spot_img

De ce să nu sară bebelușul peste etapele de dezvoltare motorie?

Se discută din ce în ce mai mult despre dezvoltarea motorie a bebelușului în primul an de viață. Părinții află care sunt etapele pe care le parcurge bebelușul în timpul perioadei de sarcină sau în primele luni de la naștere. Dacă se cunosc acestea înainte de a veni bebelușul pe lume, atunci poți ști la ce specialist să mergi să afli cum să îl stimulezi și despre importanța fiecărei etape în parte.

La ce îl ajută parcurgerea etapelor de dezvoltare motorie?

Cărămidă peste cărămidă se clădește casa, așa se întâmplă și cu ceea ce suntem noi de la nou-născut la copil, preadolescent, adult. Astăzi stăm în brațe la mama și tata, peste 3 luni stăm singuri pe burtică, la 8 luni putem mânca singuri, la 1 an ne deplasăm independent. Tot ceea ce acumulăm din primele zile de viață ne ajută să pășim mai departe psihomotric.

Fiecare etapă neuromotorie necesită atenție, concentrare și scop din partea fiecărui copil, oare să le cultivăm din start nu aduce doar beneficii?

Ne dorim copii independenți, iar această calitate se câștigă prin eforturi proprii, reușind să se rostogolească, să își mențină capul pentru a privi unde are nevoie, să meargă de-a bușilea pentru a-și lua o jucărie.

Fiecare etapa de dezvoltare are propriile beneficii și sunt legate una de cealaltă pentru a câștiga în echilibru, coordonare, mișcare, deplasare, stabilitate, dorință, voință, reușită.

Dacă ne gândim la un joc de puzzle, fiecare piesă din acesta este ceea ce îl reîntregește: bebelușul poate întoarce capul stânga-dreapta, apoi vrea mai mult și așezat pe burtică își va menține capul sus, apoi se va rostogoli să ajungă unde își dorește, se va ridica în patrupedie să fie mai înalt și să vadă mai departe, se va deplasa de-a bușilea pentru că are mai multă viteză, sa va așeza în funduleț pentru a se concentra să se joace cu ceva, se va ridica în picioare și apoi va merge pentru a alerga prin parc și a fi la fel ca mama și tata.

Etapele de dezvoltare sunt dinamice, nu statice, de aceea vorbim despre cum se deplasează copilul sau când s-a așezat în funduleț, nu când l-am pus în șezut.

Atunci când părintele grăbește copilul, din intenția de a-l ajuta, îl pune în funduleț, în picioare, îl ține de mâini la mers, este ca atunci când trișăm la un joc. Noi știm cum se va termina, dar copilul are nevoie să învețe singur care sunt etapele pe care să le parcurgă, iar noi să îl ghidăm din imediata apropiere, nu să facem în locul lui.

Cine ne ghidează în acest sens?

Kinetoterapeutul pediatru este specialistul care ne însoțește în această călătorie palpitantă cu sfaturi privind: evoluția motorie a copilului nostru, modul cum îl stimulăm în funcție de etapa la care se află, unde să mergem pentru investigații dacă sunt necesare.

Asociatia Kinetobebe

Recuperare pediatrica

www.kinetobebe.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Parteneri

banner
Doppel Herz
Karl Storz
banner

banner