spot_img

Revista 2024

Electroencefalogramă – ce este și când trebuie făcută?

Analiza EEG sau electroencefalograma are ca indicație predilectă epilepsia, dar este o metodă sigură de diagnostic și pentru alte afecțiuni neurologice. Este o investigație non-invazivă, pentru care nu există contraindicații.

Cu epilepsie sunt diagnosticați în jur de 50 de milioane de oameni la nivel mondial, în timp ce în România se estimează că sunt 500.000 de pacienți.

Ce este o electroencefalogramă?

Electroencefalograma sau EEG este o investigație medicală care arată activitatea electrică a creierului. Pe lângă aceasta, monitorizează ritmul cardiac, pulsul, saturația de oxigen și mișcările corpului. Monitorizarea se realizează cu ajutorul unor electrozi montați pe suprafața capului, care înregistrează activitatea electrică a neuronilor.

Simultan cu electroencefalograma, se face și înregistrarea video (video EEG), care oferă informații suplimentare și astfel se poate face corelația între activitatea electrică cerebrală și manifestările clinice ale pacientului. Cu ajutorul video EEG, medicul observă modificările electro-fiziologice ale cortexului cerebral, care la rândul lor pot indica malformații ale substanței cenușii, epilepsie, boli genetice sau tumori.

Cum decurge o investigație EEG?

Pacientul trebuie să se pregătească minimal pentru acest tip de investigație. Trebuie să se spele pe cap în ziua în care face investigația și să-și ia la el obiecte de îngrijire personală și pijamale, dacă optează pentru o electroencefalogramă mai lungă de 6 ore.

Investigația se desfășoară în 3 etape:

  1. Montarea echipamentului de către un tehnician specializat. Acesta alege casca potrivită fiecărui pacient, pregătirea pacientului, montarea electrozilor și a senzorilor.
  2. Traseu de bază. Constă în efectuarea unor teste care ajută la stabilirea unor repere pentru medicul neurolog, care va realiza interpretarea investigației. Testele recreează, de fapt, câteva situații specifice pentru creier, de relaxare și de stres.
  3. Investigația poate să dureze de la cateva ore la cateva zile. În acest timp, pacientul este supravegheat de personalul specializat, și este înregistrat video și audio.

Situații în care medicul neurolog recomandă o investigație EEG

EEG-ul este cea mai bună metodă de diagnosticare sau de monitorizare pentru epilepsie. De asemenea, este recomandată în evaluarea sindromului confuzional (delir), al stărilor de leșin, traumatismelor cranio-cerebrale, tumorilor sau a infecțiilor cerebrale. De asemenea, este investigația care confirmă moartea cerebrală.

EEG se realizează doar la recomandarea medicului neurolog și poate să dureze de la cateva ore la cateva zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner