Expunerea excesiva la soare si, mai grav, fara folosirea protectiei solare, reprezinta o problema majora de risc in dezvoltarea cancerului de piele, iar cresterea acestei probabilitati se poate instituí inca din copilarie sau adolescenta. Peste 84% dintre adolescenti inteleg ca expunerea la soare creste riscul de cancer de piele, dar nici macar un sfert dintre acestia nu se protejeaza intotdeauna de soare.
Un studiu recent, realizat de organizatia europeana Euromelanoma releva faptul ca in cazul persoanelor care au suferit arsuri solare severe (o arsura solara dureroasa, insotita de inrosirea intensa a pielii sau de aparitia de vezicule, cu o durata de doua sau mai multe zile) inainte de varsta de 18 ani exista o probabilitate cu 18% mai mare de a descoperi o leziune suspecta in cadrul unui control dermatologic la maturitate.
In acest context, organizatia europeana Euromelanoma prin Societatea Romana de Dermatologie (SRD) lanseaza astazi o noua campanie de preventie “Folositi Protectia?”, proiect ce are ca scop principal imbunatatirea comportamentului asociat cu protectia solara in randul adolescentilor.
“Exista o stransa legatura intre arsurile pielii provocate de soare in copilaria si adolescenta fiecaruia dintre noi si cresterea riscului de a dezvolta un melanom la maturitate, astfel incat , anul acesta, vom pune un accent deosebit pe factorul de preventie in randul acestor categorii de varsta si totodata, speram ca in plan general sa amplificam gradul de constientizare legat de prevenirea, diagnosticarea precoce si tratamentul cancerului de piele” a declarat Secretarul General al Societatii Romane de Dermatologie (SRD) , Dr. Alin Nicolescu .
Potrivit studiului realizat in perioada 2008-2018 de catre Euromelanoma si bazat pe examinarile clinice a 394.681 de participanti efectuate de dermatologi din toata Europa ca arsurile solare severe in copilarie cresc riscul de a descoperi leziuni suspecte la varsta adulta cu aproape o cincime1 . De asemenea, sondajul mai arata ca 84% dintre adolescenti inteleg ca expunerea la soare creste riscul de cancer de piele, dar nici macar un sfert dintre acestia nu se protejeaza intotdeauna de soare2.
Mai mult, presedintele Euromelanoma, profesorul Veronique del Marmol avertizeaza ca „pana in 2043, la nivel mondial, se estimeaza o crestere cu 85% a incidentei cancerului de piele , iar inversarea acestei tendinte trebuie sa inceapa prin abordarea modului de expunere la soare la copii si adolescenti”.
Un alt studiu arata ca, in ciuda faptului ca 84% dintre adolescenti recunosc legatura dintre protectia inadecvata in timpul expunerii la UV si dezvoltarea cancerului de piele, 76% din acest grup recunosc ca nu se protejeaza intotdeauna de soare.
Sondajul, care a chestionat aproape 1 500 de tineri cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani, dezvaluie, de asemenea, ca, atunci cand sunt expusi la soare, doar:
– 27% poarta intotdeauna o palarie2
– 17% poarta intotdeauna haine cu maneci lungi2
– 21% poarta intotdeauna ochelari de soare cu protectie UV2
– 49% stau intotdeauna sau des la umbra2
– 52% isi aplica intotdeauna protectie solara pe fata2
– 56% aplica intotdeauna protectie solara pe alte parti expuse ale corpului lor2
Referinte:
1 Studiul clinic Euromelanom pe 394 681 de persoane in Europa, 2009-2018
2 Fisa informativa EUCAN – Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului, Organizatia Mondiala a Sanatatii.
3 Sondajul GlobalData pentru consumatori din trimestrul I 2021.
4 Sondaj american privind dependenta.
Campania „Folosesti protectie?” derulata prin SRD
Campania evidentiaza principalii factori considerati de risc inalt de catre dermatologi in dezvoltarea cancerului cutanat:
- Utilizarea de solare
- Expunere frecventa intentionat la soare
- Expunere in timpul activitatilor profesionale la soare
- Expunere recreationala la soare (de exemplu sport sau gradinarit)
- Istoric familial de melanom
Potrivit SRD, campania din acest an, ce poarta sloganul „Folosesti protectie?” stabileste o legatura intre expunerea cumulativa la radiatiile UV si riscul de cancer cutanat si incurajeaza publicul sa efectueze autoexaminari lunare ale pielii.
DESPRE EUROMELANOMA
De la crearea sa in 1999, Euromelanoma a continuat sa se dezvolte, sa se adapteze si sa-si extinda abordarea pentru a atinge aceste obiective publice, stiintifice si politice: organizatia are acum retele de dermatologi care lucreaza in peste 30 de tari si a analizat si adunat date despre cancerul de piele de la aproximativ 420 000 de subiecti. Organizatia informeaza publicul cu privire la cancerul de piele, oferind sprijin practic tarilor participante pentru lansarea campaniilor anuale de screening si apoi se bazeaza pe aceste campanii prin furnizarea de resurse prin intermediul site-ului sau web pentru a educa publicul larg cu privire la masurile cheie de prevenire a cancerului de piele, factorii de risc si importanta recunoasterii leziunilor anormale prin autoexaminare www.euromelanoma.org .
DESPRE SOCIETEATEA ROMANA DE DERMATOLOGIE
Societatea Romana de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesionala şi ştiinţifica de elita a medicilor dermatovenerologi din Romania, cu o indelungata şi bogata tradiţie, afiliata Asociaţiei Medicale Romane (AMR). SRD este principalul forul stiintific al medicilor dermatologi din Romania. In general, scopul Asociaţiei consta in creşterea performanţei medicale in domeniul dermatologiei şi al venerologiei şi apararea valorilor şi intereselor acestei comunitaţi medicale. Organizeaza, in ţara, congrese naţionale, conferinţe, consfatuiri, simpozioane şi participa, prin delegaţii sai, la congresele internaţionale şi la orice alte manifestari ştiinţifice. Anul acesta, Societatea Romana de Dermatologie implineşte 95 de ani de activitate.
Pentru mai multe informatii, va rugam sa vizitati www.srd.ro.
Calendarul evenimentelor Euromelanoma 2023, prin S.R.D.:
06.05.2023 | Participare la Marathonul – SUBCARPATI Trail Run, editia 4 – Cocorastii Mislii, Prahova |
09.05.2023 | Conferinta de presa pentru lasarea campaniei EMD 2023 |
24.06.2023 | Participare la Rosia Montana Marathon, Rosia Montana |
29.07.2023 | Participare la MTB Telefric Challenge, Poiana Brasov, editia a 6a, (Parte a RoadGrandtour), Poiana Brasov |
13-20.08.2023 | Partener al UMFCD si SRE in organizarea campaniei “Asuma-ti sa fii Sanatos!” – Corturi amplasate in 5 locatii pe litoralul Marii Negre (Costinesti, Olimp, Neptun, Saturn, Mangalia) |