Cea mai eficientă metodă în lupta cu SARS-CoV-2 are un nume: distanțare fizică. Experții în sănătate publică au ajuns la concluzia că este un concept mult mai adecvat prevenției decât “distanțarea socială”.
Putem practica distanțarea dacă:
- suntem prezenți și atenți la tot ce se întâmplă în jurul nostru, de la mesajele autorităților până la știrile pe subiectul corona
- stăm acasă cât de mult posibil
- organizăm întâlniri vir-tuale
- nu atingem su-prafețele frecvent atinse de alte persoane
- ne spălăm pe mâini când ajungem acasă și de câte ori putem să o facem
- evităm pe cât posibil transportul public
- păstrăm limitele de distanță la sala de sport, la cumpărături și apelăm la magazinele online
- evităm să vizităm persoane vârstnice sau cu afec-țiuni cronice
- nu dăm mâna
Putem fi echilibrați și pozitivi dacă:
- Încercăm să nu adăugăm stres suplimentar prin expunerea îndelungată la știri negative.
- Ne permitem să fim îngrijorați dar nu lăsăm emoțiile negative să ne domine.
- Stăm conectați. Distanțarea nu înseamnă izolare.
- Explicăm copiilor ce se întâmplă și încercăm să le menținem o rutină anume, mai ales celor școlari.
- Folosim timpul ca să facem lucruri pe care le‑am amânat: petrecem mai mult timp în familie, cu partenerul, ne îmbogățim cunoștintele, prin traininguri online și tutoriale, citim, facem albume foto, îngrijim plante, redecorăm.
Virusul se răspândește prin picăturile de salivă/ strănut pe care le răspândește o persoană pozitivă COVID-19. O altă persoană poate lua virusul dacă inspiră picăturile sau dacă ia contact cu obiecte contaminate după care își atinge ochii, nasul sau gura. Perioada de incubație a virusului este de maxim 14 zile.
Este foarte important să ne dezinfectăm mâinile cu soluții alcoolice cu concentrație de minim 70% și suprafețele tot cu soluții alcoolice sau pe baza de clor.
Alte măsuri de prevenție:
- Tușitul și strănutul igienic:
- Când punem mâna la gură, cu toată buna intenție catapultăm un număr mare de virusuri în corpul nostru, mai ales prin aderarea la suprafața mâinii. Indicat este să tușim în zona cotului sau într-un servețel pe care să îl aruncăm imediat.Aerisirea regulată
- În încăperi închise, virusurile proliferează dramatic. Trebuie să aerisim regulat (de trei patru ori pe zi câteva minute) pentru a reduce riscurile infectării cât și a uscării mucoaselor gurii și nasului.Trebuie să evităm utilizarea anumitor obiecte în comun, telefoanele mobile trebuie și ele dezinfectate.
- Tastele lifturilor, clanțele prezintă risc ridicat de contaminare. De câte ori este posibil este indicat să utilizăm scările. După utilizarea toaletelor publice, trebuie să ne spălăm mâinile cu apă și săpun între 40 și 60 secunde.
Cu răbdare și bunavoință, putem rămâne împreună, în lupta contra virusului.