Atunci când există probleme locomotorii sau suspiciuni pentru o afecțiune neurologică, medicul neurolog poate să ceară o analiză de certitudine, mai exact electromiografia. Acesta poate face diferența între confirmarea sau infirmarea unor afecțiuni precum sindromul de tunel carpian, distrofia musculară sau scleroza laterală amiotrofică.
Ce este electromiografia?
Electromiografia (EMG) este o procedură prin care sunt evaluate funcțiile nervilor periferici și a mușchilor. În timpul testului, nervii sau mușchii sunt stimulați, iar neuronul motor transmite impulsuri electrice care sunt înregistrate și transpunse în grafice, sunete și valori numerice.
Pentru nervi, analiza în sine presupune stimularea acestora la nivelul pielii, în diferite puncte, printr-o descărcare electrică la o intensitate scăzută. Modul în care nervii răspund la acest stimul este înregistrat cu ajutorul unor electrozi, aplicați la nivelul mâinii și piciorului. Șocul electric va fi indus într-o zonă a membrului diferită față de zona unde sunt atașați electrozii. Procedura se va repeata de câteva ori, dat fiind faptul că fiecare membru are mai mulți nervi care vor fi evaluați.
Dacă analiza se face pentru a testa răspunsul muscular, va fi necesară folosirea unui ac special, de unică folosință, care se va introduce superficial în mușchi.
Acul este echipat cu un electrod microscopic care înregistrează activitatea musculară.
Acesta va testa și va înregistra activitatea mușchiului atât în stare de repaos, cât și în activitate (medicul va cere pacientului să-și încordeze mușchiul).
Când trebuie să facem o investigație EMG?
Examenul neurologic EMG este efectuat la recomandarea unui medic specialist. Este solicitat pentru a ajuta la formularea unui diagnostic corect fie în patologia sistemului nervos periferic, fie în determinarea unor afecțiuni ale mușchilor. Efectuarea unei investigații EMG durează între 20 și 30 de minute.
Principalele simptome care trimit către efectuarea unei electromiografii sunt:
- Furnicături;
- Senzația de amorțeală;
- Senzația de arsură/răceală;
- Slăbiciune musculară;
- Durere musculară/crampe și cârcei;
- Durere la nivelul unui membru;
Cele mai întâlnite afecțiuni care necesită o elecromiografie pentru a fi diagnosticate, sunt:
- Atrofie musculară spinală
- Miastenia gravis
- Paraliziile periodice familiale
- Scleroza laterală amiotrofică
- Sindromul crampei
- Sindromul de canal carpian
- Sindromul picioarelor neliniștite