spot_img

Revista 2024

Dermatita seboreică

Factori favorizanţi.

Dermatita seboreică este o afecţiune cutanată inflamatorie extrem de comună, caracterizată de roşeaţă şi apariţia de coji în zonele în care glandele sebacee sunt numeroase şi foarte active, cum ar fi faţa, scalpul, zona presternală şi pliurile (axilare, submamare, înghinale). Cea mai uşoară formă din spectrul de manifestări ale acestei afecţiuni este mătreaţa. Nu este contagioasă. Debutul poate apărea chiar în primele luni de viaţă, sub formă “crustelor de lapte”, însă incidenţa maximă este întâlnită la persoanele între 20 şi 50 de ani, afectând mai frecvent sexul masculin.

Factorul genetic este foarte important: pacienţii moştenesc terenul predispozant, aşa numită stare seboreică, caracterizată prin activitate crescută a glandelor sebacee, tradusă în general prin ten şi scalp grase sau cu tendinţă la îngraşăre. Ciuperca Malassezia furfur, prezentă în mod obişnuit pe pielea oricărei persoane, a fost implicată în producerea acestei boli. În cazul celor afectaţi însă nivelul de colonizare este mai crescut decât al pielii sănătoase. Această ciupercă se hrăneşte cu sebum, grăsimea naturalăa pielii, şi accelerează ritmul normal de descuamare a pielii capului. Grăsimea acumulată la nivelul scalpului împiedică eliminarea acestor celule moarte, care se aglomerează sub forma inesteticilor fulgi de mătreaţă.

Semne şi simptome

Leziunile sunt pete de culoare roşu-orange acoperite de coji albicioase grase, care apar în zonele bogate în glande sebacee. Acestea sunt reprezentate de scalp, frunte, aripile nasului, bărbie, obraji, urechi şi chiar zona presternală (capul pieptului). Crustele şi fisurile sunt în mod obişnuit întâlnite în pliul din spatele urechilor. Apariţia leziunilor este însoţită în general de mâncărime, accentuată de transpiraţie. Severitatea leziunilor nu este direct proporţională cu secreţia de sebum, ci se corelează cu o compoziţie particulară a acestuia care întreţine condiţiile favorizante. Mătreaţa este forma non-inflamatorie, mai puţin severă, a dermatitei seboreice. Dermatita seboreică este o afecţiune cronică, cu evoluţie ondulantă, cu pusee acute şi perioade de ameliorare. Dermatita seboreică este agravată de modificările de umiditate, temperatură, de traumatisme (scărpinat) sau de stresul emoţional. Numeroşi pacienţi relatează înrăutăţirea simptomelor iarna. Deşi expunerea la soare este benefică pentru cei mai mulţi, există un procent la care afecţiunea este înrăutăţită de fotoexpunere.

Dermatita seboreică este foarte frecventă, majoritatea persoanelor prezentând cel puţin un episod de-a lungul vieţii. Afecţiunea se ameliorează vara şi se reactivează toamna. Odată cu înaintarea în vârstă scade frecvenţa şi severitatea perioadelor de acutizare.

Tratament

Fiind vorba de o afecţiune cronică, nu se pune problema vindecării, ci a tratării puseelor acute.

 Numeroase cazuri de dermatită seboreică sunt tratate în mod eficient prin utilizarea şampoanelor cu efect antifungic (sulfură de seleniu, piritionat de zinc, ketoconazol). Acestea trebuie folosite zilnic (în cazul feţei şi a trunchiului) sau de 2-3 ori pe săptămână (pentru scalp), cu menţinerea spumei formate pe piele timp de 5-10 minute înainte de clătire pentru a lăsa ingredientele să acţioneze. Odată ce episodul acut este controlat, utilizarea şamponului poate fi redusă la o dată pe săptâmână sau la nevoie. În continuare, poate fi folosit un al doilea produs cu acţiune antifungică, sub forma unei soluţii la nivelul scalpului şi a unei creme pentru pielea neacoperită de păr. Cazurile mai severe vor necesita tratament antiinflamator (steroizi locali) pentru ameliorarea eritemului şi pruritului.

Autor: Dr. Andra Cristea, Medic primar dermatovenerologie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner