil sa urmeze o dieta care sa-i ofere suficienta vitamina D, calciu sau alti nutrienti necesari pentru o crestere osoasa sanatoasa.

Scheletul copiilor se caracterizeaza printr-o crestere accelerata in pusee, iar aceasta crestere a scheletului nefiind sustinuta de un tonus muscular adecvat, duce la o serie de deformari osoase si articulare, ce pot fi accentuate si de un continut inadecvat al oaselor in calciu, fosfor si Vitamina D. Astfel, deformarile cele mai frecvent aparute in cazul copiilor supraponderali se produc pe doua mecanisme diferite:

  • asupra cartilajelor de crestere de la nivelul genunchilor (genunchi deviati in X, adica genul valgum) si a gleznelor in valg (gleznele cazute in interior);
  • prin suprasolicitarea coloanei vertebrale, cele mai frecvente fiind cifoza (umeri aplecati in fata) si hiperlordoza (accentuarea scobiturii lombare).

Existenta acestor deviatii pe termen lung duce la aparitia durerilor de spate, de genunchi, de glezne, iar netratate la timp, pot deveni ireversibile sau greu de corectat cu ajutorul ortezelor. In plus, la copiii cu platfus, o greutate corporala suplimentara va accentua coborarea boltii plantare si inclinarea gleznelor in valg.

Lipsa de activitate fizica pe termen indelungat duce la o pierdere a capacitatii de coordonare a miscarilor uzuale, de baza, cat si la o lentoare a efectuarii unor miscari naturale.

CAND TREBUIE SA MERGEM LA CONTROL ORTOPEDIC

In practica medicala din ortopedie, observ zilnic fie adolescenti care sunt supraponderali si prezinta deformari osoase induse de greutatea in exces, fie copii cu motricitate foarte redusa, care nu pot executa exercitii simple. Toate aceste deficiente necesita un plus de atentie, deoarece in viata de adulti acesti copii sunt mult mai predispusi la a se confrunta cu afectiuni osteo-articulare, tulburari de postura sau obezitate. Recomand ca acesti copii sa aiba saptamanal cel putin 2 sesiuni de activitati sportive intense, adaptate varstei lor.” explica dr. Valentina Contanu, medic specialist Ortopedie Pediatrica la CRON-Phoenix.

CUM POATE AJUTA ECHIPA NOASTRA IN DIAGNOSTICARE si TRATAMENT

Obezitatea poate fi prevenita de la varste fragede prin promovarea unui stil de viata activ si sanatos, insa daca ajungem in aceasta situatie, in cadrul centrelor CRON-Phoenix (Bucuresti si Constanta) astfel de cazuri sunt tratate integrat.

Asadar, echipa noastra abordeaza cazurile multidisciplinar astfel incat copiii cu probleme de obezitate este examinat in mai multe etape:

  • Cu analizorul plantar dinamic si static
  • Medical ortopedic si neurologic
  • Evaluare si ghidare pentru tratament de recuperare

Dupa evaluarile integrate de mai sus, copiii si adolescentii cu probleme de greutate sunt ghidati spre terapiile de corectare a dezechilibrelor musculare, articulare si ale scheletului care sunt insotite de exercitii specifice de scadere in greutate, prin fitness medical sau aerobic, exercitii ce respecta indicatiile kinetoterapeutului. Programele din clinicile noastre din Bucuresti si Constanta KIDS WORKOUT sunt dedicate copiilor care doresc sa faca miscare intr-un cadru coordonat, cu atat mai mult celor supraponderali.

Dr. Valentina Contanu, medic specialist Ortopedie Pediatrica in cadrul CRON-Phoenix

www.cron-phoenix.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner