spot_img

Revista 2024

Efectele secundare în tratamentul de Radioterapie

Autor: Dr. Georgel Godja, medic specialist Radioterapie Neolife Băneasa
Radioterapia este folosită în cazul a  peste 60% dintre pacienții diagnosticați cu cancer. Înainte de începerea tratamentului, una dintre întrebările puse de cei mai mulți este legată de efectele secundare ale Radioterapiei.

Avantajul aparatelor de iradiere noi cu tehnici moderne care reduc timpul de expunere la tratament și implicit țintesc formațiunea tumorală, cu protecția maximă a organelor la risc și învecinate, este reducerea apariției efectelor adverse. Complianța pacientului la tratament precum și o instruire corespunzătoare din partea medicului alături de o tehnică modernă de iradiere, nu afectează viața pacientului de zi cu zi în măsură extrem de mare, dimpotrivă crează un climat fizic și psihic cât mai adecvat.

Radioterapia de azi, ca și în cazul oricărui tratament, are și efecte adverse. Oboseala reprezintă efectul comun al tuturor tratamentelor cu iradiere. Alte reacții sunt diferite în funcție de localizarea anatomică și zona de tratament. În cazul iradierii tumorilor cutiei craniene, simptomatologia adversă este reprezentată de zona neurologică (dureri de cap, grețuri, vărsături, amețeli). Cu monitorizare atentă, acestea, însă, pot fi remediate și scăzute în intensitate. La nivelul gâtului, de asemenea, aceste efecte adverse se fac mai mult resimțite și sunt reprezentate de radioepitelita, radiodermita, pierderea gustului, dureri si uneori imposibilitatea de a se alimenta. La fel, și în cazul acestor efecte adeverse, există tratamente care se administrează pentru a le combate: tratament antialgic, gargară, badijonări locale și bucale, creme și tratament de rehidratare și reechilibrare cu vitamine și anumite soluții de alimentare pe bază de lichide proteice.

La nivelul toracelui și, în special la iradierea sânului, aceste efecte adverse sunt mai puțin pronunțate și se rezumă la o radiodermită, eritem al pielii local, fără a se ajunge în situația de arsură. Aceste efecte adverse pot fi prevenite din timp cu un tratament local cu creme protectoare și o igienă adecvată.

În cazul tumorilor abdomino-pelvine, reacțiile sunt reprezentate de diaree, constipație, senzația de balonare, crampe, însă cu un regim alimentar și un tratament antispastic potrivite și o igienă locală corespunzătoare sunt prevenite și reduse în intensitate.

În perioada tratamentului există, însă, o contraindicație majoră, universal valabilă: pacientul trebuie să evite expunerea la soare.

Însă, în funcție de fiecare localizare în parte, medicul insistă pe respectarea unor reguli. În cancerele ORL, de exemplu, pacientul trebuie să urmeze o serie de indicații legate de alimentație și să urmeze cu strictețe tratamentele de susținere. Se va evita consumul de preparate dure sau extrem de solide. La fel și în cazul cancerelor din sfera digestivă, unde pacienții trebuie să urmeze un regim alimentar mai strict care să nu conțină fructe și legume crude, salate, lactate, care ar contribui la potențarea efectelor adverse date de radioterapie.

Toate aceste indicații sunt explicate de către medicul curant la începutul tratamentului și supravegheate constant prin consultații intraterapeutice săptămânale sau ori de câte ori este nevoie.

Fie că vorbim de Radioterapia cu scop curativ sau de cea cu intenție paliativă, acest tratament reprezintă o speranță uriașă pentru bolnavii de cancer. În foarte multe situații Radioterapia reprezintă cea mai importantă armă de luptă împotriva cancerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner