Asociatia OncoPacientilor PHOENIX organizeaza campania de prevenire a cancerului de piele „Soare fara Pete”, ajunsa la cea de-a VI-a editie. Campania are caracter permanent, insa a avut un accent mai mare in lunile de vara, in perioada mai – septembrie. Proiectul a inregistrat, anul acesta, un ecou rasunator, cu cele cinci componente, zeci de actiuni de informare si constientizare in Bucuresti si Constanta si zeci de mii de materiale impartite publicului, sute de controale dermstoscopice si produse de ingrijire a pielii oferite in spitale oncologice.
Actiunile campaniei pe litoral, in Capitala si in zonele limitrofe: campania „Soare Fara Pete” a inclus, pe langa un eveniment online, si o serie de alte patru actiuni offline, respectiv: de educare a publicului prin distribuirea de materiale informative (un total de 20.000 de materiale); de constientizare si informare printr-un alt eveniment cu multe obiective, inclusiv consultatii dermatologice, prin prezentarea unor material privind preventia, screening-ul si controlul; de sprijin material prin oferirea de pachete cu creme de piele, dar si de screening – prin controale dermatoscopice gratuite (aproximativ 400 de dermatoscopii).
- screening
Doua sesiuni din aceste controale de screening au avut loc in zilele de 4 si 25 mai 2022, in Bucuresti, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara.
„Din cei aproape 200 de beneficiari (studenti si cadre didactice) pe care i-am investigat, aproximativ 2% au avut suspiciune de cancer de piele si au fost sprijiniti cu recomandari catre medicul specialist”, a prezentat statistica Ioana Cristea, presedintele fondator al Asociatiei OncoPacientilor PHOENIX.
Alte sase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite au urmat la Mamaia, in perioada 8-15 iunie 2022.
„Aici, din cei peste 100 de beneficiari pe care i-am investigat, aproximativ 7% au avut suspiciune de cancer de piele, chiar de melanom la un caz. Si acestia au fost sprijiniti cu recomandari catre medic”, a mai prezentat presedintele fondator Ioana Cristea.
- constientizare, informare, educare
O sesiune care a depasit asteptarile a fost cea organizata la Palatul National al Copiilor Bucuresti, in data de 30 iulie. Aici, actiunea a avut un triplu scop: a fost si o sesiune de informare, distribuire de materiale cu autoexaminarea prin regula ABCDE, dar si una de consultatii si dermatoscopii.
„Din cei aproximativ 50 de beneficiari, doar 0,05% dintre participanti au prezentat suspiciuni” a adaugat Ioana Cristea, presedintele Fondator al Asociatiei OncoPacientilor PHOENIX”
Pe langa controalele dermatoscopice oferite, cei 50 de beneficiari de la Palatul National al Copiilor Bucuresti au primit si consultatii care s-au intins pe parcursul mai multor ore, dupa evenimentul preconizat.
De asemenea, aici a fost organizata si o actiune de educare, prin distribuire de materiale informative cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE.
Suplimentar, foarte important de mentionat este prezentarea ampla despre importanta protectiei solare, preventie si recomandari medicale, sustinuta de dr. in stiinte medicale Alice Brinzea, medic specialist Dermatovenerologie, sef de lucrari la UMF „Carol Davila” din Bucuresti. Medicul isi desfasoara activitatea si la Clinica Derma360. Potrivit dermatologului, preventia incepe cu protectia solara. Dr. Alice Brinzea a mentionat ca putini oameni constientizeaza importanta protectiei solare, de aceea multi trateaza cu superficialitate acest aspect, chiar si cei care sunt informati. Multi fie folosesc protectie solara doar la plaja, fie aplica o crema in cantitati reduse.
Totodata, Ioana Cristea, presedintele fondator al Asociatiei OncoPacientilor PHOENIX a explicat importanta continutului materialului informativ distribuit, ca fiind „salvatoare de vieti prin autoexaminarea pielii prin regula ABCDE!”
- educare
Pe toata durata desfasurarii campaniei, din luna mai pana in luna septembrie, pe litoral au fost distribuite aproximativ 10.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE. Important de mentionat este ca la Bucuresti, la Institutul Oncologic, aceasta actiune are caracter permanent, unde se vor distribui alte aproximativ 5.000.
Mai mult, actiunea s-a dezvoltat intr-un mod neprevazut, dar imbucurator pentru organizatori, in sensul ca aproximativ 4.000 de materiale au ajuns si la Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti, la cabinet MF Bragadiru, dar si in alte mici locatii medicale in Bucuresti si zonele limitrofe.
- sprijin material
Tot la Institutul Oncologic Bucuresti a fost desfasurata o alta componenta a campaniei: actiunea „OncoPachetul SFP 2022”. Prin aceasta actiune, pacientii cu cancer de piele internati in aceasta unitate sanitara au primit peste 150 de pachete cu creme de piele.
- Alte actiuni organizate in online
Campania „Soare fara Pete” 2022 a mai organizat in mediul online si evenimentul „Cancerele de piele in sezon estival – de la protectie, preventie si screening, pana la diagnostic timpuriu si tratament”. La actiunea gazduita de platforma de sanatate Pacientul 2.0 in luna mai (luna cancerelor de piele), au fost invitati mai multi medici, care au tras un semnal de alarma cu privire la expunerea necontrolata la soare. Specialistii au mentionat, de asemenea, importanta controalelor pentru stabilirea unui diagnostic in faza incipienta si pentru initierea tratamentului.
Incidenta cancerelor de piele, crestere alarmanta
In ultimii ani, numarul pacientilor diagnosticati cu cancer de piele a crescut ingrijorator. Insa specialistii internationali estimeaza ca cifra acestora va creste cu pana la 50% pana in anul 2040. De aceea, educatia si controlul periodic la medicul dermatolog sunt principalele arme in fata acestui tip de cancer.
Tratamentul este in stransa legatura cu stadiul bolii
Depistarea precoce este importanta in cazul unei leziuni cu potential de evolutie spre cancer, deoarece doar asa are sanse mari de vindecare si supravietuire. De aceea, medicii, activistii, dar si pacientii care au trecut prin aceasta boala subliniaza ca este important controlul screening, mai ales pentru ca in domeniul oncologiei exista, in prezent, optiuni de terapie. Mai mult, cercetarile de profil arata rezultate incurajatoare.
Despre Asociatia OncoPacientilor „PHOENIX”
Asociatia a fost infiintata la initiativa Ioanei Cristea, o pacienta care a trecut prin experienta unui cancer.
„Boala mea a pornit de la un cancer cutanat. Provin dintr-o familie cu multi pacienti cu cancer, iar la momentul diagnosticarii mele, rudele de gradul I erau deja pierdute. Atunci, cu 30 de ani in urma, nu existau analizele si investigatiile care exista acum. M-am luptat zece ani cu metastazele si am invins. Tocmai pentru ca eu constientizez altfel, am infiintat aceasta asociatie. Doresc sa ajut si as vrea ca oamenii sa inteleaga cat de importanta este autoexaminarea, cat de mult conteaza screeningul”, a explicat presedintele fondator Ioana Cristea.
ASOCIATIA OncoPacientilor “PHOENIX” Bucuresti a fost infiintata in anul 2013 conform legii 26/2000 si este o organizatie nonguvernamentala, apolitica, reprezentand pacienti cu toate tipurile de cancer din toata tara, oferind sprijin informational, juridic, emotional, financiar si medical. Peste 10.000 de pacienti au fost direct sprijiniti de la infiintare si pana in prezent.
Campania „Soare Fara Pete” este realizata cu sprijinul urmatorilor parteneri: Primaria Constanta, Primaria Bucuresti, USAMV, IOB, PNC, BMS Norvartis, ISP Grup Focsani si Fares.
Persoana de contact: Ioana CRISTEA
Telefon: 0724.262882
Email: ioanacrst@yahoo.com, ioana.cristea@aminvinscancerul.ro