Cum sa alegi un supliment alimentar cu OMEGA 3 – ghid de informare
Pentru o buna si corecta alimentare a organismului cu acizi grasi esentiali omega-3, ar trebui ca fiecare om sa consume macar de doua ori pe saptamana carne de peste gras proaspat, provenit din apele reci arctice. Este aproape sigur ca asa ceva se intampla doar in cateva regiuni de pe glob, ceea ce inseamna ca pentru cei mai multi locuitori ai planetei alimentatia este deficitara ca aport de omega-3.
De aceea devine foarte important accesul la suplimente alimentare cu continut bogat de omega-3, care sa compenseze acest deficit.
Oferta este foarte diversa si mai ales abundenta. De exemplu pe piata noastra sunt probabil peste 60 de astfel de produse. Nu este rau ca exista, fiecare poate fi util, dar apare o intrebare importanta:
CUM SA ALEGI UN SUPLIMENT ALIMENTAR CU OMEGA – 3?
Decizia de cumparare este un proces subiectiv si unilateral, care trebuie respectat. Dar este important ca ea sa fie facuta in cat mai buna cunostinta de cauza.
Un om mai bine informat este nu doar mai puternic, ci si mai sanatos.
Iata 4 informatii de baza pe care consumatorul ar trebui sa le aiba in vedere atunci cand vrea sa aleaga un astfel de produs, asa incat sa obtina cea mai buna varianta de produs pentru banii pe care ii va plati. Asadar:
- Ce inseamna omega – 3 si de ce sunt importante aceste produse?
Omega – 3 defineste cateva substante din clasa acizilor grasi esentiali. Termenul de “esential” se refera la substante foarte necesare organismului nostru pentru buna sa functionare si dezvoltare, substante pe care nu si le poate produce singur si pe care trebuie sa le primeasca din exterior prin alimente si/sau suplimente alimentare.
Cei mai importanti acisi grasi de tip omega – 3 sunt: acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA), pentru ca ambii atat separat cat si impreuna intra in diferite structuri si influenteaza direct o serie de procese biochimice in organism.
DHA se gaseste din abundenta in creier si in retina, avand un rol foarte important in formarea, dezvoltarea si buna functionare a creierului si ochilor.
- Aportul suficient de DHA sustine formarea si dezvoltarea sarcinii si in special a creierului fatului.
- DHA este esential pentru dezvoltarea si functionarea creierului si ochilor la copiii mici si la adolescenti.
Foarte important: astfel de efecte se pot obtine NUMAI in conditiile unui aport zilnic de MINIM 250 mg DHA*.
DHA si EPA impreuna,
- influenteaza buna functionare a inimii si
- pot sa reduca nivelul “grasimilor rele” (lipoproteine de joasa densitate – sau LDL) si sa creasca nivelul “grasimilor bune” (lipoproteine de inalta densitate – sau HDL).
- Aportul suficient de DHA si EPA reduce riscul nasterilor inainte de termen
Foarte important: pentru a influenta buna functionare a inimii, aportul zilnic minim necesar de DHA si EPA impreuna, trebuie sa fie de minim 250 mg*.
EPA intervine in procesele antiinflamatorii la nivelul articulatiilor.
Foarte important: pentru a avea efecte antiinflamatorii aportul zilnic minim necesar de EPA este de 1 – 4 grame.
*Conform Regulamentului UE nr 1169/2011
Concluzie: Trebuie sa fie analizat cu atentie continutul de omega – 3 per capsula al produsului inainte de a fi cumparat, pentru ca in unele cazuri va fi nevoie chiar si de 8 capsule pe zi pentru a acoperi acest necesar minim – ceea ce face foarte scump produsul, chiar daca pe raft el costa doar 10 – 20 de lei.
- In ce forma se gasesc DHA si EPA in produsul respectiv: EE sau TG?
Tehnic dar foarte simplu de inteles, productia uleiului de peste bogat in omega – 3 se prezinta astfel: pestele este tocat si presat, asa incat rezulta un ulei brut (crud) care poate sa contina in jur de 15% – 20% omega – 3, in forma lor naturala de trigliceride (TG), adica combinatii (esteri) ai glicerinei cu acizii grasi tip omega – 3.
Din acest ulei brut se extrag acizii grasi cu ajutorul alcoolului etilic concentrat. Astfel, din trigliceride, se obtin esteri etilici (EE) ai acizilor grasi de tip omega – 3, proces numit transesterificare. Esterii etilici sunt o forma artificiala de omega – 3, obtinuta industrial.
Uleiul astfel transformat este trimis la rafinare (distilare) pentru a fi purificat si separat de poluanti din mediu cum ar fi metalele grele ca plumbul sau mercurul.
Ceea ce rezulta este un ulei de peste purificat, in care acizii grasi omega – 3 inseamna 30 – 35% si sunt prezenti ca esteri etilici (EE). Cei mai multi producatori se opresc in aceasta faza, asa ca foarte multe produse de pe piata contin 30%-35% omega – 3 sub forma de esteri etilici (EE). Este foarte important sa vedeti ce fel de omega – 3 contine produsul pe care doriti sa-l cumparati, pentru ca EE sau TG nu-i deloc acelasi lucru.
Cei mai performanti producatori de uleiuri de peste bogate in omega – 3 mai introduc o etapa in procesul de productie, prin care retransforma EE inapoi in forma naturala de trigliceride (TG), printr-un proces de reesterificare enzimatica – ceea ce presupune o tehnologie de mare finete si care evident incarca costurile de productie. Sa reesterifici la TG uleiul EE inseamna costuri de productie mai mari cu 30% – 40%. De aceea majoritatea producatorilor de uleiuri de peste se opresc la esterii etilici ca produs finit.
Foarte important:
- in toate organismele vii (atat plante cat si animale), grasimile se gasesc sub forma de trigliceride (TG). Doar aceste substante intra in metabolism si sunt folosite pentru functionarea si dezvoltarea organismelor, doar in aceasta forma organismul uman le recunoaste si le poate prelucra.
- Atunci cand un ulei de peste cu omega – 3 ca trigliceride (TG) ajunge in tubul digestiv, este recunoscut in celulele din mucoasa intestinului subtire si absorbit imediat in sistemul limfatic, de unde trece apoi direct in sange, fiind astfel transportat imediat peste tot in organism si folosit acolo unde este nevoie.
Cand compusii omega – 3 sunt introdusi in tubul digestiv ca esteri etilici (EE), in primul rand sunt absorbiti cu randament slab, intre 20 si 40%. In al doilea rand, ceea ce se absoarbe ca EE este trimis mai intai in ficat, unde este eliminat alcoolul etilic iar acizii grasi respectivi sunt transformati in trigliceride si abia apoi sunt introdusi in fluxul sanguin si trimisi in organism. Avem deci un timp lung de absorbtie si mai ales avem pierderi cantitative: odata in urma absorbtiei din intestin, apoi la nivelul ficatului, unde pe parcursul separarii alcoolului etilic au loc procese de degradare oxidativa.
Deci:
- omega – 3 ca TG sunt forma naturala si se absorb imediat si complet,
- omega – 3 ca EE se absorb doar partial si trec mai intai prin ficat pentru a fi transformati in TG. Timpul de absorbtie este mult mai lung si cantitatea absorbita este mai mica, pentru ca exista pierderi importante.
Concluzie: Este foarte important sa stiti in ce forma contine produsul acizii grasi omega – 3: TG sau EE. Acolo unde nu se precizeaza, foarte probabil este vorba de EE.
Bibliografie cu studii stiintifice care sustin aceste afirmatii**
- Sursa din care este obtinut uleiul de peste
Este bine cunoscut faptul ca cea mai buna si consistenta sursa de ulei bogat in omega – 3 este pestele oceanic salbatic, care traieste in apele reci arctice si care din aceasta cauza este si foarte gras. Exemplele cele mai bune sunt ansoa, heringul, sardina, macroul, codul, tonul, somonul.
Foarte important: somonul de atlantic (Salmo salar) este specie protejata, adica in UE este strict limitat pescuitul industrial la somon. Pentru productia de uleiuri de somon este folosit cel mai probabil peste de crescatorie, hranit artificial.
- Producatorul uleiului de peste
Acesta este factorul de importanta maxima, pentru ca tehnologia cu care lucreaza, experienta si importanta sa la nivel mondial sunt definitorii pentru calitatea produselor.
Sunt branduri auto respectate peste tot in lume, simboluri de garantie pentru calitate, siguranta si confort.
La fel stau lucrurile si in ceea ce priveste productia de uleiuri de peste bogate in omega – 3.
Exista producatori cu experienta de peste 180 de ani, cu tehnologie de cel mai inalt nivel, recunoscuti si respectati la nivel mondial, atestati de organizatii internationale de profil cum este GOED (Global Organisation for EPA and DHA), organizatie care impune standarde foarte severe de calitate si puritate pentru uleiurile de peste imbogatite in omega – 3. Pe site-ul GOED (www.goedomega3.com) sunt listati cei mai importanti si respectabili producatori. Cine nu poate respecta nivelul calitativ impus de GOED nu poate fi membru. Vizitati acest site, ca sa fiti bine informati.
Bibliografie**
- Dyerberg J, Madsen P, Møller JM, Aardestrup I, Schmidt EB (2010) Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations.
- Lawson LD, Hughes BG. Human absorption of fish oil fatty acids as triacylglycerols, free acids, or ethyl esters. Biochem Biophys Res Commun 1988;152:328–335.
- Beckermann B, Beneke M, Seitz I. Comparative bioavailability of eicosapentaenoic acid and docasahexaenoic acid from triglycerides, free fatty acids and ethyl esters in volunteers. Arzneimittelforschung 1990;40:700–704. [German]