spot_img

Revista 2024

Diabetul si inovatiile din ultimul secol

Diabetul zaharat , o boala de care sufera 1 din 10 persoane in Romania, a fost principala preocupare a companiei Novo Nordisk Romania.

Bucuresti, 10 martie 2020 – In 2021 se implinesc 100 de ani de la descoperirea insulinei, o descoperire care a dat startul unui secol de inovatii in ingrijirea diabetului. In ianuarie 1922 prima persoana – un tanar de 14 ani cu diabet de tip 1- primea prima injectie de insulina.

Cu aceasta ocazie, comunitatea RoDiabet si Novo Nordisk Romania au organizat un eveniment pentru presa la care au participat  Prof. Univ. Dr. Doina Catrinoiu, medic primar specializarea Diabet, Nutritie, boli metabolice, Sef Sectie Clinica Medicala Spitalul de Urgenta Constanta, reprezentanti ai pacientilor, dar si reprezentanti ai companiilor farmaceutice care cerceteaza continuu in acest domeniu- diabetul zaharat.

„Din 1921, de cand a fost descoperita insulina, lucrurile au evoluat rapid in terapia insulinei, astfel ca in 1946 apare prima insulina cu actiune prelungita, in 1955 apare insulina lente, iar un moment extrem de important este 1982 cand apare prima insulina monocomponent, adica o insulina inalt purificata, astfel incat reactiile adverse legate de utilizare insulinei au fost mult reduse. Poate ca insulina nu ar fi fost atat de usor acceptata de medici si pacienti daca in timp nu ar fi aparut si niste dispozitive de administrare – in 1985 a aparut primul pen de insulina”, a explicat Prof. Dr. Doina Catrinoiu. Aceasta a vorbit si despre descoperirile ulterioare printre care clasa terapeutica GLP-1 si terapia orala GLP-1, destinate in principal diabetului de tip 2 si care permit un control mai bun al bolii  si un control al afectarilor cardiovasculare.

Datele oficiale arata ca in lume sunt peste 371 de milioane de pacienti cu diabet. In Romania 1 din 10 persoane sufera de diabet. 2 din 10 pacienti nu au mai fost la diabetolog in ultimul an, 4 din 10 pacienti nu se trateaza, iar numai costul complicatiilor diabetului se ridica anual la 581 milioane de euro in Romania.

“Din pacate aceste lucruri ne fac sa ne gandim ca este important sa ne unim eforturile pentru controlul bolii si pentru cercetarea de noi terapii. Pandemia a evidentiat amploarea bolilor cornice, de aceea este necesar sa ne implicam cu totii pentru o coordonare cat mai corecta. Pacientul cu diabet are riscul cel mai mare de a se infecta cu SARS-CoV-2. La pacientii cu echilibru metabolic slab, rata de deces este foarte mare”, a mai spus Prof. Dr. Doina Catrinoiu.

Aceasta a precizat ca eforturile trebuie sa fie indreptate in doua directii: preventia – prin stabilirea modului de implementare a Legii Prevetiei in Diabet, aprobata de Parlament in noiembrie 2020, si managementul diabetului prin accesul la timp la terapii noi in diabetul de tip 1 si in diabetul de tip 2.

Cu privire la preventie, o masura foarte importanta este implementarea Registrului pacientilor, pentru ca va ajuta sa intelegem mai bine datele din diabet, precum numarul de pacienti, ce nevoi au, care sunt complicatiile asociate.

La eveniment a participat si Ionut Dragan, pacient cu diabet de 25 de ani si fondatorul asociatiei Sport & Diabetes,  care a povestit experienta sa din aceasta perioada si cum a reusit sa-si tina boala sub control dar si sa-si continue antrenamentele. Ionut este unul dintre cicilstii care concureaza sub motto-ul Changing Diabetes, un exemplu ca pacientii cu diabet pot face performate extraordinare.

Pe langa eforturile extraordinare de cercetare  ale companiilor farmaceutice in domeniul COVID-19, a fost important ca industria sa continue sa furnizeze si solutii pentru celelalte boli cronice, a afirmat Cecilia Radu, Director General Novo Nordisk Romania.

“In perioada aceasta am fost extrem de determinati sa facem o schimbare. Acum un an principala preocupare a fost sa ne asiguram ca medicatia pentru diabet este disponibila. Din fericire Novo Nordisk are un sistem logistic bine pus la punct si a reusit sa asigure necesarul de terapii. Novo Nordisk este lider mondial in insuline, de aceea misiunea a fost foarte importanta.  Al doilea lucru a fost sa sprijinim medicii diabetologi din intreaga tara cu echipamente de protectie, astfel incat sa poata continua activitatea si mai ales consultatiile cu pacientii”, a declarat Cecilia Radu.

“De asemenea, am fost bucurosi sa oferim pacientilor romani cu diabet aceste medicamente noi, despre care vorbea doamna profesor Catrinoiu, intr-un an foarte dificil cum a fost 2020”, a mai spus Cecilia Radu.

Aceasta a vorbit si despre importanta educatiei si a proiectelor de informare dedicate pacientilor dezvoltate in parteneriat cu asociatiile de pacienti, prin Formul Roman de Diabet.

Despre RoDiabet

RoDiabet.ro este platforma digitala dedicata comunitatii de diabet, dezvoltata de Oameni si Companii din noiembrie 2018 ca o sursa de informare si educatie in domeniul diabetului, a impactului diabetului in societate. Avizata de specialisti, platforma trimite saptamanal un rezumat al celor mai importante informatii postate catre cei peste 800 abonati.  

Despre Novo Nordisk

Novo Nordisk este o companie farmaceutica globala, fondata in 1923, cu sediul central in Danemarca. Scopul nostru este de a determina schimbari pentru a invinge diabetul si alte boli cronice grave, cum ar fi obezitatea, boli rare de sange si tulburari endocrine. Facem acest lucru prin descoperiri stiintifice de pionierat, prin extinderea accesului la medicamentele noastre si cautand solutii pentru prevenirea si, in cele din urma, vindecarea bolilor. Novo Nordisk are aproximativ 44.000 de angajati in 80 de tari, produsele companiei fiind prezente in aproximativ 170 de tari. Pentru mai multe informatii, vizitati novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner