Toate organele sunt importante pentru buna funcţionarea a organismului, dar unele dintre ele îndeplinesc roluri vitale, fiind astfel de neegalat.
Ficatul este un organ înzestrat cu o mare capacitate de regenerare şi de compensare, astfel că afecţiunile hepatice pot evolua mult timp asimptomatic sau cu semne nespecifice, precum lipsa de energie şi oboseala persistentă. Chiar dacă ficatul rabdă în tăcere, nu înseamnă că nu are nevoie de ajutor, mai ales că stilul de viaţă modern aduce constant o multitudine de pericole: alimente procesate, grăsimi şi zaharuri în exces, alcool, sedentarism, poluare, virsuri şi bacterii, abuz de medicamente.Ficatul, cel mai mare organ intern, este deosebit de valoros întrucât îndeplineşte nu mai puţin de 500 de funcţii. Ştim cu toţii că ficatul are rol în detoxifiere, neutralizând şi îndepărtând toxinele provenite din medicamente, alimente, alcool, poluare atmosferică sau că filtrează sângele şi îndepărtează potenţiali agresori preluaţi din tubul digestiv. Printre responsabilităţile ficatului se numără, însă, şi obţinerea de energie din alimente, transformarea nutrienţilor în diferite substanţe utile pentru organism, secreţia de bilă necesară pentru digestia grăsimilor, reglarea glicemiei şi a nivelului de colesterol, sinteza albuminei, a vitaminei D şi a majorităţii factorilor de coagulare. În ficat există veritabile stocuri de sânge, glucoză, vitamine şi minerale (vitamina A, vitamina B12, vitamina K, fier, cupru), pe care acesta le furnizează atunci când organismul are nevoie de ele. Nu în ultimul rând, ficatul are rol în sprijinirea imunității.
Cum putem sprijini acest organ de care depinde atât de mult starea noastră de sănătate? Putem începe cu mici schimbări în viaţa de zi de zi: mai multă mişcare, menţinerea greutăţii corporale normale, creşterea consumului de legume şi fructe proaspete, reducerea consumului de alcool. În acelaşi timp, putem apela la plantele medicinale utilizate de mii de ani pentru susținerea funcţiilor ficatului. Unele sunt foarte cunoscute precum armurariul, anghinarea sau rostopasca, dar există şi alte plante cu rol hepatoprotector dovedit.
Capparis spinosa este un arbust cunoscut mai mult pentru bobocii şi fructele sale, caperele, utilizate în alimentaţie. Extractul de Capparis spinosa exercită, însă, un important rol hepatoprotector prin conţinutul bogat de substanţe antiinflamatoare şi antioxidante de tipul polifenolilor, flavonoidelor, carotenoidelor, tocoferolului.
Denumită de marele medic al antichităţii, Galenus, drept „prieten al ficatului”, Cichorium intybus (Cicoarea) oferă protecţie ficatului în caz de toxicitate indusă de medicamente, alcool şi substanţe toxice, neutralizând radicalii liberi prin aportul mare de antioxidanţi. Ca tonic amar, Cicoarea stimulează secreţiile biliare şi determină contracţia colecistului, fiind utilă în caz de colecistopatii, “vezica biliară leneşă”, anorexie, balonare etc.
Cassia occidentalis este un arbust tropical cunoscut în fitoterapie pentru rolul laxativ, hepatoprotector şi de stimulare a secreţiei biliare. Achillea millefolium (Coada şoricelului), denumită după eroul legendar Ahile care o folosea pentru vindecarea rănilor soldaţilor săi, are eficacitate dovedită în afecţiunile hepatobiliare cronice. Conţine flavonoide şi terpenoide cu proprietăţi antioxidante şi antiinflamatorii, compuşi fenolici şi o substanţă amară, achileina, care creşte de până la 4 ori secreţia de bilă.
Cu siguranţă, sănătatea ficatului nu înseamnă totul, dar dacă ficatul suferă, tot organismul va avea de suferit la un moment dat.