![](https://jurmed.ro/pacienti/wp-content/uploads/sites/3/2020/03/Kinetobebe-300x200.jpg)
Fiecare părinte își dorește să își vadă bebelușul dezvoltându-se sănătos și într-un ritm corect de evoluție neuromotorie. Venirea pe lume a bebelușului este un eveniment minunat, dar și plin de sentimente noi, multe informații, păreri diferite ale celor din jur, astfel încât părinții pot fi copleșiți.
De ce trebuie să țină cont părinții pentru a nu neglija dezvoltarea neuromotorie a copilului lor? Bebelușul din primele zile va trebui posturat. Schimbarea poziției corpului îi oferă noi senzații, libertate de mișcare, dacă ne referim la așezatul pe partea laterală a corpului. Simpla posturare îl va stimula să se miște, apoi să se balanseze, ca în timp să exerseze rostogolirile. Posturarea este necesară pentru a nu rămâne timp îndelungat într-o singură poziție, astfel să apară o preferință către o parte a capului (torticolis) sau plagiocefalia (turtirea unei părți a craniului).
Atenție! Copilul trebuie supravegheat permanent când este posturat pe partea laterală a corpului sau pe burtică.
După prima lună, copilul poate fi posturat pe burtică. Îl vom ține pe antebrațul nostru, pe pieptul nostru cu fața către noi, până se acomodează cu poziția. La început nu va putea menține capul ridicat decât câteva secunde, dar în timp, cu cât perioada în care păstrează poziția crește, musculatura cefei se tonifiază și astfel își va controla singur capul.
Când își va ține bine capul, de pe burtică, ne vom folosi de diferite jucărioare preferate (sonore, luminoase) pe care le vom plimba prin fața lui, astfel va începe să miște capul stânga-dreapta.
Pentru a-l învăța să se rostogolească, vom folosi tot jucăriile pentru a-i atrage atenția. Îl așezăm pe spate și lângă el punem jucăria preferată. Îl întoarcem ușor pe o parte și îi atragem atenția cu jucăria, astfel încât să își dorească să o atingă, să ajungă la ea. Totul trebuie să se facă prin joc. Copilul nu trebuie să obosească, să înțeleagă că obține ceea ce își dorește, dar prin efortul propriu. Copilul are nevoie să cunoască. Prin mișcare apar primele cunoștințe legate de părțile corpului, controlul acestora, explorarea spațiului. După învățarea rostogolirilor, pe ambele părți, bebelușul își va dori și mai multă libertate de mișcare, așa că va încerca să se târască pentru a obține jucăria preferată.
Cum îl stimulăm? Îl așezăm pe burtică și îi punem jucăria la câțiva centimetri de mânuțe, astfel încât, la început, să fie nevoit să se deplaseze cât mai puțin.
Cel mai mult bebelușului îi place să stea în așezat. Din această poziție, vede tot spațiul în care se află, are mânuțele libere și poate apuca jucării, le poate arunca, le poate lua singur. El va sta în poziția așezat atunci când este pregătit, nu trebuie susținut între perne sau alte mijloace ajutătoare. Spatele trebuie să fie drept și să îl învățăm cum să se culce pe spate, atunci când a obosit. Dacă vreți să vă jucați frumos cu bebelușul și să îi exersați și musculatura, o minge Bobath vă ajută.
Pentru musculatura spatelui: Țineți bebelușul pe burtica pe minge și puneți-i o jucărie pe sol, astfel încât să o poată prinde cu mânuțele și apoi să o ridice.
Pentru musculatura abdominală: Așezați bebel-ușul cu spatele pe minge și balansați ușor mingea față-spate, până reușește să se ridice în așezat;
Nu este greu să manevrați mingea, dar este indicat să exersați singuri înainte, până aveți controlul ei. Poate cu o păpușă încercați exercițiile și cu puțin curaj vor ieși perfect și cu bebelușul. Nu vă descurajați dacă nu ies exercițiile din prima, puteți avea propriile idei de acomodare a dumneavoastră și copilașului pe minge, ca treptat să exersați și exercițiile de mai sus.
Important este să înțelegem nevoia de mișcare a copilului, să îi oferim sprijinul de care are nevoie ajutându-l să își însușească etapele de evoluție motorie în ritm propriu.