Ecografia de sold este indicata tuturor bebelusilor, indiferent de sex, in prima luna de la nastere, fiindca oasele copilului sunt in crestere rapida. Scopul screening-ului la nou nascuti este de a identifica posibilele predispozitii ale acestora la anumite tulburari in faza presimptomatica, si mai ales de a putea interveni la timp pentru a preveni sau incetini progresia afectiunii respective..
Dr. Valentina Contanu – ortoped pediatru si promotoarea ecografiei de sold la bebelusi in Romania (din 2004) recomanda ca ecografia de sold sa fie facuta pana la varsta de 6 saptamani a bebelusului. Fiindca, pe plan national, malformatiile la nivelul articulatiei soldului sunt prezente la aprox. 5% dintre nou-nascuti, iar depistarea precoce inseamna rezultate spectaculoase pentru micutul pacient.
Ce este ecografia de sold la nou-nascuti?
Ecografia de sold este un examen cu ultrasunete. Este o investigatie nedureroasa, nu iradiaza si nu este invaziva, tocmai de aceea se poate repeta ori de cate ori este necesar, fara a afecta sanatatea bebelusului. Ecografia de sold este ideal a fi facuta tuturor nou-nascutilor, chiar din primele zile de la nastere.
De ce este importanta ecografia de sold la nou-nascuti?
Displazia de sold apare in perioada intrauterina. O serie de diversi factori care actioneaza asupra articulatiei soldului pot conduce la aparitia displaziei soldului. Afectiunea se dezvolta inca din momentul in care bebelusul se formeaza si se aseaza in uterul mamei. Aceasta slaba dezvoltare se manifesta dupa nastere, in perioada de nou-nascut, sugar si poate fi depistata exclusiv cu ajutorul ecografiei de sold in primele saptamani. Nedepistata in timp util, aceasta poate duce la aparitia luxatiei congenitale de sold ce se poate transforma, pe termen lung, intr-un handicap pe viata.
Displazia de dezvoltare a soldului sugarului cuprinde toate variantele de dezvoltare insuficienta a soldului la sugari, inclusiv luxatia, subluxatia si displazia, indiferent daca apar prenatal (congenital) sau postnatal. Acest termen descrie patogeneza displaziei de sold la sugar, subliniaza interactiunea dinamica a caracteristicilor patologice care stau la baza anomaliei clinice si cuprinde spectrul instabilitatii articulare si al modificarii morfologiei. In 98% din cazuri, alterarea morfologiei incepe in ultimele 4 saptamani de sarcina sau in perioada imediat postnatala la un sold anterior normal. Ceilalti 2% dezvolta displazie de dezvoltare a soldului in primele luni de viata dupa nastere.
Valoarea ecografiei in depistarea precoce si in tratamentul displaziei de dezvoltare a soldului este extrem de importanta pentru prevenirea complicatiilor ulterioare.
Ecografia de sold este indicata si bebelusilor nascuti prematur
In iunie 2014, a fost implementat un protocol de testare de screening pentru nou-nascuti ce recomanda efectuarea ecografiei de sold pentru cei cu varsta sub 37 de saptamani de gestatie, imediat dupa 24 de ore de la nastere si efectuarea unei a doua ecografii la varsta de 28 de zile.
In cazul bebelusilor nascuti prematur, sugeram examinarea cu ultrasunete a soldurilor si la varsta de 6 saptamani dupa nastere, tinand cont de varsta corectata la copiii nascuti prematur.
Consecintele netratarii displaziei de sold
Netratata, displazia de sold poate deteriora cartilajul moale (labrum), marginea portiunii articulatiei soldului. Aceasta se numeste ruptura labrala a soldului. Astfel se poate transforma intr-un handicap pentru copil sau viitorul adult. Printre consecintele netratarii enumeram mersul schiopatat sau leganat, ori pe varfuri, membrele inegale (piciorul afectat este mai scurt), deformarea coloanei vertebrale.
Displazia de sold poate determina, de asemenea, aparitia osteoratritei, cauzata de presiunile de contact mai mari pe o suprafata mai mica a prizei. In timp, cartilajul neted de pe oase (esential in a avea o articulatie sanatoasa) se uzeaza.
Pachet Ecografie de sold in Clinica CRON-Phoenix:
Consultatie ortopedie si ecografie de sold 300 de lei
Pentru mai multe informatii consultati : www.cron-phoenix.ro
Contact: 0721 567 186
contact@cron-phoenix.ro
Adresa: CRON Phoenix – Piata Pache Protopopescu, nr.9, Bucuresti, 030167