Dismenoreea reprezintă termenul pentru durerile apărute o dată cu menstruația. Frecvent aceste dureri se asociază și cu simptome de ordin general cum ar fi migrenele. Mai mult de jumătate dintre femei acuză dureri în timpul menstruației sau perimenstrual, însă un procent mult mai mic (în jur de 10%) prezintă forme severe care să le excludă o perioadă de câteva zile din viața socială. Dismenoreea este considerată apanajul ciclurilor dureroase, motiv pentru care ea apare cu o frecvență mai mică la fetițe (care au primele cicluri menstruale), frecvența crescând o dată cu vârsta, maximul fiind atins la femeile cu vârsta de peste 20 de ani. În unele cazuri dismenoreea poate diminua sau dispărea după ce femeia a avut o sarcină.
Semne și simptome: – exceptând durerea sem-ne-le și simptomele generale apar inconstant: l durere colicativă în dismenoreea primară; l durere constantă în pelvis sub formă de tensiune sau crampă în dismenoree secundară; l migrene asociate sau nu cu fotofobia; l grețuri și vărsături; l diaree sau constipație; l transpirații reci, valuri de căldură, hipotensiune arterială cu sau fără amețeli; l tulburări psihice (anxietate, iritabilitate sau depresie); l tendințe de autoizolare sau agresivitate
Clasificarea dismenoreei:
- primară (idiopatică);
- secundară;
- precoce;
- tardivă.
Dismenoreea primară: Nu are o cauză organică detectabilă (malformații sau patologie ginecologică), fiind mai frecventă la pacientele cu labilitate psihică sau la pacientele care au în familie rude cu dismenoree (factorul genetic). Durerea apare în etajul abdominal inferior și are caracter colicativ, precede cu câteva ore apariția ciclului menstrual și are o durată de 1-2zile. Apare la scurt timp după menarhă (primul ciclu menstrual) și se asociază cu ciclurile ovulatorii. În apariția dismenoreei primare este incriminat factorul hormonal (un dezechilibru între estrogeni și progesteron) și producerea în exces a prostaglandinelor (intervin în contractilitatea uterină – producând contacții uterine spasmodice , de asemenea explicând și simptomele generale cum ar fi greața sau vărsăturile).
Dismenoreea secundară: Au ca și cauză o patologie în sfera ginecologică și apar după un interval liber de câțiva ani de la apariția primei menstruații – menarha. Durerile sunt sub formă de tensiune sau crampe în etajul abdominal inferior, rareori având caracter colicativ ca și în cazul dismenoreei primare. Mai jos redau câteva posibile cauze ale dismenoreei secundare.
Cauze ale dismenoreei secundare:
- endometrioza;
- malformații genitale;
- BIP (boala inflamatorie pelvină);
- fibromul uterin;
- uter retrovers;
- purtătore de sterilet;
- polipi endometriali sau cervicali;
- adenomioză;
- obstrucție tubară;
- sinechie uterină;
- stenoza cervicală
Dismenoreea precoce: Se declanșează cu puțin timp înainte, în timpul sau imediat după apariția menstruației. Apare mai frecvent în cazul dismenoreei secundare.
Dismenoreea tardivă: Apare la distanță de apariția fluxului menstrual, uneori după terminarea acestuia. Nu este caracteristică pentru disemenoreea primară sau secundară și apare mult mai rar decât dismenoreea precoce.
Tratamenutul dismenoreei: În cazul dismenoreei secundare concomitent cu tratarea dismenoreei se va trata și cauza care a dus la apariția dismenoreei.
l COC (contraceptivele orale combinate). Având în vedere că o dată cu utilizarea lor apare un endometru relativ atrofic care nu mai secretă cantități mari de prostaglandine reduc durerea apărută la menstruație. Pot accentua migrenele, contraindicațiile și efectele adverse limitează utilizarea lor la anumite categorii de paciente. l Progestativele de sinteză – prin inducerea amenorrei (lipsa menstruației) suprimă durerea ce ar apare la menstruație. l Antiprostglandinele sunt antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și intervin în blocarea producerii de prostaglandine. Utilizarea lor este limitată de patologia digestivă concomitentă (dacă ea există) și de efectele secundare ale acestora. 1. Aspirina și Paracetamolul (eficiență redusă). 2. Indometacin și Fenibutazonă (eficiență medie). 3. Ibuprofen, Naproxen și Piroxicam (eficiență superioară). l Inhibitorii de calciu – Nifedipin. l Beta mimetice – Gynipral. l Rezecția nervului presacrat. l Histerectomia.
Autor:
Dr. Paul-Doru Cotuţiu
- medic specialist obstetrică-ginecologie
la Clinica ’’Ginecologie 1’’ în Cluj-Napoca
• www.ginecologultau.ro