A venit toamna, iar creşterea numărului infecţiilor respiratorii face parte din peisaj. Ne reluăm activităţile în colectivitate, în spaţii închise, ceea ce creează mediul propice pentru dezvoltarea şi răspândirea germenilor patogeni.
Suntem în contact permanent cu virusuri şi bacterii, unele cu înalt grad de patogenitate, iar pentru a rămâne sănătoşi trebuie să ne îndreptăm atenţia asupra sistemului imunitar.
Termenul de imunitate derivă din „immunis”, care în limba latină înseamnă “liber”. Aşadar, a avea o bună imunitate echivalează cu a fi “liberi de boală”. Sistemul imunitar reprezintă sistemul de protecție al organismului față de agenții patogeni, substanțele străine și celulele cu structură modificată.
Apărarea imunitară este realizată, în primul rând, prin intermediul barierelor fizice şi chimice, precum pielea, mucoasele, saliva, sucul gastric, care împiedică pătrunderea germenilor în organism. Dacă, totuşi, agenţii patogeni reuşesc să treacă de aceste bariere, intră în acţiune globulele albe, numite şi leucocite, celule ale sistemului imunitar care, prin strategii diferite, atacă şi distrug patogenii. Un rol important în această bătălie îl au şi anticorpii, care sunt proteine sintetizate de unele leucocite (limfocitele B) în mod specific pentru fiecare patogen.
Dezechilibrul sistemului imunitar este întâlnit frecvent în ziua de azi sub influenţa stresului, poluării, lipsei activităţii fizice şi a expunerii la soare, alimentelor intens procesate şi sărăcite de nutrienţi esenţiali. Acest dezechilibru se reflectă în modul impropriu de a face faţă agresiunilor externe. Susceptibilitatea crescută la infecţii, dezvoltarea alergiilor sau a unui răspuns inflamator exagerat sunt manifestări ale alterării funcţionalităţii sistemului imunitar.
Pe parcursul evoluţiei unei infecţii respiratorii, inflamaţia este una dintre strategiile importante prin care sistemul imunitar intervine în izolarea şi neutralizarea patogenilor. În momentul în care răspunsul inflamator este prea intens, acesta poate induce daune organismului uman, devenind el însuşi cauză de boală. Iată de ce este important să avem un sistem imunitar echilibrat, capabil să intensifice apărarea imunitară atunci când avem de-a face cu un patogen, dar şi să adapteze corespunzător răspunsul inflamator. În acest sens putem interveni prin schimbarea stilului de viaţă, dar şi prin utilizarea unor alternative terapeutice naturale, sigure, cu eficacitate dovedită ștințiific.
Întrucât omenirea a căutat, din cele mai vechi timpuri, soluţii pentru combaterea bolilor, inclusiv a celor infecţioase, avem astăzi la dispoziţie o multitudine de plante medicinale cu eficacitate şi siguranţă validate prin studii, capabile sa ne ajute în fața infecțiilor respiratorii.
Răşina arborelui Balsamodendron mukul este cunoscută sub numele de Guggul, care în sanscrită înseamnă “protejează împotriva bolilor”, fiind utilizată de mii de ani în medicina ayurvedică pentru diferite afecţiuni. S-a demonstrat rolul său în stimularea sintezei leucocitelor şi în creşterea capacităţii acestora de a distruge germenii patogeni.
Tinospora cordifolia este o altă plantă utilizată frecvent în produsele fitoterapeutice destinate susţinerii imunităţii întrucât are capacitatea de a favoriza proliferarea limfocitelor B şi creşterea secreţiei de anticorpi.
Fructele de Emblica officinalis, denumite şi Agrişe indiene conţin vitamina C într-o proporţie de 30 de ori mai mare decât portocalele, precum şi alte substanţe de tip polifenoli, quercetina, acidul galic, acidul elagic, acidul tanic, exercitând un intens efect antioxidant, imunomodulator, antiiflamator, antibacterian şi antiviral.
Rădăcina de Glycyrrhiza glabra (Lemn dulce) este recunoscută pentru proprietăţile sale antiinflamatoare, antialergice, antitusive, dar şi pentru activitatea antivirală, datorate glicirizinei, acidului gliciretinic, flavonoidelor de tip glabridin.
Oricât am încerca, nu putem să ne izolăm complet de germenii patogeni. Aceştia şi-au câştigat dreptul de a trăi alături de noi. Ce putem face este să susţinem sistemul de apărare cu care suntem înzestraţi, astfel încât, în această interacţiune constantă cu agresorii microscopici, să putem ţine cât mai mult balanța înclinată în favoarea noastră.