Toti parintii isi doresc sa aiba copii sanatosi, inteligenti, educati si cu personalitate armonioasa, insa, din prea putina experienta sau din nerabdarea de a-i vedea cum depasesc etape importante in dezvoltarea lor, parintii fac, fara sa isi dea seama, greseli care lasa urme asupra celor mici, chiar asupra corpurilor lor. De aceea, am intrebat specialistii ce comportamente ar trebui evitate in primul an de viata al bebelusilor pentru a nu dezechilibra dezvoltarea osoasa a acestora.
Care este cea mai frecventa greseala pe care o fac parintii
”Cel mai des, observ ca parintii ignora recomandarea medicilor neonatologi de a trece bebelusul printr-o serie de controale medicale (ecografie de sold, control ortopedic, control neurologic atunci cand este cazul si evaluare kinetoterapie).
Aceasta este o greseala pentru ca prin depistarea precoce a oricarei afectiuni, tratamentul pana la remedierea problemei va fi mai scurt. In cazul ecografiei de sold care depisteaza precoce si precis displazia de sold, daca nu este facuta pana la 6 saptamani, poate remedia viitoare deformari aparute la nivelul bazinului”, explica Florin Lixandru, kinetoterapeut la centrul CRON-Phoenix.
Nu grabiti postura in sezut
Multi parinti, din nerabdare, pozitioneaza copilul in sezut prea devreme (inainte de 5-6 luni), oferindu-le suport, fara a intelege ca grabesc evolutia fireasca a copilului.
”A tine un copil in brate inseamna o pozitie de sezut ce ar trebui sa apara ideal la 9 luni. Parintii au tendinta sa tina copii in brate. De exemplu, daca imi tin copilul la 3-4 luni in palma – cu funduletul asezat in palma si cu spatele pe mine, este o pozitie de sezut. Parintii cred ca sustin toata greutatea copilului, dar de fapt greutatea copilului este resimtita pe coloana vertebrala ceea ce cauzeaza probleme.” mai mentioneaza Florin.
Efectul se va transpune pe coloana vertebrala si va produce deformari precum cifoze sau scolioze care ulterior se vor trata in cabinetul de kinetoterapie pediatrica.
Sprijinul intre perne, permis
Desi exista o mare disputa pe marginea sprijinitului bebelusului intre perne, specialistii spun ca daca aceasta pozitie nu este mentinuta pentru mult timp inainte de varsta de 7-8 luni, poate sa aduca beneficii multiple. Din aceasta pozitie, pret de cateva minute, in reprize poate sa stimuleze curiozitatea copilului si sa-l faca pe acesta sa isi activeze musculatura, pregatind corpul pentru urmatoarea etapa.
Cum ajuta kinetoterapia pediatrica copilul
La noi in CRON Phoenix pana in prezent am recuperat peste 1.200 de copii cu afectiuni ortopedice si peste 400 de prematuri si sugari cu deficiente neuro-motorii. Pe langa metodele clasice de kinetoterapie pediatrica si recuperare medicala, oferim pacientilor nostri noi metode – terapia Vojta, osteopatie și tehnici miotensive, foarte eficiente in recuperarea deformarilor si asimetriilor determinate de afectiuni ortopedice sau neurologice.
Iata beneficiile kinetoterapiei pediatrice:
- Trateaza afectiuni ale aparatului locomotor: luxatii congenitale de sold, platfus, tal valg, genum varum sau valgus, genunchi in X
- Corecteaza atitudini posturale vicioase si deviatii ale coloanei vertebrale: scolioza, cifoza, lordoza, spate plan
- Creste/imbunatateste mobilitatea articulara normala pierduta in urma unei luxatii (congenitala sau nu) de sold
- este indicata, chiar obligatorie, in majoritatea tulburarilor si a intarzierilor in dezvoltarea neuro-motorie
Florin Lixandru, kinetoterapeut CRON Phoenix
Pentru mai multe informatii:
Centrul de Reabilitare Ortopedica si Neurologica Phoenix
https://www.cron-phoenix.ro/
contact@cron-phoenix.ro
0721 863 958 / 0721 567 186